Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Spiritoso

Bookmark

Data

Released Travanj 2013
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Alt-Country
Dodano Četvrtak, 12 Veljača 2015
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2013
Država Europe
Etiketa City Slang
Catalog Number SLANG50032
Edition details Datumi objave: 20.04. 2013. (
Tags Calexico City Slang

Review

S neopravdanim zakašnjenjem dolazim do kolekcije snimki nastupa što su ih Calexico lani u Njemačkoj odradili uz "podršku" Radio Symphonieorchester Wien i Deutsches Filmorchester Babelsberg – "Spiritoso" je službeno izašao još u proljeće, dakle, prije odgledanog nastupa na šibenskom Terraneu. Zato je pri preslušavanju ovih snimki došlo do nužnih asocijacija na večer kad su, kako sam svojevremeno opisao, doveli zvuk, ali čak i miris Rio Grande među vojarne i spomenike paranojama bivše nam države. No ipak, njemački nastupi zabilježeni ovdje nemaju mnogo veze s onim što se obično može čuti kad Joey Burns, John Convertino i birano društvo zauzmu binu i puste svoj instrumentarij da pripovijeda, kao što nazivi popratnih orkestara i sugeriraju.

Glazba, odnosno, albumi Calexico i inače zvuče kao filmska glazba, kao zvučna nadogradnja filmova kakve je nekad maestralno radio Sam Peckinpah ili čak spaghetti-vesterna, a sada, uz podršku orkestra, taj se dojam još pojačava. "Spiritoso", naime, zvuči više kao soundtrack (film možete sami birati i pisati mu scenarij) nego kao koncertni album. Funkcionira i kao kratki presjek karijere, mada takvu etiketu nije u stanju najbolje izdržati: sjajni koncertni favorit, složenac "Frontera / Trigger" i jednako impresivan komad najjužnijih iskri americane, "Minas de Cobre" dolaze sa sjajnog "The Black Light", "Feast of Wire" je zastupljen s posebno nadahnutom "Black Heart" i "Quattro", dok pomalo zapostavljen album "Hot Rail" predstavnika ima tek u bonusu sa svoga europskog izdanja, epičnoj "Crystal Frontier"; dva su recentnija albuma zastupljeni s nešto više materijala pa s "Carried to Dust" imamo za čuti "The News About William", "Two Silver Trees" i izgarajuću "Inspiracion", a s "Algiers" sjajne "Epic" i "Para" te pomalo uspavljujuće "The Vanishing Mind" i "Fortune Teller". No, zaista nastranu ta inventurna strana repertoara, jer ona očito i nije bila glavna vodilja – "Spiritoso" je zapis jedne nadogradnje, ozvučenje novog filmskog iskustva.

S Calexico, vjerujem, ne možete faliti kad je živa svirka u pitanju. Na festivalski kratkom šibenskom nastupu dočarali su svu raskoš svoga notnog pisma, a istodobno opuštenom a dobro uvježbanom izvedbom zapalili sve koji su ih došli poviriti. Sugestivnost koja natapa njihove teksture krojene u studiju uživo dobiva još jedan, "življi", izravniji sloj. Baš zato je zamisao da suradnju s orkestrom i službeno objave kao novo izdanje više nego dobrodošla i, najbitnije, uspješno izvedena. "Spiritoso" vas tako neće ni za trenutak zasmetati izostavljanjem nekih favorita iz bogate riznice benda jer neće nijednim svojim segmentom upućivati na best-of recepturu i čak će se učiniti novom, kompaktnom albumskom cjelinom. Novi, širokokutni uvid u bogatstvo odabranih pjesama dovući će vam ih u vaš dnevni boravak ili gdje god već običavate doma slušati glazbu, a potom možda i natjerati da pustite neki od tanjim slojem prašine pokrivenih albuma, makar to bio i izostavljeni, ali i objektivno najtanji "Garden Ruin".

"Spiritoso" je, inače, objavljen u ograničenoj nakladi za Record Store Day u travnju, da bi u lipnju doživio digitalno izdanje. Kao takvo, još je jedan doprinos svojevrsnoj popratnoj diskografiji benda, koja već broji razna limitirana i tour-only izdanja, većinom itekako vrijedna pozornosti.

 

Toni Matošin

Hits 1659
Algiers « Algiers Calexico Albumi Kronologija Edge Of The Sun » Edge Of The Sun

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma