Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2007
Format Kompilacije
Vrsta Alternative rock / Hard rock / Novi val / Folk-rock / Alternative Pop/Rock / Classic Rock
Dodano Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017
Žanr Pop-Rock
Length 2:34:34
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2007
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 2CD 5734642
Edition details objavljeno: 26.11.2007.
Tags Croatia Records Bijelo dugme The Ultimate Collection

Review

Naša najdugovječnija diskografska kuća, Croatia Records ove godine slavi 60 godina postojanja, a kako bi na dostojanstven način obilježila ovu vrlo respektabilnu okruglu brojku te ujedno i počastila sve konzumente dobroga zvuka, na tržište je izbacila seriju best of izdanja svojih najjačih pulena, pod naslovom The Ultimate Collection. Prva serija broji šest naslova, a mi vam za početak predstavljamo ultimativnu kolekciju Bijelog dugmeta.

O Dugmetu se nama što puno reći. Sve je već toliko puta ispričano i napisano da bi svako ponavljanje bilo besmisleno. Osobito se cijela stvar oko Dugmeta ponovno aktualizirala prije nekoliko godina na njihovoj "oproštajnoj" turneji po zemljama bivše Jugoslavije, na kojoj su ih vidjele stotine tisuća ljudi, a koja se održala nakon više od 15 godina od izdavanja posljednjeg albuma ?iribiribela. Naravno, sve se to desilo zahvaljujući jednoj vrlo jakoj kompaniji za proizvodnju osvježavajućih napitaka, bez koje se spomenuta turneja uopće ne bi ni desila.

Ova kolekcija, kao niti jedna do sad objavljena, na jednom mjestu okuplja gotovo sve one najsvjetlije trenutke u karijeri Bregovića i ekipe te nam na dva diska kronološki, na vrlo jasan način prikazuje transformaciju dugmeta od malog rock benda, u stadionsku senzaciju i najveći rock bend u povijesti ovih prostora.

Ovo izdanje nema previše mana, možda tek neuvrštavanje pjesama poput Te noći kad umrem, kad me ne bude, Lažeš, Da te bogdom ne volim ili možda izvrsnog instrumentala Uspavanka za Radmilu M., ali s druge strane na ovakvim i sličnim kompilacijama uvijek će postojati pjesama za koje će neki reći da nisu trebale biti uvrštene ili za neke kojih nema da su trebale naći svoje mjesto na albumu, tako da ovo i ne moramo uzeti kao minus. No ne uvrštavanje kakvih popratnih materijala, poput knjižice sa kratkom pričom o grupi i pokojom slikom, morat ćemo navesti kao manu ne samo ovog, nego i ostalih izdanja Ultimate Collectiona.

Što se pjesama tiče, one su kao što sam već spomenuo raspoređene na dva diska. Prvi disk kronološki prati življe, plesnije, čvršće i veselije pjesme, poput: Da sam pekar, Ne spavaj mala moja muzika dok svira, Bitanga i princeza, Doživjeti stotu, Lipe cvatu, Hajdemo u planine i td., dok su na drugom disku meni osobno puno draže, one emotivnije, sporije i puno kompleksnije pjesme, kao što su primjerice: Ima neka tajna veza, Selma, zatim moj apsolutni favorit kad je Bijelo dugme u pitanju - Ne gledaj me tako i ne ljubi me više ili pak, Sanjao sam noćas da te nemam, Loše vino, Sve će to, mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš, Nakon svih ovih godina i td. Iz priloženog se da vidjeti da se radi o samom hitu do hita, što može poslužiti kao izvrsna početnica za upoznavanje sa Bijelim dugmetom, ali i dobar podsjetnik na njihove najslavnije dane.

Kao što sam napisao, ova kompilacija zaista nema nekih mana stoga je petica sasvim logična ocjena koju mogu dodijeliti. Nedostatak popratnih materijala poništava izrazito povoljna cijena ovog izdanja tako da bi bilo koja ocjena osim spomenute bila sasvim nepravedna.

(molimo da se javi autor teksta kako bi mogao biti potpisan)

Hits 1824
Bijelo Dugme Kompilacije Kronologija Singl ploče (1974. - 1980.) » Singl ploče (1974. - 1980.)

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Slučajnih 5

Choice Of Weapon Choice Of Weapon
The Cult
2012 3 out of 53 out of 53 out of 53 out of 53 out of 5

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku