Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Suge Knight

2014. Osnivač i vlasnik nekadašnje Death Row Records, Marion ‘Suge’ Knight, upucan je na privatnoj zabavi u kući repera Chrisa Browna. Prevezen je u bolnicu i operiran, a pušten je nakon tri dana. Počinitelji nisu otkriveni. Bio je to samo jedan u nizu incidenata u karijeri 50-godišnjeg producenta i biznismena, za čiju su kuću nekad potpisali slavni Tupac Shakur, Dr. Dre i Snoop Dogg. Njegov lik se pojavljuje u tri biografska filma: onom o MC Hammeru, o Notoriousu B.I.G.-ju i grupi N.W.A.

1963. Little Stevie Wonder je postao prvi glazbenik koji je imao istodobno singl i album na vrhu američke ljestvice. Radilo se o singlu ‘Fingertips Pt. 2’ i albumu ’12 Year Old Genius’.

1966. grupa The Doors započela je sa snimanjem svog prvog studijskog albuma u Sunset Sound Recording studiju na West Sunset Boulevardu u Los Angelesu.

doors

1967. Sedamnaestogodišni Bruce Springsteen pridružio se svom drugom bendu, Earth (nema veze s kasnijim drone bendom). U njemu je zaradio i nadimak ‘The Boss’, budući da je bio zadužen za prikupljanje novca od nastupa i distribuciju među članovima benda.

1975. grupa Queen započela je sa snimanjem pjesme "Bohemian Rhapsody" u Rockfield studiu u Monmouthu (Wales). Pjesma je snimana tri tjedna, a Freddie Mercury se psihički priremio za snimanje pjesme prije početka snimanja te je vodio bend kroz session. May, Mercury i Taylor pjevali su svoje vokalne dionice u kontinuitetu po 10 do 12 sati dnevno.

1981. Mark Chapman je osuđen na kaznu zatvora od 20 godina do doživotno zbog ubojstva bivšeg Beatlea Johna Lennona. Chapman je i danas u zatvoru, ponajprije zbog činjenice što nije izrazio kajanje u kasnijim saslušanjima vezanim uz njegovo moguće oslobađanje.

mark c

1985. Huey Lewis and the News započeli su dvotjedno stolovanje na čelu američke liste singlova velikim hitom "The Power Of Love", singlom koji se pojavljuje u legendardnom filmu "Back To The Future".

1989. grupa The Who izvela je rock operu Tommy u the Universal Amphitheatreu u Los Angelesu. Posebni gosti izvedbe bili su: Steve Winwood, Elton John, Phil Collins, Patti LaBelle i Billy Idol.

1990. Članovi Judas Priest proglašeni su nevinima tijekom suđenja za suodgovornost u samoubojstvima dvojice mladića 1985. godine. Dvadesetogodišnjak i osamnaestogodišnjak iz Nevade navodno su na čin bili potaknuti subliminalnom porukom pjesme ‘Better By You, Better Than Me’ s albuma ‘Stained Class’. Stariji se pucnjem iz puške odmah usmrtio, a mlađi je preživio uz teške ozljede lica, no preminuo je tri godine kasnije. Deset dana nakon oslobađajuće presude, izdali su album pomalo znakovitog naziva ‘Painkiller’.

judas priest painkiller

1991. Lenny Kravitz dosegao je broj 2 američke liste singlova pjesmom "It Ain't Over Till It's Over", već od prije poziciju broj jedan držao je Bryan Adams svojim hitom "(Everything I Do), I Do It for You".

1996. Singl ‘Missing’ britanskog dua Everything But the Girl postavio je rekord najduljeg bivanja nekog singla na vrhu američke ljestvice kada je ušao u svoj 55. tjedan na prvom mjestu. Otada je deset singlova ostalo dulje u neprekinutom nizu na vrhu ljestvice, no ‘Missing’ i dalje drži rekord po tome što je jedini uspio cijelu kalendarsku godinu tamo ostati neprekinuto.

2009. losangeleski mrtvozornik, na temelju izvršene autopsije, objavio je da je Michael Jackson izvršio samoubojstvo kombinacijom lijekova namjenjenih liječenju nesanice.

Rođeni:

1945. Kenneth William David ‘Ken’ Hensley, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist, klavijaturist i glavni skladatelj grupe Uriah Heep.

1948. Jean-Michel André Jarre, francuski glazbenik i producent. Pionir elektronske, ambijentalne i new age glazbe umjetnički je i komercijalni vrhunac dosegao u drugoj polovici 70-ih albumima ‘Oxygene’ i ‘Equinox’. Još je poznatiji po velikim koncertima – drži rekord po najvećem koncertu prema broju publike ikada – 1997. nastupio je pred 3,5 milijuna ljudi u Moskvi povodom 850. godišnjice grada. Izdao je 22 studijska albuma.

jmjarre

1951. Michael Derosier, član američkog rock benda Heart s kojim je 1987. imao američki broj 1 i britanski broj 3 hit single "Alone". Grupa Heart prodala je više od 35 millijuna ploča diljem svijeta.

1954. Steve Holley, engleski rock bubnjar. Bio je član grupe Wings od kolovoza 1978 do travnja 1981. Također je surađivao s velikim zvijezdama kao što su: Elton John, Kiki Dee, Joe Cocker, Ian Hunter, Julian Lennon, Ben E. King i Chuck Berry.

1961. Colin Angus, škotski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač, pjevač i multiinstrumentalist elektronske grupe Shamen. Jedini je član koji je u sastavu bio kroz njegovo čitavo postojanje od 1985. do 1999. godine.

1961. Mark Bedford, basista grupe Madness.
1963. John Bush, član grupe Anthrax.
1968. Andreas Kisser, član brazilskog heavy metal sastava Sepultura.