Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2023
Format Albumi
Vrsta / Indie rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Utorak, 06 Lipanj 2023
Žanr Pop-Rock
Length 54:26
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2023
Država SAD
Etiketa Matador
Catalog Number OLE1784CD
Edition details objavljeno: 12.2.2023.; producenti: Algiers, snimano: travanj - prosinac 2021.
Tags Matador Algiers

Review

Prije sada već gotovo tri mjeseca Algiers su objavili „Shook“ („Potresen“), svoj četvrti studijski album po redu. S obzirom da u njihovom glazbenom izričaju uistinu ima svega, ovu englesko-američku skupinu iz Atlante koja postoji već desetak godina, mnogi smatraju jednom od najslojevitijih pojava postmoderne glazbe koja se nipošto ne može tek tako svrstati u žanrovske pretince. U onome što sviraju mnogi će razaznati funky, jazz, soul, hip-hop, R&B, progressive rock ili onaj indie, ali ako s nabrajanjem stilova stanemo nakon toga, najvjerojatnije ćemo još štošta propustiti. Najpoštenije bi bilo reći da su Algiers jednostavno – Algiers, bend kojega čine Franklin James Fisher, Ryan Mahan, Lee Tesche i Matt Tong, glazbenici koji su tijekom dosadašnjeg zajedničkog stvaranja kreirali svoj uistinu jedinstven i specifičan glazbeni stil.

Pozornost kritike i naklonost publike Algiers su osvojili već svojim istoimenim albumom prvijencem iz 2015. godine, na kojemu se nalazio i njihov prvi veliki hit „Blood“. Potom je uslijedio „The Underside of Power“ (2017.), briljantnih tekstova nabijenih osjećajem otpora nasilju i užasima svakodnevice. Treći album „There Is No Year“ (2020.) inspirirala je Franklinova poema „Misophonia“ koja govori o mentalnoj bolesti koju karakterizira snažna i negativna emocionalna reakcija na pojedine zvukove.

Na novom albumu „Shook“ nalazi se sedamnaest pjesama. Objavljen je u dva fizička oblika: kao CD i dvostruki LP za one koji više vole zavrtjeti gramofonske ploče. Široka je to lepeza zanimljivo složenih pjesama različitih glazbenih stilova, album koji je koncipiran tako da i pripovijeda svoju priču.

U vrtlogu novih stvari ima onih koje su do krajnosti napete, a i onih 'veznih' koje su ovdje kako bi poslale usputnu poruku. U stvari, već na prvoj stvari „Everybody Sahatter“ u kojoj se kao gost pojavljuje Big Rube, hip-hop reper, član Dungeon Family i Society of Soul, osjeća se da će album biti zanimljiv i više nego dobar. Pjesma je odlično otvaranje, kvalitetnoga teksta, glazbeno ritmična, zanimljivih bas linija, s izvrsnim soul dionicima glavnoga i pratećih vokala. „Irreversible Dammage“ ritmički je još slojevitija pjesma i podsjeća na Prodigy. Bio je to singl objavljen još u listopadu prošle godine kojim su Algiers najavili svoj novi album. Na pjesmi je gostovao Zack de la Rocha, pjevač benda Rage Against the Machine koji je poprilično aktivan po onoj, u Americi manje popularnoj, lijevoj političkoj struji. Instrumentalno bogata ritmom, pjesma na prvu zvuči pomalo konfuzno, ali sve u funkciji prikaza sveopće distopije. Ipak, možda najbolja skladba ovoga albuma je pjesma koja slijedi nakon toga, a to je „73%“. U opisu američkoga društva pjesma u sebi sadrži toliko snage i suspregnuta bijesa da ju je teško ikakvom rečenicom prispodobiti, već je jednostavno - treba poslušati.

„Cleanse Your Guilt Here“ zvuči kao dobrodošlo smirivanje situacije. Hipnotička glazba prati tekst koji budi osjećaj rezignacije i usmjerava nas da se jednostavno prestanemo zamarati problemima na koje ne možemo utjecati. U nadolazećem narativu „As It Resounds“ ponovno gostuje Big Rube, a „Bite Back“ još je jedna lijepa hip-hop, R&B, soul stvar s gostima koji su ovoga puta billy woods & Backxwash. Billy, koji svoje ime i prezime namjerno piše malim slovom, njujorški je reper, a Backxswash zambijsko-kanadska reperica. Slijedi još jedan pretežiti narativ „Out Of Style Tragedy“ koji nas upozorava na sveprisutnu opasnost nuklearnog rata, a u njoj gostuje multiinstrumentalist Mark Cisneros. Prateći vokali zvuče vrlo efektno, upravo kao neka udaljena jeka izgubljene savjesti.

„Cold World“ je priča o ravnodušnosti svijeta, ovoga puta s gošćom Nadom El Shazly, pjevačicom iz Kaira koja je svojim stilom pjevanja ovoj pjesmi udahnula zapadu tako atraktivan orijentalni ugođaj. „Something Wrong“ uprizorenje je situacije u kojoj sve krene po krivom: s usporavanjima ritma, psihodeličnim zvukovima, niti je zanimljiva, niti posebno slušljiva. „An Echophonic Soul“ nam dovodi opet nove goste – avangardnog DeForrest Browna Jr. i multiinstrumentalistu Patricka Shirioshija. Saksofon me podsjeća na onaj u Bowiejevim pjesmama iz Berlinske faze. Posljednja pjesma na albumu je soul „Momentary“, polunarativ u kojem sudjeluje Lee Bains III, američki alternativni southern rock bend, a još je jedno sasvim lijepo podsjećanje na soul-glazbu: uz lirski bogat tekst i ugodnu glazbu, kvalitetno je zatvaranje albuma kojemu nedostaje tek ono 'nešto' da bude savršen. Težak je, avangardan i nekomercijalan, s tek nekoliko pjesama koje osvajaju na prvu, dok se u sve ostale treba poprilično zadubiti.

U stvari, novi album Algiersa pod naslovom „Shook“, opravdava svoj naslov. Glazbeno je složen, s mnogo kvalitetnih gostiju i ozbiljnih tekstova koji obrađuju kompleksne teme bitka, svakodnevice, nejednakosti i nepravde. Konfuzan je i anksiozan, baš kao i vrijeme u kojemu živimo, u kojemu svaki kotačić mehanizma što naziva se čovječanstvom u tom žrvnju ostane ako ne pregažen, onda barem temeljito - potresen.

Ivan Dukić

Hits 1515

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiZagreb Music Fest, 2. dan - kišni ured se ipak smilovao


Manifest crnila u Močvari: Stonebride/Luxus Lord/Prisonplanet


Zagreb Music Fest, 1. dan


Lord Of The Dance nastupili u Zagrebu


BadBadNotGood u Šibeniku


Galerija fotografija: Lord Of The Dance u Splitu


Diddle In The Middle i Bonaster


Stingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka