Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2014
Format Albumi
Vrsta / Techno / Ambient Techno / Experimental Techno
Dodano Nedjelja, 09 Studeni 2014
Žanr Electronic
Length 1:04:31
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2014
Država UK & Europe
Etiketa Warp Records
Catalog Number WARPCD247
Edition details Objavljeno: 19.9.2014.; produkcija: Richard D James
Tags

Review

Aphex Twin je jedan od najutjecajnijih bendova u elektronskoj glazbi. Djelo je Richarda Davida Jamesa, Engleskog muzičara i kompozitora iz Cornwalla koji je još kao tinejdžer radio u raznim klubovima kao DJ te je veće tad bio prepoznat kao talentiran muzičar.
U Engleskim novinama „The Guardian“ je opisan kao jedan od najinvetivnijih i najutjecajnijih ljudi u suvremenoj glazbi. Richard je, bez obzira voli li netko njegovu muziku ili ne, originalan glazbenik, a njegova muzika je poznata po suludim ritmovima i psihodeličnim zvukovima, zvuči kao da dolazi iz svemira.
Njegov prvijenac „Selected Ambient Works 85-92“ je proglašen najboljim albumom 90-ih u „FACT“ časopisu. Također „Richard D. James“ album i singl „Come to Daddy“ su njegovi najkomercijalniji uratci.
Album „Drukqs“ je zadnji album snimljen pod imenom Aphex Twin, prije Syra, 2001. godine. James je poslije izdavao muziku pod imenom „AFX“ i „Tuss“ do 2005.
U travnju 2014. obožavatelji su skupili na Kickstarteru 47 000 dolara za izdavanje zaboravljenog ep-a „Caustic Window“, koji je trebao biti izdan 1994. To je potaklo Jamesa koji je odmah nakon toga najavio novi album Syro, koji je u biti kolekcija pjesama snimljenih kroz dugo razdoblje nakon zadnjeg albuma iz 2001.
Syro je u stvari retrospektiva. Baš zbog toga je vjerojatno najraznolikiji njegov album. Muzika varira od njegove najranije ambijetalne faze, preko drum n' bassea do glitcha. U prvoj pjesmi „Minipops 67“ se osjeća štimung iz njegove najranije faze, melankolična psihodelija sa groovy elementima, odličan odabir za početak albuma. Druga pjesma („Xmas_Evet10“) je slična atmosferom kao prva ali je puno eksperimentalnija. Kako album odmiče sve više je nekako uznemirujući. Circlont6a me pomalo podsjeća na Kraftverk, skroz lud ritam sa visokim pištavim zvukovima kao iz neke stare video igrice. Također se primjećuje poigravanje s funky i jazz elementima (kao npr u pjesmi Circlont14). U S950tx16wasr10 je očit utjecaj drum n' bassea ali u brzom ritmu. Album završava laganom ambijentalnom Aisatsanom. Produkcija je vrlo dobra i čista.
Ovo je njegov možda najpristupačniji album, nešto što je njegova šira publika priželjkivala, i konačno dobila, a ona uža prigrlila kao još jedan dokaz njegovog autentičnog, nepovodljivog genija.
Svatko tko je očekivao velike promjene i inovacije na albumu biti će malo razočaran jer Syro zvuči kao kompozicija svih njegovih dosadašnjih uradaka.

Zoran Srića

Hits 1939
Aphex Twin Albumi Kronologija Computer Controlled Acoustic Instruments Pt2 (EP) » Computer Controlled Acoustic Instruments Pt2 (EP)

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici