Nagradne igre

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

mbz2019Međunarodni festival suvremene glazbe 30. muzički biennale Zagreb održat će se od 6. do 13. travnja ove godine, a programski fokus tema je "Grad, prostor, glazba, zvuk". Organizatori su najavili bogati raznovrsni program, u sklopu kojeg će svoj rad publici predstaviti skladatelji iz Hrvatske, ali i gosti iz svih krajeva svijeta.

30. muzički biennale Zagreb svečano će biti otvoren u Kinu Europa 6. travnja izvedbom djela „The Garden“ Richarda Ayresa. Djelo će izvesti svjetski priznati ansambl London Sinfonietta, a zagrebačka izvedba The Gardena dogodit će se čak i prije same londonske premijere.

Nastavljajući bogatu bijenalsku tradiciju, ovogodišnji MBZ predstavlja široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo 50 programa, uz brojne goste skladatelje iz inozemstva i nova djela hrvatskih skladateljica i skladatelja. Na MBZ-u će nastupiti preko četiri stotine domaćih i stranih izvođača – orkestara, ansambala i renomiranih solista – koji će kroz koncerte različitih žanrova, prostorne instalacije i kazališne predstave publici predstaviti najbolje od svjetskog suvremenog glazbenog stvaralaštva. Program se odvija na preko 10 lokacija u gradu Zagrebu – od kazališta i koncertnih dvorana do kulturnih centara, kao i na njegovim ulicama, na otvorenom.

Svoja nova djela na MBZ-u će predstaviti Matko Brekalo, Hrvoslava Brkušić i Hrvoje Nikšić, Ivana Kiš, Mak Murtić, Zoran Šćekić, Mirela Ivičević, Ana Horvat i Miodrag Gladović, Ivan Končić, Davor Branimir Vincze, Margareta Ferek Petrić, Bruno Vlahek, Sanja Drakulić, Mirela Ivičević, Davorin Kempf i Antun Tomislav Šaban. Osim spomenutih programa, tijekom deset dana MBZ-a u Zagrebu će gostovati John Irabagon, Bruce McClure, Ivan Fedele, Alex Mendizabal, Vinko Globokar, Daniele Gasparini, Rolf Wallin te Heiner Goebbels.

Prije nekoliko dana započeo je program MBZ-a za velike malene „Glazba, prostor, ja“ koji će se održavati sve do završetka MBZ-a, a obuhvatit će preko 4000 djece grada Zagreba. Sprema se i poseban programu koprodukciji s Laubom, unutar kojeg će gostovati top glazbenici i bendovi alternativnog zvuka – berlinski elektroničari Brandt Brauer Frick Ensamble, njujorški elektroničar Taylor Dupree, turski free imrpovisation ansambl Konstrukt, post-rock duo Davida Kollara na gitari i Arvea Henriksena na trubi.

30. MBZ održat će se na nekoliko lokacija u Zagrebu, među kojima su Kino Europa, Galerija Greta, Booksa, Zagrebačko kazalište lutaka, Jazz&cabaret club Kontesa, GDK Gavella, Medijateka francuskog instituta, MSU, Lauba, ZKM te KD Vatroslav Lisinski.

Od 1961. godine Muzički biennale Zagreb je najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. U travnju svake neparne godine, Zagreb se na 10 dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. MBZ generira novo, potencira rizike i eksperimente, iznalazi nove forme prikazivanja kao i nove kanale komunikacije sa sudionicima festivala – kako s publikom tako i sa samim umjetnicima.

Poklanjamo vam ulaznice za ovaj festival! Javite se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s naznakom u predmetu "Biennale" i osobnim podacima (ime i prezime, adresa) čim prije i možda dobijete ulaznice! Dobitnike objavljujemo u subotu, 6.4., prije podne. Sretno!