Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The Sugarhill Gang NDD

1979. objavljen je singl ‘Rapper’s Delight’ The Sugarhill Gang. Iako se ne radi o prvoj rap pjesmi, ona za taj žanr ima važnost kao što za rock imaju najveći hitovi Elvisa ili Beatlesa. Američka Kongresna knjižnica ju je 2011. uvrstila među odabrane snimke od povijesne, kulturne ili estetske važnosti, a Rolling Stone ju je proglasio 251. najboljom pjesmom svih vremena. Na listi stranice About.com proglašena je drugom najboljom hip-hop pjesmom.

Događaji

1970. u čitateljskoj anketi Melody Makera za bend godine izabrani su Led Zeppelin, čime je prekinut niz The Beatlesa od sedam uzastopnih naslova benda godine u toj anketi.

1977. objavljen je 'Talking Heads: 77', debitantski album grupe Talking Heads. Na njemu se nalazi do danas jedna od najpoznatijih pjesama kasnijih predvodnika new-wave scene, 'Psycho Killer'. Rolling Stone je album proglasio 290. najboljim svih vremena.

1988. nekadašnji bubnjar The Clasha, Topper Headon, pušten je iz zatvora nakon odsluženih 10 od 15 mjeseci kazne. Zatvoren je zbog posjedovanja narkotika, a njegova ovisnost je datirala još iz doba kad je bio u The Clash.

1988. izdan je 'Spirit of Eden', četvrti studijski album britanskog benda Talk Talk. Nakon tri relativno uspješna pop-rock albuma, frontman Mark Hollis odlučio je na ovom albumu eksperimentirati s ambijentalnim zvukom, što je uzrokovalo pad popularnosti benda, no kritička naklonost bendu je značajno porasla. Magazin Q je pisao kako su Talk Talk ovim albumom 'izašli iz ovog vremena i ušli u svoje vlastito', a PopMatters ga je okarakterizirao 'albumom za sva vremena'. Pitchfork, Q i Slant su ga svrstali u 100 najboljih albuma 80-ih, a NME na 95. mjesto svoje liste najboljih albuma ikada.

1991. tri godine nakon 'Spirit of Eden', izdan je 'Laughing Stock', peti i posljednji album benda Talk Talk. Na njemu je frontman Mark Hollis nastavio s eksperimentiranjem sa zvukom i atmosferom, a danas ga se smatra jednim od prvih post-rock albuma. Pitchfork ga je proglasio 11. najboljim albumom 90-ih.

1996. započela je ‘No Code’ turneja, na kojoj su Pearl Jam nastavili svoj bojkot poduzeća Ticketmaster, koji je u to vrijeme praktički imao monopol nad prodajom ulaznica u SAD-u te je postavljao visoke cijene za ulaznice. Na toj turneji bend je nastupio i u Budimpešti.

1998. originalan tekst pjesme ‘Hey Jude’ The Beatlesa postigao je cijenu od 111 500 funti na dražbi aukcijske kuće Sotheby’s. Tekst je pripadao roadieju grupe, Melu Evansu.

2006. Bob Dylan je bio na 1. mjestu američke ljestvice albuma sa "Modern Times". Sa svojih 65 godina Dylan je postao najstariji živući glazbenik na vrhu Billboardove ljestvice albuma. (85-godišnji Tony Bennett je oborio ovaj rekord 2011. svojim albumom "Duets"). Album je također bio broj 1 u Australiji, Kanadi, Danskoj, Irskoj, Novom Zelandu, Norveškoj i Švicarskoj.

2014. američka pjevačica Ariana Grande je bila na 1. mjestu američke ljestvice albuma s drugim studijskim izdanjem "My Everything". Album je također debitirao na 1. mjestu u Australiji i Kanadi.

Rođeni

1925. B.B. King, rođen kao Riley B. King, američki blues glazbenik. Jedan je od ‘kraljeva bluesa’, podjednako zahvaljujući prezimenu i vrsnim i unikatnim stilom sviranja gitare, pogotovo svoje ‘Lucille’, posebno izrađenog modela Gibson ES serije. Glazbenu karijeru je počeo nakon one radijske, gdje je i zaradio nadimak s kojim je postao poznat. Izdao je desetke albuma, a najviše se pamti njegova verzija ‘The Thrill Is Gone’, koju je prvi put objavio 1969. godine. Kroz čitavu karijeru održavao je 200-injak nastupa godišnje, a u mlađim danima i više. Preminuo je 2015. godine u dobi od 89 godina. Dobitnik je 15 Grammyja, dva počasna doktorata iz glazbe, predsjedničke Medalje slobode, a član je Blues i Rock and Roll Hall of Fame. Rolling Stone ga je proglasio šestim najboljim gitaristom svih vremena.

1941. Joe Butler, bubnjar i pjevač američkog rock sastava The Lovin Spoonful, koji je 1966. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 8, "Summer In The City".

1942. Bernie Calvert, basist britanske pop/rock grupe The Hollies od 1966. do 1981. Grupa je postigla preko 30 singlova na ljestvici top 40.

1944. Betty Kelly, članica američke ženske vokalne skupine Martha i Vandellas od 1964. do 1967. Grupa je 1964. imala singl na američkom broju 2, i 1969. singl na britanskom broju 4, "Dancing In The Street".

1948. Kenneth Thomas ‘Kenny’ Jones, britanski glazbenik, najpoznatiji kao član Small Faces, The Faces i The Who (nakon smrti Keitha Moona). Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame kao član dva prvospomenuta benda.

1952. Ron Blair, basist američkog rock sastava Tom Petty & The Heartbreakers, koji je 1991. imao album na britanskom broju 3, "Into The Great Wide Open".

1961. Bilinda Jayne Butcher, britanska glazbenica, najpoznatija kao gitaristica i pjevačica grupe My Bloody Valentine.

1962. Stephen Jones, pjevač i gitarist britanskog indie benda Babybird, koji je 1996. imao singl na britanskom broju 3, "You're Gorgeous".

1976. Tina Barrett, članica engleske pop grupe S Club 7, koja je 1999. imala singl na britanskom broju 1, "Bring It All Back".

1979. Tramar Lacel Dillard, poznatiji kao Flo Rida, američki reper, koji je 2000. imao singl na američkom broju 1 u suradnji sa T-Painom, "Low".

1984. Ketevan ‘Katie’ Melua, gruzijsko-britanska glazbenica. Izdala je sedam studijskih albuma, koji su svi dosegli top 10 britanske ljestvice, a prva dva i njen vrh.

1992. Jake Roche, britanski pjevač, tekstopisac i glumac, najpoznatiji kao pjevač benda Rixton, koji je 2014. postigao singl na britanskom broju 1, "Me And My Broken Heart".

1992. Nick Jonas, američki pjevač, tekstopisac i glumac, najpoznatiji kao jedan od pjevača benda Jonas Brothers, koji je 2009. postigao album na američkom broju 1, "Lines, Vines And Trying Times".

Preminuli

1977. Marc Bolan, rođen kao Mark Feld 1947., britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist grupe T. Rex. Kao dječak, zaljubio se u glazbu Genea Vincenta, Eddieja Cochrana i Chucka Berrya. Karijeru je započeo kao session gitarist te je svirao gitaru na Bowievoj ‘Prettiest Star’ iz 1970. godine. U to vrijeme već je nastupao s bendom Tyrannosaurus Rex, koji je preimenovan u T. Rex početkom sedamdesetih, istovremeno postajući zvukom sve žešći. Ključna godina u karijeri bila im je 1971., kad je izašao album ‘Electric Warrior’ s megapopularnim singlom ‘Get It On (Bang A Gong’). Sredinom sedamdesetih bend je sve više eksperimentirao i gubio na popularnosti. Posljednji album, ‘Dandy in the Underworld’, grupa je izdala 1977. Marc je poginuo u prometnoj nesreći u dobi od nepunih 30 godina, a automobil je vozila njegova tadašnja djevojka Gloria Jones, koja je preživjela nesreću. Na njegovom ispraćaju su bili Bowie, Les Paul, Tony Visconti, Eric Clapton i Rod Stewart.

2008. Norman Jesse Whitfield (r. 1940.), američki skladatelj i producent. Jedan je od tvoraca tzv. ‘Motown sounda’ i žanra psihodelični soul. Najpoznatiji je po dugogodišnjoj skladateljskoj i producentskoj suradnji s The Temptations. Koautor je evergreena poput ‘Ain’t Too Proud to Beg’, ‘I Heard It Through the Grapevine’, ‘Cloud Nine’, ‘War’, ‘Just My Imagination’ i ‘Papa Was a Rollin’ Stone’. Bio je osnivač i vlasnik Whitfield Records. Inauguriran je u Songwriters Hall of Fame 2004. sa svojim skladateljskim partnerom Barrettom Strongom.

2009. Mary Allin Travers (r. 1936.), američka glazbenica, najpoznatija kao članica folk rock tria Peter, Paul and Mary.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici