Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

monterey pop festival ticket 0 1466162577

Događaji:
1967. Počeo je trodnevni Monterey Pop Festival u Kaliforniji. Radi se o, uz Woodstock dvije godine kasnije i Live Aid 1985., najslavnijem festivalu u povijesti popularne glazbe. Njime je započelo takozvano ‘Ljeto ljubavi’, razdoblje obilježeno hippie kulturom, psihodeličnom i folk rock glazbom te halucinogenim narkoticima. John Philips iz The Mamas and the Papas napisao je himnu festivala ‘San Francisco’, koja je kasnije postala hit za Scotta McKenzieja. Na Montereyju su prve velike američke koncerte održali The Who, Jimi Hendrix i Janis Joplin, a najviše se pamti Hendrixovo paljenje gitare na pozornici. Nastupili su i drugi slavni izvođači poput The Byrds, Grateful Dead, Otisa Reddinga, Simona i Garfunkela, The Steve Miller Band, Canned Heat, The Mamas And The Papas, Jefferson Airplane i Buffalo Springfield. Svi izvođači su se odrekli zarade od nastupa u dobrotvorne svrhe.

1966. The Beatles su nenajavljeno nastupili u TV emisiji 'Top of the Pops', što je bio jedan od posljednjih njihovih live TV nastupa. Izveli su pjesme ‘Rain’ i ‘Paperback Writer’.
1970. Mungo Jerry je s ‘In the Summertime’ zasjeo na vrh britanske ljestvice singlova. Bio je to i najprodavaniji singl te godine u Britaniji.
1979. The Electric Light Orchestra (ELO) su bili na britanskom broju jedan s albumom ‘Discovery’.
1980. Film ‘The Blues Brothers’ je doživio premijeru u Chicagu. Glavne uloge su glumili John Belushi i Dan Aykroyd, a u filmu su se pojavili i Aretha Franklin, James Brown i Ray Charles.
1984. ‘Two Tribes’ Frankie Goes to Hollywood je stigao do vrha britanske ljestvice singlova. Bio je to drugi singl grupe uopće i njihov drugi broj jedan, a prijašnji je bio ‘Relax’.
1986. Izdan je treći studijski album grupe The Smiths, ‘The Queen Is Dead’. Dosegao je drugo mjesto britanske ljestvice albuma te izbacio singlove ‘The Boy With the Thorn In His Side’, ‘Bigmouth Strikes Again’ i ‘There Is A Light That Never Goes Out’. NME je album 2013. album proglasio najboljim svih vremena, dok ga je Q imenovao trećim, a Pitchfork šestim najboljim albumom 80-ih. Jedan je od najvećih utjecaja na stvaranje britpop žanra u 90-ima.
1990. ‘It Must Have Been Love’ Roxette je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Pjesma norveškog sastava se pojavila u hit-filmu ‘Pretty Woman’.
1996. Na dvodnevnom Tibetan Freedom Concert u San Franciscu okupilo se više od 100 000 ljudi, čineći festival najvećim američkim dobrotvornim glazbenim događajem od Live Aida 1985. godine. Nastupili su Rage Against The Machine, Beastie Boys, Smashing Pumpkins, Fugees, Red Hot Chili Peppers, John Lee Hooker, Beck, Sonic Youth, Yoko Ono, De La Soul i Richie Havens.
2002. ‘A Little Less Conversation’ Elvisa vs. JXL postao je britanski singl broj jedan te je njime Elvis postigao rekord najvećeg razmaka između dva broja jedan na toj ljestvici. Prvi je bio ‘All Shook Up’ iz davne 1957. godine.

Rođeni:
1941. Lamont Herbert Dozier, američki skladatelj i producent, najpoznatiji kao dio autorskog tima Holland-Dozier-Holland, tvoraca brojnih hitova diskografske kuće Motown Records. Dozier je koautor 14 američkih i četiri britanska hita na broju jedan. Inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame 1990. godine.
1946. Ian Matthews, rođen kao Ian Matthew McDonald, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupa Fairport Convention i Matthews Southern Comfort.
1971. Tupac Amaru Shakur (2Pac), rođen kao Lesane Parish Crooks, američki reper i glumac. Jedan je od najutjecajnijih i najslavnijih repera ikada, a njegov značaj se odrazio i na komercijalni uspjeh: prodano je preko 75 milijuna primjeraka njegovih albuma u svijetu. Počeo je karijeru kao MC i roadie u kolektivu Digital Underground, a potom započeo samostalnu karijeru. Proslavio se tek trećim albumom, ‘Me Against the World’, na kojem se našao uspješni singl ‘Dear Mama’, a njegov nasljednik, ‘All Eyez On Me’, smatra se jednim od najvećih ostvarenja rap glazbe. Nakon toga je izdao još ‘The Don Killuminati: The 7 Day Theory’ pod pseudonimom Makaveli, što je bio i posljednji album kontroverznog repera, čiju su karijeru obilježili oštri politički stavovi, brojni sukobi s zakonom uz zatvorske kazne te sudjelovanje u tzv. ‘East Coast-West Coast ratu’, koji ga je naposljetku koštao života. Upucan je s nekoliko metaka tijekom večernje vožnje gradom od strane do danas nepoznatih počinitelja. Imao je 25 godina. MTV ga je proglasio drugim najboljim MC-jem svih vremena, a Rolling Stone 86. najvećim izvođačem ikada.
1990. John William Peter Newman, britanski glazbenik, najpoznatiji po hitu ‘Love Me Again’.