Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Common Language


Bookmark

Data

Released Ožujak 2017
Format Albumi
Vrsta Contemporary Jazz
Dodano Srijeda, 26 Travanj 2017
Žanr Jazz
Length 1:02:30
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2017
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Catalog Number CD 588-17
Edition details objavljeno: 17.3.2017.
Tags Aquarius Records A.J. Jazz Quintet

Review

Na tržištu se nedavno pojavio zanimljiv prvijenac domaćih jazz snaga, A. J. Jazz Quinteta. Album se zove Common Language i izašao je prošli mjesec u izdanji Aquarius Recordsa. Iza inicijala A. J. stoji pijanist Ante Jeličić, pokretač projekta, koji je okupio grupu kvalitetnih glazbenika: Mira Kadoića na saxu, Davida Jarha na trubi, Josipa Marcelića na kontrabasu i Vedrana Supičića na bubnjevima. Jeličić je izjavio “S obzirom da smo puno nastupali kao grupa i kroz taj rad ustanovili da ove pjesme u sebi sadržavaju izvjesnu originalnost i emocionalnu težinu, odlučili smo taj filing zabilježiti na albumu. To je glavni razlog zašto smo odlučili snimiti album. Tako da se ne izgubi sa vremenom.”

U CD knjižici uz svaku je pjesmu dodana jedna rečenica koja na neki način evocira atmosferu pjesme. Album otvara pjesma Bossa n'avi - ''o izgubljenoj ljubavi, ali i o izgubljenoj tuzi'', prekrasna evokativna melodija izvedena u trio formaciji, možda najupečatljivija pjesma na albumu. Slijedi energičnija Latin channel, ''o mjestu gdje su svi ravopravni i nema predrasuda''. U melodioznoj Second turn song (''...ako ne uspije iz prvog, onda će iz drugog itd.) osnovnom se triu pridružuje sjajni Miro Kadoić na flauti. Slijedi Ribari (''nekrolog Coci, ali i izazov da pjesmu prebacimo u jazz jezik...''), jedina pjesma na albumu koju nije komponirao Jeličić, već Boris Oštrić,  kantautor brojnih dalmatinskih pjesama koje govore o moru, ribi i ribarima, koji je pjesmu posvetio Vinku Coci. Man (''...što je čovjek – biće vrhunskih ideala, a najnižih djela...'') duga je elaborirana improvizacija čitavog kvinteta, u kojoj se posebno ističe David Jarh na trubi. Slijedi balada Anna (''...ako ima ljubavi onda ćeš je i pronaći...''), uz sudjelovanje Kadoića ovaj put na saksofonu (dok se David Jarh prebacio na fligelhorn). Nuclear blues (''...o neizbježnoj mutaciji...'') i Funny tune (...naopaka pjesma, u njoj je sve obratno...) još su dvije dopadljive i ''catchy'' kompozicije, koje nastavljaju doista iznenađujuć niz zanimljivih i kvalitetnih kompozicija, a album zaključuje također upečatljiva Tilda (''...o sreći koju rođenje djevojčice budi u srcu...'').

A. J. Jazz Quintet doista je ugodno iznenađenje na domaćoj jazz sceni, bend rafiniranog akustičnog zvuka i nadahnutih improvizacija. Kompozicije su redom vrijedne i s lakoćom zaokupljaju pažnju slušatelja lijepim melodijama i zanimljivim ritmičkim obrascima. Svirka zvuči nepretenciozno i glazbenici kao da sviraju za vlastiti gušt, no rezultat je sjajan mainstream jazz dostojan i europskih jazz pozornica.

Mirna Marić

Hits 3309

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma

Slučajnih 5

All You Need Is Now All You Need Is Now
Duran Duran
2010 4 out of 54 out of 54 out of 54 out of 54 out of 5

IzvještajiNovigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima