Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

dickinson pilot

2002. Bruce Dickinson (Iron Maiden) je potpisao svoj prvi ugovor za posao pilota. Letio je za kompaniju Astraeus, a otada često upravlja avionom benda kad putuju na velike turneje.

1952. Ray Charles je snimio prve pjesme za Atlantic Records, svoju novu diskografsku kuću. Tijekom sljedećih nekoliko godina za nju je snimio svoje najveće hitove i bio jednim od glazbenika koji je proslavio Atlantic u vlasništvu Ahmeta Erteguna.

1956. Eddie Cochran je potpisao za Liberty Records i za nju kasnije snimio svoje najveće hitove, 'Summertime Blues', 'C'Mon Everybody' i 'Three Steps to Heaven'. Liberty Records više ne postoji te je njihov katalog vlasništvo Universal i Warner grupa.

1973. Marvin Gaye je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova s 'Let's Get It On'. Jedna je to od najpoznatijih Gayeovih pjesama i najuspješniji singl koji je snimio za Motown. Rolling Stone je pjesmu proglasio 167. najboljom svih vremena.

1979. 'In Through the Out Door' je postao sedmi album na britanskom broju jedan zaredom za grupu Led Zeppelin. Bio je broj jedan i u SAD-u.

1984. 'I Just Called to Say I Love You' je postao prvi singl na britanskom broju jedan za Stevieja Wondera. Pjesma je postala popularna zahvaljujući uvrštenju u film 'The Woman in Red'. Za nju je Wonder dobio Zlatni globus i Oscar, a nominirana je i za tri Grammyja.

1990. Naslovna pjesma s debitantskog solo albuma 'Blaze of Glory' Jona Bona Jovija stigla je do vrha američke ljestvice singlova. Pojavila se u filmu 'Young Guns II', a za nju je Jon dobio Zlatni globus.

Rođeni:

1897. Jimmie Rodgers, rođen kao James Charles Rodgers, američki glazbenik, poznat kao 'Otac country glazbe'. Proslavio se jodlanjem te je bio jedan od prvih country zvijezda uopće. Preminuo je u dobi od 35 godina nakon izljeva krvi u pluća. Uvršten je u sljedeće kuće slavnih: Country Music-, Songwriters-, Rock and Roll- (kao 'rani utjecaj') te Blues Hall of Fame. Njegova 'Blue Yodel No. 9' je izabrana kao 'jedna od 500 pjesama koje su oblikovale rock'n'roll' od strane Rock and Roll Hall of Fame.

1932. Patsy Cline, rođena kao Virginia Patterson Hensley, američka pjevačica. Jedna je od najutjecajnijih i najpopularnijih pjevačica 20. stoljeća, a taj status je ponajviše zaslužila hitovima 'I Fall to Pieces', 'Crazy' i 'Sweet Dreams'. Poginula je u padu aviona sa samo 30 godina. Deset godina kasnije uvrštena je u Country Music Hall of Fame, a Rolling Stone ju je proglasio 46. najboljom pjevačicom svih vremena.

1960. Aimee Mann, američka glazbenica, najpoznatija kao basistica i pjevačica benda 'Til Tuesday. Nakon odlaska iz sastava započela je samostalnu karijeru koja traje do danas.

1979. Pink, rođena kao Alecia Beth Moore, američka pjevačica, plesačica i glumica. Karijeru je započela u R&B grupi Choice, no ubrzo joj je ponuđen zaseban ugovor. Dosad je izdala šest studijskih albuma (sedmi izlazi u listopadu 2017.), od kojih je pet završilo u top 10 američke ljestvice. Među najvećim hitovima su joj 'Lady Marmalade' (za soundtrack filma 'Moulin Rouge'), 'Get the Party Started', 'Don't Let Me Get Me', 'Just Like a Pill', 'U + Ur Hand', 'So What', 'Raise Your Glass', 'Fuckin' Perfect', 'Blow Me (One Last Kiss)' i 'Just Give Me a Reason'. Osvojila je tri Grammyja i jednu Brit nagradu, a prodano je preko 47 milijuna primjeraka njenih albuma u svijetu. VH1 ju je proglasio desetom 'najvećom ženom u  glazbi'.

1987. Wiz Khalifa, rođen kao Cameron Jibril Thomaz, američki reper i glumac. Izdao je četiri albuma, a najpoznatiji je po singlu 'See You Again' s pjevačem Charliejem Puthom, čiji je videospot donedavno bio najgledaniji u povijesti Youtubea.