Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

elvis presley

1954. Elvis Presley i Johnny Cash su se upoznali nakon Elvisovog koncerta u Memphisu, Tennessee. Točno dvije godine kasnije Elvis je po prvi put nastupio u slavnom 'The Ed Sullivan Show'.

1977. David Bowie je nastupio u TV showu prijatelja i kolege glazbenika Marca Bolana. Bowie je sam izveo 'Heroes', a zajedno su otpjevali 'Standing Next To You'. Bolan je poginuo u prometnoj nesreći tjedan dana kasnije.

1989. New Kids on the Block su dobili svoj drugi singl na američkom broju jedan. 'Hangin' Tough' je skinut s njihovog istoimenog albuma, koji je također dosegao vrh američke ljestvice, a pjesma je bila i prvi broj jedan 90-ih u Britaniji.

1995. 'Gangsta's Paradise' Coolia i L.V.-a se popeo na vrh američke ljestvice singlova. Radi se o jednom od najprodavanijih singlova svih vremena s preko 10 milijuna prodanih primjeraka, a baziran je na 'Pastime Paradise' Stevieja Wondera iz 1976. godine. Singl je skinut s istoimenog Coolijevog albuma, a popularnost djelomično duguje i pojavljivanju u filmu 'Dangerous Minds'. VH1 ju je proglasio 38. najboljom hip-hop pjesmom ikada, a ugledni list The Village Voice singlom godine.

2005. Na sveučilištu Monmouth u New Jerseyju je održana konferencija u čast Brucea Springsteena, odnosno njegovog života, rada i utjecaja. Nazočilo joj je više od 150 predstavnika medija.

Rođeni:

1941. Otis Ray Redding Jr., američki soul pjevač. Karijeru je započeo kao tinejdžer u pratećem sastavu prvo Little Richarda, a zatim Johnnyja Jenkinsa. Samostalnu karijeru je započeo ranih šezdesetih i vrlo se brzo etabilirao kao jedan od najpoznatijih soul pjevača tog desetljeća. Nakon nastupa na Monterey Pop festivalu 1967., napisao je svoju najpoznatiju pjesmu ‘Sittin on the Dock of the Bay’. Stigao ju je snimiti, kao i čitav album ‘Dock of the Bay’, netom prije svoje smrti u padu aviona. Imao je 26 godina. Album je postao prvi posthumno izdani album na vrhu britanske nacionalne ljestvice. Posthumno je prozvan ‘Kraljem soula’ te je dobio Grammy za životno djelo, a ušao je i u Rock and Roll Hall of Fame i Songwriters Hall of Fame.

1946. Bruce Palmer, kanadski glazbenik, najpoznatiji kao basist grupe Buffalo Springfield. Preminuo je 2004. godine.

1952. David Allan 'Dave' Stewart, britanski glazbenik i producent, najpoznatiji kao suosnivač i multiinstrumentalist dua Eurythmics. U deset godina inicijalnog djelovanja grupe, Annie Lennox i Stewart su postali jedni od najpopularnijih dua te synth-pop sastava svog vremena. Stewart je snimio i devet samostalnih albuma, a ostvario je zapaženu producentsku karijeru (Tom Petty, Mick Jagger, Ringo Starr, Bryan Ferry...). Dobitnik je tri Brit nagrade za producenta godine.

1975. Michael Steven Bublé, kanadski pjevač. Jedan je od najpopularnijih pop pjevača današnjice, što potvrđuju čak tri albuma na američkom broju jedan od njih ukupno devet studijskih te 55 milijuna prodanih primjeraka njegovih albuma. Dobitnik je četiriju Grammyja.

Preminuli:

2004. Ernie Ball, rođen kao Roland Sherwood Ball 1930., američki poduzetnik, glazbenik i izumitelj. Najpoznatiji je kao proizvođač čuvenih 'Ernie Ball Slinky' gitarskih žica, koje su proslavili gitaristi poput Erica Claptona, Buddyja Guyja, Jimmyja Pagea, Slasha, Angusa Younga, Jeffa Becka, The Edgea, Davea Navarra i mnogih drugih.