Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Abattoir Blues The Lyre of Orpheus

2004. izdan je 'Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus', dvostruki album Nicka Cavea & the Bad Seedsa. Bio je to 13. studijski album Nicka Cavea i prvi na kojem nije svirao Blixa Bargeld. Dosegao je 11. mjesto britanske i 5. australske ljestvice albuma. Pitchfork ga je svrstao na 180. mjesto liste najboljih albuma 2000-ih.

Događaji

1957. Buddy Holly je objavio singl "Peggy Sue" s "Everyday" kao B-stranom.

1968. The Yardbirds su započeli snimanje svog debi albuma u Olympic Studios u Londonu. Za album je bilo potrebno samo 36 sati studijskog vremena po cijeni od 1782 £, pri čemu je većina pjesama snimljena "uživo".

1969. The Archie's su započeli su četverotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Sugar Sugar". Singl je postao najdugovječniji One Hit Wonder u Velikoj Britaniji nakon što je proveo osam tjedana na vrhu ljestvice.

1969. jedini album supergrupe Blind Faith, bez imena, zasjeo je na vrh američke i britanske ljestvice albuma. Grupu su sačinjavali bivši članovi Traffic (Steve Winwood, Ric Grech) i Cream (Eric Clapton, Ginger Baker). Album je izbacio hitove ‘Can’t Find My Way Home’ i ‘Presence of the Lord’.

1970. live album Rolling Stonesa "Get Your Ya-Yas Out" je započeo dvotjedni boravak na 1. mjestu britanske ljestvice.

1975. David Bowie je dobio svoj prvi američki singl broj jedan, bio je to singl ‘Fame’. Pjesmu je skladao zajedno sa svojim gitaristom Carlosom Alomarom i Johnom Lennonom, koji je posjetio studio u kojem je Bowie snimao.

1976. AC/DC su objavili svoj treći studijski album "Dirty Deeds Done Dirt Cheap". Album je prodan u 6 milijuna primjeraka, postavši treći najprodavaniji album AC/DC-a u SAD-u nakon "Highway To Hell" i "Back In Black".

1980. Kate Bush je postigla svoj je prvi album broj 1 u Velikoj Britaniji, "Never For Ever". Bio je to prvi album neke britanske solo umjetnice koji je bio na vrhu britanske ljestvice albuma.

1980. ‘The Game’ grupe Queen je zasjeo na vrh američke ljestvice albuma. Prvi je album grupe koji je to  postigao u SAD-u, a bio je i njihov treći na britanskom broju jedan. Također se radi o prvom albumu grupe na kojem se koristio sintisajzer. Uspjeh albuma su povećali uspješni singlovi ‘Crazy Little Thing Called Love’ i ‘Another One Bites the Dust’.

1986. Huey Lewis And The News su započeli trodnevni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Stuck With You". Pjesma je u Velikoj Britaniji dospjela tek na 12. mjesto.

1997. Elton John je započeo šestotjedni boravak na 1. mjestu britanske liste singlova sa "Something About The Way You Look Tonight" i "Candle In The Wind 97". Reizdanje njegovog hita iz 1974. o Marilyn Monroe, ova verzija je prikupljala sredstva za Dianu, princezu od Walesa, nakon njezine smrti u Parizu. Postao je najprodavaniji singl na svijetu ikada.

2005. Kanađanin JD Fortune je, nakon potrage diljem svijeta, izabran za novog pjevača australske grupe INXS. Tako je grupa ‘zaživjela’ po prvi puta nakon samoubojstva originalnog pjevača Michaela Hutchencea 1997. godine.

2009. Muse su dospjeli na 1. mjesto britanske ljestvice albuma sa svojim petim studijskim izdanjem "The Resistance".

2010. objavljen je 'Postcards from a Young Man', deseti studijski album Velšana Manic Street Preachers. Na njemu su gostovali John Cale (The Velvet Underground), Ian McCulloch (Echo & the Bunnymen) i Duff McKagan (Guns'n'Roses), a dosegao je treće mjesto britanske ljestvice albuma.

Rođeni

1925. Bobby Nunn, član skupina The Robins i The Coasters. The Coasters su 1958. imali singl na američkom broju 1, "Yakety Yak". Nunn je preminuo 5. studenog 1986.

1949. blizanci Chuck i John Panozzo, basist i bubnjar američkog rock sastava Styx. John je preminuo 16. srpnja 1996.

1959. Alannah Currie, pjevačica i saksofonistica britanske pop skupine The Thompson Twins, s kojom je 1984. imala singl na britanskom broju 2, "You Take Me Up", i iste godine singl na američkom broju 3, "Hold Me Now".

1960. David Robert ‘Dave’ Hemingway, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar Housemartins (gdje je bas svirao Fatboy Slim) te osnivač i pjevač The Beautiful South.

1966. Nuno Bettencourt, gitarist rock grupe Extreme koja je 1991. imala singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "More Than Words".

1968. Hunter Benedict ‘Ben’ Shepherd, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist Soundgardena od 1990. godine. Prije toga je bio drugi gitarist Nirvane, a tijekom karijere je svirao bas i na albumima Marka Lanegana.

1979. Rick Woolstenhulme, bubnjar američkog rock sastava Lifehouse.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima