Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 2010
Format Albumi
Vrsta A capella
Dodano Subota, 02 Travanj 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Hrvatska
Etiketa Scardona
Tags

Review

25. obljetnicu pjevanja, dečki iz Kaštel Kambelovca obilježili su na lijep način, objavom 10. studijskog albuma simboličnog naziva Prava karta. Zadnjih godina dosta uspješna klapa koja osvaja nagrade gdje god se pojavi, točnije rečeno, na svakom festivalu na kojem su nastupali su i nagrađeni. Od svih festivala posebno valja istaknuti „III. World Choir Festival - St. Petersburg - Grand Prix - CUP OF PETER THE GREAT“.
 
Većinu pjesama na albumu napisao je Matko Šimac, a za aranžmane se pobrinuo Rajmir Kraljević. Hari Rončević također je sudjelovao u radu na albumu te potpisuje pjesmu Tek sad znan. Moderni aranžmani popularne glazbe uz tradicionalno klapsko pjevanje su vrlo vjerojatno dobitna kombinacija za domaće tržište jer taj način produkcije biva sve više prihvaćen od publike iz dana u dan, drugim riječima, možda je to zaista „prava karta“.
 
Pjesma Nasukan je već dobila status hita u određenim krugovima, makar to sve još nije ni promovirano kako treba i još je ostavljeno mjesta za napredak, kako za pjesme tako i za cijeli album. Kad na albumu koji se zove Prava karta naletite na pjesmu s nazivom Kriva karta možda se zapitate da nije riječ o tiskarskoj pogrešci, ali daleko od toga, vjerojatno je pisana kao neka vrsta kontre samom naslovu albuma. Jedna od onih na „boljoj polovici“, pristojno zamišljena i odrađena. Tek sad znan je mogla biti i bolja s obzirom na suradnju Rončevića sa ovakvom klapom, ali dajem joj tek prolaznu ocjenu. 
 
Obrada Giulianove Lipoto moja nije nadmašila original, moram odmah primjetiti, koliko god nekome ovo moglo biti zanimljivo uz pratnju klavira, ništa posebno. Plima ljubavi je nešta sasvim suprotno, odličan instrumentalni aranžman, totalno netipičan za klape, uz clean jazzy gitarske efekte, udaraljke i klavir dobili smo možda i pobjednika albuma, iako je bolje pričekati osvrt na sve pjesme. Idući plus dobit će skladba Sve će doć' na svoje misto, nešto življi ritam, pamtljiva melodija i moram posebno skrenuti pozornost na tekst, posebno u refrenu jer je odlično usklađen ritmički sa melodijom. 
 
Moja Presuda i Kolone po meni nipošto ne spadaju u nekakav vrh ili „jači dio“ albuma, naprotiv, dosta su monotone. Budući da sam prenaglio gore sa proglašavanjem pobjednika albuma, sada se moram ispraviti i bez najmanje dvojbe tu titulu dati pjesmi Popucale rebatine. Odlična kompozicija osjećajnog teksta i savršene melodije. Imam blagi osjećaj da će ovo postati lider i zaštitni znak ovog izdanja kako vrijeme bude odmicalo jer već sada ima zahvalan status. Na kraju nam ostaju još U ovoj noći i Dugo nije pala kiša. Pristojan završetak cjeline. 
 
Svi ljubitelji „dalmatinske pisme“ će na ovom albumu naći dio svoje sreće. Međutim nekako mislim da neće kod šire publike tako dobro proći kao cjelina, eventualno nekoliko pjesama. Album ima uspona i padova, ništa se toliko ne ističe ni prema lošem, ali niti prema savršenome, osim famozne Popucale rebatine koja je apsolutni jackpot. Probavljiva kolekcija koja će nastaviti držati ritam uspjeha ove klape. Kakav album, takva je i moja ocjena istog – zlatna sredina.
 
Krunoslav Knežević
Hits 1888

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma