Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2014
Format Albumi
Vrsta / Indie rock / Space Rock
Dodano Četvrtak, 11 Prosinac 2014
Žanr Indie
Length 45:46
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2014
Država Europe
Etiketa Columbia
Catalog Number 88843037172
Edition details Produkcija: Brian Burton
Tags Broken Bells Columbia Brian Burton

Review

Da ne bi ostali samo još jedan vrstan sideproject s jednim albumom, duo Broken Bells pobrinuli su se nedugo nakon objave odličnog eponimnog prvijenca iz 2010. godine, najavivši rad na nasljedniku. On je konačno ugledao svjetlo dana krajem siječnja pod nazivom ‘After the Disco’, čime je, naposljetku, otkriven i glazbeni pravac kojim su Broken Bells krenuli.

I dok je prva polovica dua, Danger Mouse (pravim imenom Brian Burton), već nakupila bogatog i raznolikog iskustva snimajući, nastupajući i producirajući poznata glazbena imena, druga polovica, James Mercer, je do osnutka Broken Bellsa bila poznata isključivo kao predvodnik bendaThe Shins. Aktivno radeći na matičnim projektima, bez puno pompe najavili su prvi album ‘Broken Bells’ još prije četiri godine. Eklektičan spoj alter-rocka, space-rocka i popa dobro je prošao kod kritike, a još bolje kod publike. Uslijedio je EP ‘Meyrin Fields’ naredne godine, a nakon još tri, pred nama je dugoočekivani drugi LP.

Glavna inspiracija je pomaknuta s razmišljanja o budućnosti iz današnje perspektive na prvom albumu k retro-futurizmu, odnosno pokušaju povratka 30-40 godina u povijest, kroz pričajući priču kroz glazbu o tome kako su ljudi tada zamišljali budućnost. Topli, bogati zvukMousevih Roland SaturnateMicroKorgazamijenjen je ‘hladnijim’ sintisajzerima koji su u navedeno doba predstavljali najviši tehnološki doseg. Tempo glazbe je ubrzan, gitare na mnogo mjesta utišane, a Broken Bells su se saspace-rockapreselili na dark-disco koji najviše inspiracije crpi iz ranog disca kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih. To je najočitije na najavnom singlu ‘Holding On For Life’, koji vas odmah podsjeća na uspješnice Bee Geesa, a tekstualno opisuje osjećaje i životna stremljenja prostitutke koja se nada boljoj budućnosti. U duhudiscaskladane su i vrlo jaka uvodna ‘Perfect World’, naslovna pjesma te ‘The Changing Lights’, dok je ostatak albuma ipak sličniji onome što smo čuli na prvijencu.

Iako ovdje nema mjesta razigranosti kao na, primjerice, ‘Your Head Is On Fire’, ostale pjesme su ipak slobodnije strukture, a veći je i udio gitara. Od orkestrirane petorke ‘Leave It Alone’, ‘The Changing Lights’, ‘Lazy Wonderland’, ‘The Angel and the Fool’ i ‘The Remains of Rock and Roll’ izdvojio treću i potonju, a ugodno je iznenađenje je to što ni na ovom albumu nema ‘fillera’, već se dvojac Mercer-Burton pobrinuo napraviti još jedan kohezivan, cjelovit album, zanimljiv od prve do zadnje sekunde. Ipak, prvijenac je zaista bio ‘udisaj svježeg zraka’ na alternativnoj sceni, stoga nisam siguran da ga ova ‘igra na sigurno’ nadmašuje. U svakom slučaju, ‘After the Disco’ potvrđuje nekoliko stvari: lagana promjena smjera u glazbi Broken Bellsa prošla je uspješno, James Mercer je ovdje daleko uvjerljiviji i zanimljiviji nego u matičnim Shinsima, a i Danger Mouseu je osnivanje ovog dua zasigurno jedan od najboljih poteza karijere.

Filip Katić

Hits 737
Broken Bells « Broken Bells Broken Bells Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42