Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Abattoir Blues The Lyre of Orpheus

2004. Izdan je 'Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus', dvostruki album Nicka Cavea & the Bad Seedsa. Bio je to 13. studijski album Nicka Cavea i prvi na kojem nije svirao Blixa Bargeld. Dosegao je 11. mjesto britanske i 5. australske ljestvice albuma. Pitchfork ga je svrstao na 180. mjesto liste najboljih albuma 2000-ih.

1969. Jedini album supergrupe Blind Faith, bez imena, zasjeo je na vrh američke i britanske ljestvice albuma. Grupu su sačinjavali bivši članovi Traffic (Steve Winwood, Ric Grech) i Cream (Eric Clapton, Ginger Baker). Album je izbacio hitove ‘Can’t Find My Way Home’ i ‘Presence of the Lord’.

1975. David Bowie je dobio svoj prvi američki singl broj jedan, bio je to singl ‘Fame’. Pjesmu je skladao zajedno sa svojim gitaristom Carlosom Alomarom i Johnom Lennonom, koji je posjetio studio u kojem je Bowie snimao.

1980. ‘The Game’ grupe Queen je zasjeo na vrh američke ljestvice albuma. Prvi je album grupe koji je to  postigao u SAD-u, a bio je i njihov treći na britanskom broju jedan. Također se radi o prvom albumu grupe na kojem se koristio sintisajzer. Uspjeh albuma su povećali uspješni singlovi ‘Crazy Little Thing Called Love’ i ‘Another One Bites the Dust’.

2005. Kanađanin JD Fortune je, nakon potrage diljem svijeta, izabran za novog pjevača australske grupe INXS. Tako je grupa ‘zaživjela’ po prvi puta nakon samoubojstva originalnog pjevača Michaela Hutchencea 1997. godine.

2010. Objavljen je 'Postcards from a Young Man', deseti studijski album Velšana Manic Street Preachers. Na njemu su gostovali John Cale (The Velvet Underground), Ian McCulloch (Echo & the Bunnymen) i Duff McKagan (Guns'n'Roses), a dosegao je treće mjesto britanske ljestvice albuma.

Rođeni:

1960. David Robert ‘Dave’ Hemingway, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar Housemartins (gdje je bas svirao Fatboy Slim) te osnivač i pjevač The Beautiful South.

1968. Hunter Benedict ‘Ben’ Shepherd, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist Soundgardena od 1990. godine. Prije toga je bio drugi gitarist Nirvane, a tijekom karijere je svirao bas i na albumima Marka Lanegana.