Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

article

1969. studentski list The Drake Times-Delphic je objavio članak pod naslovom ‘Is Beatle Paul McCartney Dead?’, što je pokrenulo lavinu u svjetskim medijima, među kojima su mnogi tvrdili da je pravi Macca poginuo u prometnoj nesreći 1966. te potom zamijenjen s ‘dublerom’. Nisu odmogle ni interpretacije slavnog omota albuma ‘Abbey Road’, na kojem Lennon navodno predstavlja svećenika, Ringo pogrebnika, Harrison kopača grobova, a Paul leš preminulog čovjeka.

Događaji

1931. poduzeće RCA-Victor je javnosti predstavilo prvu LP ploču s brzinom vrtnje od 33,3 okretaja u minuti. Visoka cijena prikladnih gramofona gotovo je ‘longplejku’ osudilo na propast: one su tek 1967. godine prodavane u više primjeraka godišnje od singlica.

1967. The Doors su nastupili na The Ed Sullivan Show te održali jedan od najkontroverznijih nastupa u povijesti te emisije. Odsvirali su ‘People Are Strange’ i ‘Light My Fire’, za koji su dobili upute o prepjevu stiha ‘Girl we couldn’t get much higher’, no pjevač Jim Morrison nije poslušao te im je doživotno zabranjeno nastupanje u emisiji.

1978. snimljen je videospot za singl grupe Queen, ‘Bicycle Race’. Spot prikazuje nekoliko desetaka potpuno golih biciklista kako voze na wimbledonskom stadionu u Londonu. Poduzeće koje je iznajmilo bicikle je tražilo da bend kupi sva sjedala korištenih bicikala nakon snimanja.

1996. objavljen je drugi album grupe Tool pod imenom ‘Ænima’. Album je debitirao na drugom mjestu američke ljestvice, a pjesma ‘Ænema’ je osvojila Grammy u kategoriji ‘Best Metal Performance’ 1998. godine. Danas se album smatra jednim od najboljih u žanru alt-metala.

2006. ‘Futuresex/LoveSounds’ Justina Timberlakea je stigao do vrha britanske ljestvice albuma samo devet dana nakon izlaska na tržište. Bio je broj jedan i u Justinovoj domovini, a na njemu je surađivao s poznatim producentom Timbalandom.

2011. Adele je s ‘Someone Like You’ stigla do vrha američke ljestvice singlova. Singl je bio broj jedan i u Britaniji, čime je Adele postala prva glazbenica koja je imala dva singla na broju jedan s istog albuma.

Rođeni

1923. Hiram King ‘Hank’ Williams, američki country glazbenik. Jedan je od najutjecajnijih glazbenika 20. stoljeća. Karijera mu se počinje kretati uzlaznom putanjom po izlasku singla ‘Move It On Over’ 1947., a početkom 50-ih izdaje svoje najprepoznatljivije singlove poput ‘Lovesick Blues’, ‘Long Gone Lonesome Blues’, ‘Why Don't You Love Me’, ‘Moanin' the Blues’, ‘Cold, Cold Heart’, ‘Hey, Good Lookin', ‘Jambalaya (On the Bayou)’, ‘I'll Never Get Out of This World Alive’, ‘Kaw-Liga’, ‘Your Cheatin' Heart’ i ‘Take These Chains from My Heart’. Danas su popularne i njegove ‘I’m So Lonesome I Could Cry’ i ‘Lost Highway’. Williams je poginuo u dobi od 29 godina kao suputnik u autu kojim je upravljao njegov vozač. Posthumno je inauguriran u Country Music Hall of Fame, Alabama Hall of Fame i Rock and Roll Hall of Fame, a Rolling Stone ga je svrstao na 74. mjesto najvećih glazbenika svih vremena.

1926. William Patton ‘Bill’ Black Jr., američki glazbenik, najpoznatiji kao basist Elvisovog tria i vođa sastava Bill Black’s Combo. Smatran je jednim od prvih rock basista. Svirao je na Elvisovim ‘Heartbreak Hotel’, ‘Baby Let's Play House’, ‘Mystery Train’, ‘That's All Right’ i ‘Hound Dog’ te među prvima svirao na legendarnom Fender Precision basu u pjesmi ‘Jailhouse Rock’. Preminuo je od posljedica raka mozga s 39 godina. Primljen je u Rock and Roll Hall of Fame 2009. godine.

1939. Lamonte McLemore, član američke voklane skupine The 5th Dimension, koja je 1969. imala singl na američkom broju 1 i britanskom broju 11, "Aquarius".

1965. Guy Charles Picciotto, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist Fugazi. Karijeru je počeo kao frontman Rites of Spring 1984., a nakon toga je bio članom One Last Wish, Happy Go Licky, Brief Weeds i The Black Light Panthers. U to vrijeme je osnovao i diskografsku kuću Peterbilt Records. Grupi Fugazi pridružio se nedugo prije snimanja njihovog prvog EP-a te u njoj ostao sve do njenog razlaza.

1968. Anastacia Lyn Newkirk, američka glazbenica i producentica. Svoj debitantski album snimila je s 31 godinom, a radilo se o vrlo popularnom ‘Not That Kind’. Otada je izdala još šest studijskih albuma.

1969. Keith Charles Flint, britanski glazbenik i plesač, najpoznatiji kao pjevač grupe Prodigy. Preminuo je 4. ožujka 2019.

1985. Jonathan Jacob Walker, basist američkok rock benda Panic! At The Disco, koji je 2008. imao album na australskom broju 1 i američkom i britanskom broju 2, "Pretty.Odd".