Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

led-zeppelin

2007. Robert Plant, Jimmy Page i John Paul Jones najavili su one-off okupljanje Led Zeppelina, prvo i do danas posljednje nakon 1980. godine. Mjesto Johna Bonhama zauzeo je njegov sin Jason. Koncert, koji se održao 26. studenog, održan je u čast preminulog osnivača Atlantic Records, Ahmeta Erteguna.

Događaji

1954. Frank Sinatra dosegao je broj jedan britanske liste singlova pjesmom "Three Coins In The Fountain", pjevačev prvi britanski broj jedan. Pjesma je dobila nagradu Akademije za najbolju pjesmu 1954.

1963. The Beatles su bili na broju 1 britanske liste singlova hitom "She Loves You", drugi britanski broj jedan benda. Na koncu je postao najprodavaniji singl godine u Britaniji.

1970. ‘Cosmo’s Factory’ je postao prvi album na britanskom broju jedan za Creedence Clearwater Revival. Bio je i na vrhu američke i australske ljestvice. Rolling Stone ga je proglasio 265. najboljim albumom svih vremena.

cosmos ccr

1970. britanski singl broj jedan postao je ‘Tears of a Clown’ Smokeyja Robinsona i The Miracles. Nekoliko mjeseci kasnije, singl je dosegao i vrh američke ljestvice. Pjesmu su obradili Petula Clark, The Beat, Phil Collins i Pond, među ostalima. Uspjeh singla je zadržao Robinsona u grupi do 1972., iako je prethodno htio otići iz nje. Pjesma je 2002. uvrštena u Grammy Hall of Fame.

1970. održan je Woody Guthrie Memorial Concert u Hollywood Bowlu u Los Angelesu. Nastupili su Bob Dylan, Joan Baez, Pete Seeger i Arlo Guthrie. Kasnije je za ovaj koncerti, i onaj održan dvije godine ranije Carnegie Hallu objavljeno trostruko CD izdanje s bogatim knjižicama.

cd

1986. gitarist Public Image Ltd., John McGeoch, pogođen je za vrijeme koncerta bocom vina u glavu u Beču, gdje je svirao na jednom od prvih koncerata s ovom grupom. McGeoch je zaradio čak 40 šavova. Utjecajni gitarist je bio članom i Magazine, Visage, Generation X, Siouxsie and the Banshees, The Armoury Show i The Sugarcubes, a bio je uzor gitaristima poput Johnnyja Marra, Johnnyja Greenwooda, The Edgea i Davea Navarra. Preminuo je 2004. godine.

1987. Michael Jackson je započeo svoju "Bad World" turneju prvim od tri rasprodana koncerta na Korakuen Stadiumu u Tokiju. Po završetku turneje, Jackson je održao 123 koncerta i svirao pred više od 4 milijuna fanova diljem svijeta.

MICHAEL JACKSON BAD WORLDTOUR1988

1989. grupa Aerosmith objavila je "Pump", svoje deseti studijski album, na kojem su se našli hitovi: "Love In An Elevator", "The Other Side" i "Janie's Got a Gun". Navedeni album priskrbio je grupi uvrštavanje u udžbenike pravnih fakulteta nakon što ih je tužio mali rock bend imena "Pump". Aerosmith su dobili ovaj slučaj.

1990. članice grupe Fleetwood Mac, Stevie Nicks i Christine McVie, objavile su da napuštaju bend nakon završetka aktualne turneje. U to vrijeme neki su vjerovali kako su Nicks i McVie odlučili napustiti bend zbog objavljenih memoara Micka Fleetwooda: "Fleetwood: My Life and Adventures in Fleetwood Mac", u kojem je otkrio "prljav veš" o životu u grupi.

2015. nekadašnji pjevač i gitarist Pink Floyd, David Gilmour, otvorio je turneju ‘Rattle That Lock’ nastupom u pulskoj Areni.

gilmour

David Gilmour, foto: Dragutin Andrić

Rođeni

1944. Barry White, rođen kao Barry Eugene Carter, američki glazbenik. Najveći uspjeh je postigao 70-ih s hitovima ‘You’re the First, the Last, My Everything’ i ‘Can’t Get Enough of Your Love, Babe’ (nije povezana s pjesmom Bad Company). Osvojio je tri Grammyja i prodao preko 100 milijuna primjeraka svojih albuma. Preminuo je 2003. godine.

1944. Colin Young, član britanskog soul benda The Foundations, koji je 1967. imao singl na britanskom broju 1, "Baby Now That I've Found You", i 1969. singl na američkom broju 3, "Build Me Up A Buttercup". Grupa je bila prva multi-rasna grupa koja je imala hit broj 1 u Velikoj Britaniji 1960-ih.

1952. Gerry Beckley, pjevač, klavijaturist, gitarist i basist britansko-američkog rock sastava America. Grupa je 1972. imala singl na američkom broju 1 i britanskom broju 3, "Horse With No Name".

1952. Neil Ellwood Peart, kanadsko-američki glazbenik i autor, najpoznatiji kao bubnjar i glavni tekstopisac grupe Rush. Godine 1983. postao je najmlađi član Modern Drummer Hall of Fame, a 30 godina kasnije ušao je u Rock and Roll Hall of Fame kao član Rush. Peart je preminuo 2020. u dobi od 67 godina.

1957. Hans Florian Zimmer, njemački skladatelj i glazbeni producent. Poznat je po skladanju glazbe za filmove 'Kralj lavova', 'Pirati s Kariba', 'Tanka crvena linija', 'Gladijator', 'Posljednji samuraj', trilogija 'Vitez tame', 'Inception', 'Interstellar' i 'Dunkirk'.

1967. Jon Stewart, gitarist engleskog pop benda Sleeper, koji je 1996. imao singl na britanskom broju 10, "Sale Of The Century".

1978. Michael Paget, pjevač, tekstopisac i gitarist velškog metalcore benda Bullet For My Valentine. Njihov drugi album "Scream Aim Fire" je 2008. zauzeo 2. mjesto britanske ljestvice i 2. mjesto američke rock ljestvice.

Preminuli

2003. J.R. ‘Johnny’ Cash (r. 1932.), američki glazbenik, glumac i autor. Priznat je kao jedan od najutjecajnijih glazbenika 20. stoljeća te kao jedan od najslavnijih country glazbenika svih vremena. ‘The Man in Black’ uspješno je spajao rock, country, gospel i blues, začinjen unikatnim baritonom, što mu je donijelo svjetsku prepoznatljivost, a u tome su mu pomogli i hitovi ‘Ring of Fire’, ‘I Walk the Line’, ‘Folsom Prison Blues’, ‘Get Rhythm’, ‘A Boy Named Sue’, ‘Jackson’ i drugi. Karijeru su mu obilježili i brojni incidenti, sukobi s zakonom, ovisnosti, nastupi u zatvorima te uspješna glazbena suradnja sa suprugom June Carter. Snimio je čak 55 studijskih albuma, a posljednji albumi, suradnje s producentom Rickom Rubinom, donijele su mu popularnost i među mlađom publikom zahvaljujući obradama poput ‘Hurt’ Nine Inch Nails. Preminuo je u dobi od 71 godine. Primio je Grammy za životno djelo, član je svih većih glazbenih Kuća slavnih u SAD-u, a Rolling Stone ga je proglasio 31. najvećim glazbenikom svih vremena. O njemu je snimljen film ‘Walk the Line’ u kojem ga je utjelovio Joaquin Phoenix.

2004. američki bubnjar i aranžer Kenny Buttrey. Radio je sa sljedećim glazbenicima: Neil Young, (Harvest, and After the Gold Rush), Bob Dylan (Blonde on Blonde, Nashville Skyline & John Wesley Harding), Bob Seger, Elvis Presley, Donovan, George Harrison, Joan Baez, Dan Fogelberg, Kris Kristofferson, Jimmy Buffett, Chuck Berry i Area Code 615.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici