Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

TheDoors

1968. The Doors su u Amsterdamu održali dva nastupa u jednoj večeri bez pjevača Jima Morrisona. On se onesvijestio zbog unesenih supstanci tijekom plesanja na pjesmu ‘Plastic Fantastic Lover’ Jefferson Airplane, koji su nastupali prije Doorsa. Vokalne dužnosti su tom prilikom preuzeli gitarist Robbie Krieger i klavijaturist Ray Manzarek.

Događaji

1956. ‘Don’t Be Cruel’ Elvisa Presleyja je stigao do vrha američke ljestvice singlova. Pjesmu je ranije te godine napisao Otis Blackwell. Ušla je u Grammy Hall of Fame 2002., a dvije godine kasnije Rolling Stone ju je proglasio 197. najboljom pjesmom svih vremena.

1962. The Four Seasons su započeli petotjedni niz na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa pjesmom "Sherry", koja je u Velikopj Britaniji došla na 8. mjesto. Postali su prva američka grupa koja je imala tri singla na 1. mjestu zaredom.

1965. Otis Redding je objavio svoj treći studijski album, "Otis Blue". Album se uglavnom sastoji od obrada pjesama popularnih R&B i soul izvođača, osim jedne pjesme, snimljen je u razdoblju od 24 sata tijekom 9. i 10. srpnja 1965. u Stax Recording Studios u Memphisu, Tennesse. Uključuje klasične pjesme "Ole Man Trouble", "Respect" i "Down In The Valley".

1966. The Small Faces su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "All Or Nothing", njihovim jedinim hitom na 1. mjestu.

1979. Led Zeppelin su s ‘In Through the Out Door’ zasjeli na vrh američke ljestvice albuma. Bio je to njihov posljednji studijski album s u potpunosti originalnim materijalom. Na njemu je Jimmy Page koristio gitarski efekt zvan Gizmotron.

1984. pjesma "Relax", Frankie Goes To Hollywood je postao najdugovječniji hit na ljestvici nakon "'Release Me" Engelberta Humperdinka, nakon što je proveo 43 tjedna na britanskoj ljestvici singlova.

1990. Steve Miller Band je zauzeo 1. mjesto u Velikoj Britaniji sa pjesmom "The Joker", 16 godina nakon prvog izdanja. Pjesma je bila na vrhu US Billboard Hot 100 početkom 1974. Više od 16 godina kasnije, dosegla je 1. mjesto na britanskoj ljestvici singlova nakon što je korištena u "Great Deal", televizijskoj reklami za Levi's koju je režirao Hugh Johnson, držeći tako rekord za najdulji jaz između vrhova transatlantskih ljestvica.

1990. George Michael je dospio na 1. mjesto britanske ljestvice albuma svojim drugim izdanjem "Listen Without Prejudice Vol. 1". Album je prodan u preko 8 milijuna primjeraka diljem svijeta.

1990. ‘Release Me’ Wilson Philips je stigao do vrha američke ljestvice singlova. Trio su sačinjavale Carnie i Wendy Wilson, kćerke Briana Wilsona (The Beach Boys) te Chynna Philips, kći Johna, člana The Mamas and the Papas.

1997. posjetitelj U2-ovog koncerta u Francuskoj 1993. je dobio odštetu u iznosu od preko 20 000 funti jer mu je oštećen sluh dok je stajao u blizini zvučnika.

2019. Cook Islands, država u južnom Pacifiku, je izdala dva srebrnjaka u čast dvama klasičnim albumima AC/DC-a. Značajni album benda iz 1981. "For Those About To Rock (We Salute You)" nagrađen je na kovanici od dva dolara, dok se "The Razors Edge" iz 1990. mogao naći na kovanici od deset dolara. Oba imaju portret kraljice Elizabete II na poleđini.

Rođeni

1941. Les Braid, basist britanskog benda The Swinging Blue Jeans, koji je 1964. imao singl na britanskom broju 2, "Hippy Hippy Shake" i hit "You're No Good". Braid je preminuo 2005.

1941. Signe Toly Anderson, američka pjevačica i jedna od osnivača američkog rock sastava Jefferson Airplane. Pjevala je na prvom albumu "Jefferson Airplane Takes Off", ponajviše na pjesmi "Chauffeur Blues". Preminula je 28. siječnja 2016.

1946. Ola Brunkert, švedski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar ABBA-e. Sesijski bubnjar se pojavio na svakom studijskom albumu grupe. Preminuo je prerezavši si vrat prilikom pada kroz staklena vrata svog doma u Mallorci. Imao je 61 godinu.

1960. Michel Dorge, bubnjar kanadskog rock benda Crash Test Dummies. Grupa je najpoznatija po svom singlu iz 1993., "Mmm Mmm Mmm Mmm".

1976. Paul Robert Thomson, škotski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe Franz Ferdinand od njihovog osnutka pa do 21. listopada 2021., kada je bend objavio da ih Paul napušta nakon 20 godina.

Preminuli

1980. Bill Evans, rođen kao William John Evans 1929., američki jazz pijanist i skladatelj. Smatra se jednim od najutjecajnijih pijanista nakon 2. svjetskoga rata. Bio je jedini bijeli glazbenik u sekstetu Milesa Davisa, gdje je svirao pored Johna Coltranea i Cannonball Adderleya. Njihov zajednički rad je zabilježen na Davisovom albumu "Kind of Blue" iz 1959. godine. Svirao je i s Charlesom Mingusom i Chetom Bakerom, između ostalih, te vodio uspješnu samostalnu karijeru osnovavši dva značajna tria. Utjecao je na mnoge generacije jazz glazbenika i pijanista, kao što su Keith Jarett, Chick Corea, Esbjörn Svensson, Tord Gustavsen i Rick Wright.

2004. Johnny Ramone, rođen kao John William Cummings 1948., američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist The Ramones. Kao tinejdžer svirao je u bendu s Tamasom Erdelyem, koji se kasnije prozvao Tommy Ramone. S ostalim Ramonesima spojila ga je ljubav prema glazbi proto-punk skupina MC5 i The Stooges. Johnny Ramone bio je i povremeni glumac, a izjašnjavao se kao konzervativac. Preminuo je od posljedica raka prostate u rujnu 2004., netom prije svog 56. rođendana. Rolling Stone ga je svrstao na 28. mjesto najboljih gitarista svih vremena.

2008. Richard William ‘Rick’ Wright (r. 1943.), britanski glazbenik, najpoznatiji kao klavijaturist i back vokal grupe Pink Floyd. Njegov glas se čuje na hitovima grupe poput ‘Time’, ‘Echoes’ i ‘Us and Them’, a značajno je pridonio stvaranju pjesama s albuma ‘Meddle’, ‘Dark Side of the Moon’, ‘Wish You Were Here, ‘The Division Bell’ i ‘Endless River’.

2019. Ric Ocasek, bivši pjevač grupe The Cars, pronađen je mrtav u svom stanu u New Yorku, imao je 75 godina. Njihovi rani hitovi uključuju "Just What I Needed", "My Best Friend's Girl" i "Good Times Roll". Njihova balada "Drive" iz 1984. korištena je kao glazbena podloga za snimke gladi u Etiopiji, a njezino ponovno izdanje kao singl nakon Live Aida pomoglo je u prikupljanju novca za tu svrhu. Nakon što se bend raspao u kasnim 1980-ima, Ocasek je započeo solo karijeru i radio je kao producent za izvođače među kojima su Weezer, Bad Religion i No Doubt.