Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

stiff

1976. Stiff Records je izbacila svoj prvi singl, ‘So It Goes’ Nicka Lowea. Britanska neovisna diskografska kuća osnovana je netom prije u trenutku ‘eksplozije’ punka i new wavea. Za nju su svojedobno potpisali i The Damned, Devo, Ian Dury, Elvis Costello i Madness. Novac za prvi singl stigao je od Leeja Brilleauxa, pjevača Dr. Feelgood. Island Records su kupili polovicu Stiff Recordsa 1983., a dvije godine kasnije Stiff je ugašen. Reaktiviran je 2007. godine.

Događaji

1962. The Beatles su odlučili izbaciti bubnjara Petea Besta iz grupe. On je svoj posljednji koncert s Beatlesima odradio dan kasnije, a tri dana poslije toga već je imao zamjenu – Ringa Starra.

1965. Sonny i Cher su se našli na vrhu američke ljestvice sa singlom ‘I Got You Babe’. Rolling Stone je pjesmu proglasio 444. najboljom svih vremena. Uspješno su je obradili UB40 i Chrissie Hynde iz The Pretenders 20 godina kasnije.

1968. Arthur Brown je dobio singl na britanskom broju jedan u ‘Fire’. Pjesma se našla na debitantskom albumu grupe The Crazy World of Arthur Brown istog imena. U SAD-u je singl stigao do drugog mjesta ljestvice. Singl su producirali Kit Lambert, inače menadžer The Who u to vrijeme, uz asistenciju Who-ovca Petea Townshenda, koji je obradio pjesmu za soundtrack filma ‘Iron Man’ 1989. godine.

1995. Foo Fighters su održali prvi televizijski nastup. Na ‘Late Show with David Letterman’ odsvirali su svoj tada aktualni singl ‘This Is a Call’, a Lettermanu su se toliko svidjeli da ih je do danas zvao još deset puta u svoju emisiju.

Rođeni

1910. Pierre Henri Marie Schaeffer, francuski skladatelj, pisac, inženjer, muzikolog i radijski djelatnik. Bio je inovator u području komunikacija i akustike, ali i jedan od pionira elektroničke glazbe i tzv. 'musique concrete'. Također je tvorac mnogih tehnika snimanja i najvjerojatnije prva osoba koja je koristila sempliranje u današnjem značenju. Glazbom se prestao baviti krajem 70-ih. Preminuo je 1995. godine, a Jean Michel Jarre mu dvije godine kasnije posvetio svoj album 'Oxygene 7-13'.

1941. David Van Cortlandt Crosby, američki glazbenik, najpoznatiji kao član The Byrds i Crosby, Stills & Nash (uz povremeno članstvo Neila Younga). Autor je evergreena poput ‘Eight Miles High’ (s The Byrds) te ‘Guinevere’, ‘Wooden Ships’, ‘Almost Cut My Hair’ i ‘Déjà vu’ (s CSN). Ušao je s oba benda u Rock and Roll Hall of Fame. Izdao je i šest samostalnih albuma.

1946. Larry Graham, Jr., američki glazbenik, najpoznatiji kao basist Sly and the Family Stone te osnivač i frontman Graham Central Station. Njegov stil i tehnike sviranja basa kasnije su imitirali brojni poznati basisti: Les Claypool, Flea, Victor Wooten, Marcus Miller i Stanley Clarke.

Preminuli

1964. John Joseph ‘Johnny’ Burnette (r. 1934.), američki glazbenik, najpoznatiji kao osnivač, pjevač i gitarist rockabilly sastava The Rock and Roll Trio. U sastavu su još bili njegov brat Dorsey Burnette i Paul Burlinson. Ostali su slavni kao autori utjecajnih pjesama ‘Train Kept A-Rollin’ (obradili je The Yardbirds, Led Zeppelin i Aerosmith), ‘Dreamin’ i ‘You’re Sixteen’. Johnny Burnette se utopio se s 30 godina nakon nesreće na jezeru. The Rock and Roll Trio uvršten je u Rockabilly Hall of Fame.

1988. Robert Newton Calvert (r. 1945.), južnoafrički pjesnik i glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Hawkwind, jedne od prvih space-rock grupa na svijetu. S njima je snimio pet albuma, a njegov boravak u bendu je koincidirao s onim basista Iana ‘Lemmyja’ Kilmistera, koji je kasnije osnovao Motorhead.

1988. Roy Buchanan (r. 1939.), američki glazbenik. Iako nikad nije dosegao veliku popularnost, jedan je od najutjecajnijih gitarista svih vremena. Od brojnih albuma koje je izdao jedino su ‘Second Album’ i ‘Loading Zone’ ostvarili zlatnu nakladu u SAD-u. Karijera mu je obilovala zanimljivostima: bio je tutor mladom Robbieju Robertsonu, navodno je odbio članstvo u Rolling Stones, a Jeff Beck mu je posvetio svoj instrumentalni klasik ‘Cause We Ended As Lovers’ s albuma ‘Blow by Blow’. Godine 1988. kažnjen je zatvorskom kaznom zbog opijanja na javnom mjestu, nakon čega je pronađen obješen u svojoj ćeliji. Čitatelji Guitar Playera su ga proglasili 46. najboljim gitaristom ikada.