Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

u2 roof 04 600

2002. U2 nisu uspjeli sačuvati dablinski Hanover Quay studio od rušenja. Peticiju je potpisalo oko 8000 ljudi, a u njemu su U2 snimili album ‘All That You Can’t Leave Behind’ i dio albuma ‘Pop’.

Događaji

1955. Jimmy Young se našao na britanskom broju jedan sa svojom verzijom ‘Unchained Melody’, koju će deset godina kasnije proslaviti Righteous Brothers.

1976. ABBA su održali nastup za švedskog kralja Carla Gustafa i buduću kraljicu Silviju Sommerlath.
1977. Fleetwood Mac su dobili svoj prvi i do danas jedini singl na britanskom broju jedan, ‘Dreams’. Pjevačica Stevie Nicks je pjesmu navodno napisala u deset minuta.
1977. Pretučen je Johnny Rotten iz Sex Pistolsa zbog sukoba na parkiralištu puba koji se poveo oko njihovog hita ‘God Save the Queen’. Idući dan pretučen je bubnjar benda, Paul Cook.

1988. "Doctorin' The Tardis" je bio na 1. mjestu britanske ljestvice singlova. The Timelords su činili škotski dvojac Bill Drummond i Jimmy Cauty, koji su osnovali KLF.
1993. Jerry Moss i Herb Alpert, suosnivači A&M Records, najavili su odlazak iz te diskografske kuće. Osnovali su je 1962. u Alpertovoj garaži u Los Angelesu, a prodali Polygramu 1990. za nevjerojatnih pola milijarde dolara. A&M je bila dom izvođačima poput The Police, Bryana Adamsa, Joan Baez, Flying Burrito Brothers, The Carpenters, Joea Cockera i Supertramp.
2006. ‘Under the Iron Sea’ Keane je zasjeo na vrh britanske ljestvice albuma. Bio je to njihov drugi album i drugi broj jedan u Britaniji, a to je uspjelo i kasnijim dvama albumima ove grupe.

Rođeni
1942. Sir James Paul McCartney, britanski glazbenik. Legendarni glazbenik bio je basist, pjevač i dio skladateljskog para The Beatlesa. Koautor je gotovo svih pjesama Beatlesa, a među njima se najviše ističe Paulov dragulj ‘Yesterday’, koju je sam skladao i otpjevao. Raspad Beatlesa 1970. navodno se dogodio zbog nepomirljivih razlika na relaciji Lennon-McCartney, a Paul je ubrzo nakon toga osnovao The Wings, još jedan vrlo uspješan sastav s brojnim hitovima i uspješnim albumima. Nakon toga je započeo samostalnu karijeru. Osim glazbom, McCartney se posljednjih desetljeća sve više bavi raznim oblicima aktivizma. Najuspješniji je hit-glazbenik u britanskoj povijesti, a u raznim je sastavima prodao preko 100 milijuna albuma i preko 100 milijuna  singlova. Dvostruki je član Rock and Roll Hall of Fame, a 1997. je imenovan britanskim vitezom zbog zasluga u glazbi.
1942. Carl Dean Radle, američki glazbenik, najpoznatiji kao član Delaney & Bonnie i Derek & the Dominoes te po suradnji s Ericom Claptonom, Joeom Cockerom, J.J. Caleom, Georgeom Harrisonom i drugima. Preminuo je 1980. godine.

1953. Jerome Smith, gitarist američke disko i funk grupe KC And The Sunshine Band koji su 1975. imali singl na američkom broju 1, "That's The Way, I Like It", i 1983. singl na britanskom broju 1, " Give It Up ". Preminuo je 2. kolovoza 2000. nakon što ga je zgnječio buldožer kojim je upravljao.

1961. engleska pjevačica i spisateljica Alison Moyet, najpoznatija kao članica grupe Yazoo. Sa grupom je 1982. godine imala singl na britanskom broju 2, "Only You". U solo karijeri je postigla singl na britanskom broju 2 sa pjesmom "That Ole Devil Called Love".
1961. Geneviève Alison Jane Moyet, britanska glazbenica, najpoznatija kao pjevačica dua Yazoo.

1988. Josh Dun, bubnjar američkog dua Twenty One Pilots. Njihov drugi album iz 2015. Godine "Blurryface" je zauzeo 1. mjesto američke ljestvice.

Preminuli:
2011. Clarence Anicholas Clemons (r. 1942.), američki saksofonist, najpoznatiji kao član E Street Banda, pratećeg sastava Bruce Springsteena, od 1972. do svoje smrti 2011. godine.