Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Jimi Hendrix Woodstock 1969

1969. Održan je treći i posljednji dan Woodstock festivala. Otvorio ga je Joe Cocker danas legendarnim nastupom, nakon kojeg je uslijedila višesatna oluja. Potom su održani nastupi grupa poput Ten Years After, The Band, Blood, Sweat & Tears te Johnnyja Wintera, a vrhunac dana bili su, uz Cockerov, nastupi Crosby, Stills & Nash te zatvarajući nastup Jimija Hendrixa. Hendrix je s dobivenih 32 000 dolara bio i najplaćeniji izvođač na festivalu. Priliku da nastupe na ‘festivalu svih festivala’, koji prije svog održavanja nije mnogo obećavao, propustili su sastavi poput Led Zeppelin, The Doors, The Byrds, Chicago, Jethro Tull, Moody Blues, Spirit te glazbenici poput Boba Dylana, Joni Mitchell i Franka Zappe. Većina je odbila pozivnicu, a neki od pozvanih nisu uspjeli doći na festival zbog raznih nezgoda (primjerice Iron Butterfly).

1959. Objavljen je ‘Kind of Blue’ Milesa Davisa. Radi se o jednom od najznačajnijih jazz albuma svih vremena te najprodavanijem predstavniku žanra. Rolling Stone ga je proglasio 12. najboljim albumom svih vremena, a američka Kongresna knjižnica uvrstila ga je zbog njegovog značaja među svoju građu 2002. godine.

1960. The Beatles su počeli sa svojim hamburški nastupima u klubu Indra. Tamo su ih održali još 47. Hamburg je poslužio kao ‘odskočna daska’ za bend te mu je ‘popločao’ put prema početnom uspjehu u domovini.

1968. The Rascals su zasjeli na čelno mjesto američke ljestvice singlova s ‘People Got to Be Free’.  Pjesmu su obradili Dionne Warwick i The 5th Dimension.

1974. Eric Clapton je sa svojim drugim samostalnim studijskim albumom, ‘461 Ocean Boulevard’, zasjeo na vrh američke ljestvice albuma. Album je tako nazvan po mjestu njegovog stvaranja u gradu Golden Beach na Floridi. Među deset pjesama našla su se tek dva Claptonova originala, no album je unatoč tome bio vrlo uspješan, ponajprije zahvaljujući obradi Boba Marleyja ‘I Shot the Sheriff’.

1991. Nirvana je snimila legendarni spot za pjesmu ‘Smells Like Teen Spirit’. Videospot je snimljen u studiju u Culver Cityju, Kalifornija, a koštao je između 30 i 50 000 dolara. Bendu je priskrbio dvije nagrade na MTV Video Music Awards 1992., a Guinessova knjiga rekorda potvrdila je kako se radi o najemitiranijem spotu na MTV Europe ikada.

1995. Pjevač Depeche Mode Dave Gahan odveden je u bolnicu nakon što si je prerezao žile na rukama u pokušaju samoubojstva. U njegovom domu ga je pronašla losanđeleska policija. Ni godinu dana kasnije ponovno je bio na rubu smrti, predoziravši se speedom. Tom prilikom mu čak dvije minute nije kucalo srce.

2002. ‘Dilemma’ Nellyja i Kelly Rowland je zasjeo na prvo mjesto američke ljestvice singlova. Pjesma je osvojila Grammy za najbolju odrepanu ili otpjevanu glazbenu suradnju 2003. godine. Singl je bio broj jedan i u Britaniji te još osam zemalja svijeta.

2012. Tri članice ruske grupe Pussy Riot osuđene su na po dvije godine zatvora za ‘huliganizam utemeljen na vjerskoj mržnji i neprijateljstvu’. Provokativan istup triju djevojaka zbog kojeg im je suđeno dogodio se u veljači iste godine u pravoslavnoj katedrali Krista Spasitelja u Moskvi. Njihovo zatvaranje izazvalo je negodovanje domaće i strane javnosti, poglavito zbog toga što je većina istupa grupe Pussy Riot bilo usmjereno protiv vladavine ‘čvrste ruke’ predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Rođeni:

1953. Kevin Antony Rowland, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Dexys Midnight Runners, danas poznate kao Dexys.

1957. Alen Islamović, bosanskohercegovački pjevač, nekadašnji član grupa Divlje jagode i Bijelo dugme.

1958. Belinda Jo Carlisle, američka glazbenica. Poznata je kao frontwoman popularne ženske grupe The Go-Go’s te autorica njihovih hitova poput ‘Heaven Is a Place on Earth’, ‘Mad About You’ i ‘Circle in the Sand’. Vrlo kratko bila je članicom prve postave čuvene punk skupine The Germs kao bubnjarka. Nakon tri godine u The Go-Go’s, započela je samostalnu karijeru te od 1986. izdala sedam studijskih albuma. Godine 2010. izdala je svoju autobiografiju pod nazivom ‘Lips Unsealed’.

Preminuli:

1973. Paul Williams (r. 1939.), američki pjevač, najpoznatiji kao bariton pjevač u vokalnom sastavu The Temptations. Prestao je pjevati u grupi 1971., a dvije godine kasnije si je oduzeo život.

2015. Arsen Dedić (r. 1938.), hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj. Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore, među njima Gina Paolija, Sergia Endriga, s kojima je često surađivao, i Jacquesa Brela, koji je svojim likom i djelom snažno utjecao na njegovu karijeru. Osnovno određenje mu je glazba, ali spajajući je s poetskim prirodno je stigao do vlastitoga kantautorskoga govora, koji ga je najviše i obilježio. Uglazbio je stihove Krleže, Cesarića, Ujevića, Goloba i mnogih drugih. Njegove su pjesme prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a sâm je pisao za mnoge poznate hrvatske estradne umjetnike, primjerice Gabi Novak i Ibricu Jusića. Bio je član Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatskoga društva pisaca. Objavio je 20 studijskih albuma između 1969. i 2008. godine. Dedićeve pjesme obrađivale su Zvijezde, Zabranjeno pušenje, Johnny Štulić, Massimo i drugi. Dobitnik je čak osam Porina, a 1995. je odlikovan Redom Danice hrvatske Marka Marulića (za doprinos kulturi).