Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

jimi hendrix

1970. Jimi Hendrix je održao svoj posljednji koncert u životu. Dvadesetsedmogodišnjak je nastupio nastupio na Isle of Fehmarn na Open Air Love & Peace festivalu. Posljednja pjesma koju je Jimi odsvirao na njemačkom koncertu bila je ‘Voodoo Child (Slight Return)’, a čitav nastup snimljen je i izdan kao live album 2005. godine. Hendrix je preminuo 12 dana nakon ovog nastupa.

1975. Glen Campbell se našao na vrhu američke ljestvice singlova s ‘Rhinestone Cowboy’. Na temelju pjesme snimljen je 1984. film ‘Rhinestone’ sa Slyjom Stalloneom i Dolly Parton u glavnim ulogama.

1980. U2 su krenuli na svoju prvu britansku turneju, na kojoj su promovirali debitantski album ‘Boy’. Odsvirali su 20 koncerata počevši i završivši u Coventryju.

1980. ‘Start!’ grupe The Jam je zasjeo na vrh britanske ljestvice singlova. Bio je to 11. ukupno i drugi singl grupe na vrhu ljestvice, nakon ‘Going Underground’. Pjesma se bazira na riffu pjesme ‘Taxman’ Beatlesa.

1986. Britanski ženski trio Bananarama je dobio singl na britanskom broju jedan s ‘Venus’, obradom Nizozemaca Shocking Blue. Zanimljivo, i original je bio na vrhu iste ljestvice 16 godina ranije.

Rođeni:

1925. Mathis James ‘Jimmy’ Reed, američki blues glazbenik. Jedan je od prvih poznatijih svirača električnog bluesa i velik uzor Elvisu Presleyju, Ericu Claptonu, Hanku Williamsu, Stevieju rayju Vaughanu i Rolling Stonesima, između ostalih. Njegove najslavnije pjesme su ‘Ain’t That Lovin’ You Baby’, ‘The Sun Is Shining’, ‘Baby What You Want Me to Do’, ‘Big Boss Man’ i ‘Bright Lights, Big City’. Preminuo je u dobi od 50 godina, a 1991. inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame.

1943. George Roger Waters, britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač, basist i glavni tekstopisac grupe Pink Floyd. Napisao je većinu tekstova za pjesme grupe, počevši od albuma ‘Dark Side of the Moon’ (1973.) pa sve do ‘The Final Cut’ (1983.). Godine 1985. je napustio bend i započeo samostalnu karijeru, u kojoj je izdao pet studijskih albuma. Posljednjih godina nastupa izvodeći repertoar s albuma ‘Dark Side...’ i ‘The Wall’. Dio je Rock and Roll Hall of Fame i UK Music Hall of Fame kao član Pink Floyd.

1961. Paul Waaktaar-Savoy, rođen kao Pål Waaktaar Gamst, norveški glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač, gitarist i glavni tekstopisac grupe A-ha.

1965. Terence ‘Terry’ Robert Arthur Bickers, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe House of Love te frontman Levitation.

1967. William DuVall, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist Alice in Chains od 2006., s kojima je snimio dva studijska albuma.

1967. Macy Gray, rođena kao Natalie Renée McIntyre, američka glazbenica, producentica i glumica. Snimila je devet studijskih albuma unutar R&B, soul, pop i jazz žanrova te osvojila jedan Grammy i dvije Brit Awards nagrade. Najpoznatija je po albumu ‘On How Life Is’ i hitu ‘I Try’ iz 1999. godine.

1971. Dolores Mary Eileen O'Riordan, irska glazbenica, najpoznatija kao pjevačica grupe The Cranberries. S njima je snimila sedam studijskih albuma, redajući hitove poput ‘Linger’, ‘Zombie’, ‘Dreams’ i ‘Salvation’. Iza sebe je imala i dva samostalna studijska albuma, a od 2014. je bila u bendu D.A.R.K. Preminula je 15. siječnja 2018.

1974. Nina Elisabet Persson, švedska glazbenica, najpoznatija kao pjevačica grupe The Cardigans. Uz to, snimila je i tri samostalna studijska albuma, surađivala s grupama Sparklehorse i The Cake Sale te imala hit s Manic Street Preachers, ‘Your Love Alone Is Not Enough’.

Preminuli:

1978. Thomas Blanchard ‘Tom’ Wilson, Jr. (r. 1931.), američki producent, najpoznatiji kao producent sljedećih albuma: ‘The Times They Are a-Changin’, ‘Bringing It All Back Home’ (Bob Dylan), ‘Wednesday Morning, 3 AM’ (Simon and Garfunkel), ‘Freak Out’ (The Mothers of Invention), ‘White Light/White Heat’ (The Velvet Underground) i ‘Soft Machine’ (Soft Machine).

1990. Thomas Richard ‘Tom’ Fogerty (r. 1941.), američki gitarist, član Creedence Clearwater Revival. Bio je brat pjevača grupe, Johna Fogertya. Preminuo je od posljedica AIDS-a s 48 godina.

1994. Nicholas Christian ‘Nicky’ Hopkins (r. 1944.), britanski klavijaturist. Karijeru je počeo u Savages, pratećem sastavu Screaming Lord Sutcha kad mu je bilo 16 godina. Kasnije je dospio na glas kao vrhunski sesijski glazbenik te je svirao s najvećima: The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks, The Who, Led Zeppelin, Jefferson Airplane i mnogim drugima. Bio je i član The Jeff Beck Group. Njegove klavijature mogu se čuti na pjesmama poput ‘Symphaty for the Devil’, ‘Gimme Shelter’, ‘Street Fightning Man’, ‘My Generation’, ‘Revolution’, ‘Sunny Afternoon’, ‘You Are So Beautiful’, ‘Volunteers’, ‘Jealous Guy’ i ‘Matthew And Son’, između ostalih. Karijeru je službeno prekinuo 1985., a preminuo je u dobi od 50 godina od posljedica Crohnove bolesti.

2007. Luciano Pavarotti (r. 1935.) talijanski tenor, jedan od komercijalno najuspješnijih opernih pjevača ikada. Otac mu je bio tenor amater, a iako je sanjao o karijeri nogometnog golmana, Luciano se odlučio profesionalno baviti pjevanjem. Nikada nije naučio čitati glazbene zapise. Zbog problema s glasnicama u mladosti je gotovo odustao od pjevanja, no nastavio je te ubrzo počeo nizati uspjehe. Prvi inozemni nastup bio mu je u Beogradu, gdje je pjevao slavnu ‘La Traviatu’. 70-ih je dosegao svjetsku slavu, a 1979. dospio i na naslovnicu magazina Time. Kroz 80-e i 90-e isprofilirao se kao operna ikona te s vremenom zaplovio i u pop vode, pjevajući između ostalih na pjesmi ‘Miss Sarajevo’ U2-a. 1998. dobio je nagradu Grammy Legend. Preminuo je 2007. u svojoj rodnoj Modeni od posljedica raka gušterače, a njegova sahrana se uživo prikazivala i na CNN-u.