Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Clash - Original Clash Book

Bookmark

Data

Released Studeni 2014
Format Knjiga
Vrsta / Biografija
Dodano Subota, 14 Ožujak 2015
Žanr Biografija
Edition date Studeni 2014
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Catalog Number 978-953-57230-5-9
Edition details Objavljeno: 2008. (izvorno britansko izdanje); studeni 2014. (hrvatsko izdanje); Urednici izdanja: Milan Pavlinović i Anđelo Jurkas, prijevod: Zoran Stajčić i Milan Pavlinović, lektura: Milan Pavlinović, 380 stranica, tvrdi uvez
Tags Dallas Records The Clash

Review

"Politika je zaboravljena, ostala je glazba", rekao je bubnjar legendarnih The Clash, Topper Headon, mnogo godina nakon razlaza tih ikona britanskog i svjetskog punk-rocka, sumirajući time temeljne vrijednosti poetike i stvaralačke čarolije Joea Strummera, Micka Jonesa, Paula Simonona i, naravno, njega samoga. A taj se zaključak odlično ogleda i na stranicama čuvene monografije/autobiografije/zbirke "The Clash", koja je nedavno ugledala svjetlo dana i u hrvatskom prijevodu, u izdanju Dallas Records.

"Velika ružičasta knjiga", kako se, zbog svojih korica, često naziva ovih gotovo 400 stranica priče o The Clash iz prve ruke, dakle, iz usta samih članova benda, uz obilje zanimljivih i rijetko prije viđenih fotografija, pruža upravo priču o glazbi i mladosti, o borbi i idealima koji su bili gonjeni politikom, ali su je zapravo nadilazili i nadživjeli. Bend koji je, iako kratkog vijeka, nadživio svoj žanrovski geto, zapravo je svojim kreativnim razvojem i stalnim bogaćenjem glazbeno-scenskog, ali i modnog iskaza, pokazao i dokazao da je punk mnogo više od troakordnog, bučnog rocka, da je u pitanju stav i odnos prema društvenoj, kulturno-političkoj i gospodarskoj stvarnosti i da samom tom stavu zapravo proturiječe (pre)uski glazbeni okviri i postulati. The Clash nisu prestali biti punk ni kad su potpisali za Columbiju ni kad su svirku proširili jamajčanskim ili afričkim utjecajima ili je pak približili širim rock i pop obzorima. Baš to jasno svjedoče ove stranice bogate uspomenama i malim životnim i glazbenim pričama i anegdotama.

Prikazujući događaje u rasponu od za bend inicijalne 1976. do dezintegrirajuće 1983. (kad je, nakon Headona, bend napustio i Jones), "ružičasta knjiga" ispisana je riječima svojih protagonista, gnjevnih i kreativnih mladih ljudi u vremenu i prostoru koji su buknuli pravom malom revolucijom, kroz čije je sito The Clash izašao kao onaj segment kojeg ne odlikuju samo tada sveprisutni bijes i energija i kojima destruktivnost nije, kao većini, bila stvaralačka os već tek ventil i medij. Sex Pistols nisu doživjeli svoj "London Calling" jer su bili prije svega proizvod i dijete marketinga; s druge pak strane, Strummeru i ekipi on se nije mogao ne dogoditi jer njima rock nije bio meta u koju su pucali, već ideal kojeg su htjeli oplemeniti onoliko i na načine na koje su im vlastiti limiti i mogućnosti to mogli dopustiti.

Knjiga, naravno, ne bi bila ni upola toliko zanimljiva da joj čak veći dio ne čine fotografije pažljivo skupljane i poslagane da još slikovitije dočaraju ozračje i duh likova i vremena priče o The Clash. Uz fotografije s nastupa i oko njih, sa snimanja kultnih albuma, putovanja i promotivnih sessiona, tu su i plakati, naslovnice, preslici značajnih članaka, razglednice i pisma, ulaznice i sve druge zamislive memorabilije povezive s jednim bendom. Listajući tako poglavlja podijeljena po godinama i, unutar njih, po albumima, turnejama i drugim značajnim epizodama iz djelovanja benda, čitatelj može dobiti prilično jasan uvid u motore i motoriku protagonista. To što se priča prati isključivo kroz njihove riječi posebno je značajan doprinos autentičnosti i dinamičnosti "pripovijedanja".

"The Clash" je, naravno, već i samim luksuznim formatom, namijenjena prvenstveno obožavateljima benda. Oni koji traže podrobnije i studioznije štivo neće biti posve zadovoljeni, jer ovdje se sve svodi na golu bit koja je gonila bend naprijed i dalje. Posrijedi nije (auto)biografija, a niti zbirka fotografija s popratnim tekstom – ovdje je u widescreen formatu predstavljen bend u njegovu iskonskom obliku i u njegovim životnim (nikako i žutim) epizodama. Dublje analize i studioznija retrospektiva ostavljena je nekima drugima; bend je ovdje u neku ruku tek dao produžetak (u podtekstu i kratke sažetke) onoga što nam je ponudio kroz svoju glazbu i stihove, stavove i angažman, na uvid i za trajno sjećanje. Naravno, i za zahvalnost i nadahnuće.

Toni Matošin

Hits 1277

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42