Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Joan Baez
Žanr Folk
Grad New York
Država New York, SAD
Aktivan od 1958. -
WEB http://www.joanbaez.com/
Tags Joan Baez

Bookmark

Karijera Joan Baez je traje više od 50 godina tokom kojih je nesebično predstavila Boba Dylana svijetu 1963. godine, koračala je na prvim linijama Pokreta za građanska prava s Martin Luther Kingom, inspirirala Vaclava Havela u borbi za Češku, a i danas se sa istom strašću bori za ciljeve u koje vjeruje.

Joan Baez je 1993. godine, tijekom opsade Sarajeva, u dvorani Kina Imperijal održala dva humanitarna koncerta u znak podrške Sarajlijama i ila prva velika zvijezda koja je posjetila opkoljeno Sarajevo. Te iste godine, 10. 4., nastupila je po prvi puta u Hrvatskoj kada je održala koncert na Jelačićevom trgu. U Zagreb i Sarajevo ponovno se vratila 2008., da bi svoj posljednji zagrebački koncert održala 19.10.2014. u prekrcanom i rasprodanom kinu Studentskog centra. U Sarajevo se ponovno vratila u sklopu Fare Thee Well... turneje 31.3.2018. (Bosanski kulturni centar).

Među brojnim nagradama koje je osvojila, Joan je ponosna vlasnica nagrade za životno djelo koje dodjeljuje Recording Academy, te posebnog priznanje dobiveno 2012. godine od Amnesty Internationala za izniman doprinos globalnoj borbi za ljudska prava.

U njenim pjesmama su, osim američkog folka, prisutni i elementi rock, pop, country i gospel muzike. Pored pjesama koje sama komponuje na koncertima u svom karekterističnom stilu izvodi i kompozicije poznatih umjetnika kao što su Woody Guthrie, Bob Dylan, John Lenon, Leonard Cohen, Paul Simon…

(NuCoast/SoundGuardian)

Albumi (2)
Songs (34)
# Song
Hits 1584

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma