Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Woodstock 1969

1969. Održan je prvi od tri dana Woodstock Music & Art Faira, danas poznatog kao Woodstock festivala. Bio je to definirajući događaj kontrakulture 60-ih, a dogodio se na privatnom posjedu nedaleko gradića Bethela u saveznoj državi New York. Prvog dana su, između ostalih, nastupili Richie Havens, Tim Hardin, Ravi Shankar, Arlo Guthrie i trudna Joan Baez.

1960. Elvis je s ‘It’s Now or Never’ zasjeo na čelno mjesto američke ljestvice singlova. Singl je bio broj jedan i u Britaniji, a do danas je jedan od najprodavanijih singlova svih vremena.

1965. The Beatles su nastupili na njujorškom Shea stadionu, što je bio prvi stadionski koncert u povijesti rock glazbe. U publici je bilo više od 55 000 ljudi, a među njima i Mick Jagger i Keith Richards.

1981. Duet Diane Ross i Lionela Richieja ‘Endless Love’ stigao je do vrha američke ljestvice singlova. Billboard je duet proglasio najboljom svih vremena. Pjesmu su uspješno obradili Mariah Carey i Luther Vandross 1994. godine.

1991. Gotovo deset godina nakon slavnog velikog koncerta s Artom Garfunkelom u Central Parku, Paul Simon je održao samostalni koncert na istome mjestu. Besplatni nastup privukao je oko 750 000 ljudi. To je do danas jedan od najvećih koncerata prema broju posjetitelja ikada, a Simon ga je nazvao ‘najnezaboravnijim trenutkom svoje karijere’.

1992. Osmi album Australaca INXS, ‘Welcome to Wherever You Are’, zasjeo je na prvo mjesto britanske ljestvice. Sadrži hitove ‘Beautiful Girl’ i ‘Baby Don’t Cry’.

2004. Bubnjar Stonesa, Charlie Watts, operiran je kako bi mu se uklonio rak grla, koji mu je otkriven dva mjeseca ranije.

Rođeni:

1925. Oscar Emmanuel Peterson, kanadski jazz glazbenik. U karijeri dugoj preko 60 godina stekao je ugled ponajboljeg jazz pijanista svog vremena. Duke Ellington ga je prozvao 'Maharadžom klavijatura'. Osvajač je osam Grammyja, a snimio je i objavio više od 200 albuma. Preminuo je 2007. godine.

1925. Bill Pinkney, američki glazbenik, najpoznatiji kao jedan od originalnih članova vokalne skupine The Drifters. Preminuo je 2007. godine.

1961. Matt Johnson, britanski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač, pjevač i jedini stalni član grupe The The.

Preminuli:

1992. Wilfred Gerald ‘Jackie’ Edwards (r. 1938.), jamajčanski glazbenik, najpoznatiji kao autor pjesama ‘Keep on Running’ i ‘Somebody Help Me’, koji su postali hitovi za Spencer Davis Group.

2008. Gerald ‘Jerry’ Wexler (r. 1917.), glazbeni novinar, producent i poduzetnik, suvlasnik Atlantic Recordsa te Warner Bros. Recordsa od 1975. Skovao je izraz ‘rhythm and blues’. Producirao je ili potpisao glazbene legende poput Rayja Charlesa, The Allman Brothers Band, Arethe Franklin, Led Zeppelin, Wilsona Picketta, Dire Straits, Dusty Springfield i Boba Dylana. Godine 1987. inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame.