Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

wood

1975. Ronnie Wood, bivši član The Faces, službeno je postao članom The Rolling Stones kao basist i povremeni gitarist.

1966. The Spencer Davis Group su se našli na britanskom broju jedan sa singlom ‘Somebody Help Me’. Autor pjesme je jamajčanski glazbenik Jackie Edwards. Bio je to njihov drugi singl na vrhu britanske ljestvice.
1967. Izdan je prvi američki singl grupe The Bee Gees, ‘New York Mining Disaster 1941’. Svoj uspjeh je dugovao i činjenici da su mnogi američki radijski DJ-evi mislili da se radi o novoj pjesmi The Beatlesa. Pjesma je posebna i po tome što je gitara naštimana na otvoreni D štim ili tzv. ‘havajski’. Singl je dosegao 14. mjesto Billboardove Hot 100 ljestvice.

1970. Creedence Clearwater Revival su u Royal Albert Hallu u Londonu održali svoj prvi britanski nastup u karijeri.
1973. ‘Houses of the Holy’ Led Zeppelin je zasjeo na vrh britanske ljestvice albuma. Četiri tjedna kasnije to mu je uspjelo i na američkoj ljestvici. S vremenom ga je prihvatila i kritika: ponosi se rezultatom 98/100 na stranici Metacritic, a Rolling Stone ga je 2003. smjestio na 148. mjesto liste najboljih albuma svih vremena.
2009. George Harrison je posthumno dobio zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih.

Rođeni:

1932. Loretta Lynn (rođena Webb), američka country glazbenica, poznata i kao ‘Kći kopača ugljena’ i ‘Kraljica country glazbe’. Najnagrađivanija je country glazbenica svih vremena. U karijeri dugoj gotovo 60 godina pjevala je o mnogim tabu temama, kao i onima iz svakodnevnog radničkog života. Izdala je gotovo 50 studijskih albuma, a imala je 11 singlova na vrhu američke country ljestvice, među kojima su: ‘Fist City’, ‘Woman of the World (Leave My World Alone)’, ‘Coal Miner’s Daughter’, ‘One’s on the Way’ i ‘Love is the Foundation’. Među mnogim njenim nagradama su četiri Grammyja te predsjednička Medalja slobode, koja joj je uručena 2013. godine.

Loretta Lynn

1945. Richard ‘Ritchie’ Hugh Blackmore, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist i suosnivač grupa Deep Purple, Rainbow i Blackmore’s Night. Na početku karijere svirao je u instrumentalnom sastavu The Outlaws te pratio glazbenika Screamin’ Lord Sutcha, a 1968. je suosnovao Deep Purple, jedan od prvih megapopularnih hard rock/heavy metal sastava. Bio je vođa Deep Purple do 1975., kada je otišao iz benda zbog zasićenja njegovim zvukom te je osnovao Rainbow, bend koji je spajao utjecaje barokne klasične glazbe te heavy metala. Na prva tri albuma grupe pjevao je Ronnie James Dio, dok su kasniji albumi snimani s različitim pjevačima te bili komercijalnijeg zvuka. Sredinom 80-ih se ponovno pridružio Deep Purple te ostao u grupi desetak godina, sve dok 1997. nije osnovao Blackmore’s Night s tadašnjom djevojkom Candice Night. Guitar World ga je proglasio 16., a Rolling Stone 50. najboljim gitaristom svih vremena. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 2016. kao član Deep Purple, međutim, nije prisustvovao svečanosti. Izvršio je presudan utjecaj na gitariste poput Randyja Rhoadsa, Janicka Gersa, Litu Ford, Briana Maya, Yngwieja Malmsteena i Paula Gilberta.

richie1949. Sonja Kristina Shaw, britanska glazbenica, najpoznatija kao pjevačica progressive rock sastava Curved Air.
1980. Edwin Farnham ‘Win’ Butler III, kanadski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač, multiinstrumentalist i autor pjesama sastava Arcade Fire.

Preminuli:

1999. Anthony Newley (r. 1931.), britanski glazbenik i glumac. Najpoznatiji je kao autor pjesme ‘Feeling Good’ (hit za Ninu Simone), naslovne pjesme za film ‘Goldfinger’ iz serije o Jamesu Bondu te kao koautor soundtracka za film ‘Willy Wonka & the Chocolate Factory’ iz 1971. godine. Bio je velik uzor Davidu Bowieju na početku njegove karijere. Ušao je u Songwriters Hall of Fame 1989. godine.
2015. Percy Tyrone Sledge (r. 1940.), američki soul i R&B pjevač, najpoznatiji po hitu ‘When a Man Loves a Woman’ iz 1966. godine. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 2005. godine.