Recenzije

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Road

Bookmark

Data

Released 2013
Format Albumi
Vrsta Akustika / Acoustic
Dodano Srijeda, 21 Siječanj 2015
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2013
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno izdanje
Edition details Producent: Alen Kilim
Tags Acoustic Souls

Review

Zažmirimo li na "fenomen" gitare na plaži i olinjalih mu himni poput "Balkan" ili "Krivo je more", mora se priznati da ima nekog trajnog romantizma u akustičnoj gitarskoj svirci. U pravim rukama taj instrument može zvučati poput malog intimnog orkestra u kojem svaka žica opisuje svoj sloj u teksturi glazbene priče. Isto tako, snažnoj autorskoj osobnosti ne trebaju dodatna pomagala da samo uz neuštekanu gitaru prenese sve bogatstvo onoga što ima za reći. Tih su značajki, vjerujem, itekako svjesni momci "skriveni" iza naziva Acoustic Souls; pitanje je samo koliko uistinu teži ono što imaju u svom notnom pismu, bar ovoga trenutka.

Tomislav Užarević i Vjekoslav Valentić, znan i kao W SoulBear, dolaze iz Đakova i imaju iza sebe već pristojno popunjene biografije glazbenika. Prvi se baždario u bendu THP i u lokalnom KUD-u Tena, gdje je ovladao i sviranjem tamburice, dok Soulbear staž vuče još iz benda Nova i na sceni je već dvadesetak godina. S akustičnim su se gitarama udružili prije tri godine i sve ovo vrijeme nastupaju gdje stignu i mogu, uz put – vrlo pohvalno – radeći na vlastitom materijalu. "The Road", dakle, napokon donosi autorske skladbe radišnoga dvojca, no ipak uz "pomoć" nekoliko obrada da popuni prostor na disku.

Ono što prvo upada u uši je relativno malen otklon od uobičajenog tamburanja po gitari na terasama i u barskim ambijentima. Upravo zato su četiri obrade ovdje više uteg i skretanje pozornosti na manjkavosti recepta nego uspjelo nadograđivanje slike. Već je i sam ziheraški odabir obrada slabost sam po sebi (ponadao sam se da se "She" odnosi na klasik Grama Parsonsa, ali nisam bio te sreće), a i sama izvedba ne ide dalje od tehničke preciznosti. Osam autorskih pjesama solidan je materijal pjevan na engleskom koji bi, valjda, trebao bolje pasati uz akustične gitare, ali dalje od solidnosti ne ide. Svirka je dobra, pristup mekan i ne bez entuzijazma i kroz ta prebiranja po glazbenom jeziku u nastajanju dade se naslutiti bogat potencijal, ali sve za ovu prigodu ipak zastaje na pola puta.

Vjerujem da Acoustic Souls zapravo mnogo bolje zvuče uživo, a to iskazujem definitivno ne kao packu, već kao dojam da je ovaj CD ipak prvenstveno propusnica za gaže, a tek onda pravi album. Toliko ću moći reći dok ih možda negdje ne uhvatim uživo i tako možda ocijenim koliko toga još imaju u rukavima. Ono što je svakako za pohvalu izbor je ne previše zahvalnog instrumentarija ako se puca na veće uspjehe. Ovo je isuviše ogoljena i u toj ogoljenosti potencijalno slojevita forma da bi dopustila kikseve i manjak talenta. Neće tu pomoći ni u uvodu spomenuti romantizam ako nemate prste koji hvataju svaku emociju i materijal koji se neće stidjeti razgolićavanja. Acoustic Souls su "tu negdje", pipaju prostor koji im se otvara i nadam se da ne stupaju u njega bez nade. Jer, talenta svakako imaju.

Toni Matošin

Hits 1546

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma