Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Greatest Hits Collection


Bookmark

Data

Released Studeni 2016
Format Kompilacije
Vrsta / World / Rock and roll / Soft rock / Traditional Pop / Contemporary Pop/Rock / Sunshine Pop
Dodano Utorak, 31 Siječanj 2017
Žanr Pop-Rock
Length 1:18:56
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2016
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6074839
Edition details objavljeno: 3.11.2016.
Tags Croatia Records Neno Belan Đavoli

Review

Format kompilacije kod zaljubljenika u glazbu jedan je od najmanje omiljenih, ali će se isto tako, vjerujem, svatko od njih složiti i kako je u pitanju vrlo zahtjevan posao. Posložiti uistinu funkcionalnu, reprezentativnu, fino klizeću kompilaciju s glavom i repom rabota je za meštre od zanata, koliko god krug uživatelja bio širok do razine bezbrižnosti. Ona najčešća vrsta kompilacije – greatest hits / best of, kako bi se reklo da nas cijela balota razumije – najpodcjenjenija je pritom u svom razredu, možda baš zato što svatko misli da je može osmisliti. Uostalom, ionako ih, valjda, kupuju oni najmanje zahtjevni, bar tako legenda zbori, pa ih zato valjda i ima koliko u pješčanom satu pijeska…

A stara se naša Croatia Records, eto, opet domislila izbaciti svoj presjek karijere Nene Belana. Kažem opet, jer već imamo jednu kompilaciju solo karijere ("Greatest Hits", 2003.), nikom potrebnu "The Love Collection" (2010.) i jedan dvosveščani izbor iz ukupne diskografije, gdje jedan disk otpada na opus s Đavolima, a drugi na samostalne albume ("The Ultimate Collection", 2008.), a i Đavoli su dobili svake hvale vrijedno box-set izdanje na kojem su skupljena sva tri im antologijska albuma iz osamdesetih (2008.). Uz sve te na maštovitom engleskom (valjda hrvatski nije bio marketinški ili stilski dovoljno pogodan) nazvane kompilacije, je li uistinu bila potrebna još jedna? Ako zaista donosi inventuru cjelokupnog opusa jednog od naših najprofiliranijih pop(rock) autora – svakako! Ako pak – kao što je ipak slučaj – tek na jednom disku pokriva opet tek dio opusa, pritom cupkajući i po bendovskoj i po solo pjesmarici (pa, naravno, ni jednu ni drugu ne sagledavši u cjelini) – uzalud im maštoviti engleski i sav (ionako nevelik) trud!

"Greatest Hits Collection", dakle, na jednom CD-u donosi deset pjesama Đavola iz osamdesetih (svakako najkorektniji dio kompilacije) i osam pjesama iz razdoblja od početka devedesetih do 1997. uz dodatak jedne iz 2007. ("Galeb"), jer nju, eto, Croatia Records ima u svom katalogu. Nedostaje, dakle, što se Đavola tiče, "Space Twist" iz 1998. (izdao Dallas) te zadnjih desetak godina koje Belan praši s riječkim Fiumensima. I još nije toliki problem što nedostaju, koliko ispresijecanje svega obuhvaćenog na jednom CD-u zvuči uistinu kao zbrljotina gdje se izmjenjuju naftalinski hitovi Đavola s blijedim podilaženjem dance-eri u "Sunčan dan" ili grozomornom "Rock galamom" (tek da spomenem najbolje i najgore stavke ove "inventure"). Tu je daleko korektnija bila već spomenuta zbirka "The Ultimate Collection", koja je na dva CD-a odvojila osamdesete od devedesetih, a o reizdanju albuma Đavola da i ne govorim. S "Greatest Hits Collection" dobivamo, dakle, tek paketić za uistinu najmanje zahtjevne i za one koji su upravo pali s Marsa ili Mjeseca. A da ne ostane na tome, ovo je samo dio edicije (slično još nakaradnijoj "The Love Collection", također iz Croatijine kužine) koja pokriva još nekoliko, doduše, manje zahtjevnih opusa pa bespotrebnih kompilacija trenutno u Hrvatskoj nipošto ne manjka.

Toni Matošin

Hits 2129

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima