Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

oasis

Događaji
1999. Ritam gitarist Paul 'Bonehead' Arthur je napustio Oasis. S grupom je bio od njenog osnutka 1991. godine.

1961. 'You Don't Know' Helen Shapiro zasjeo je na vrh britanske ljestvice singlova, čime je Shapiro, u dobi od 14 godina, postala najmlađi glazbenik na broju jedan u povijesti britanske nacionalne ljestvice. Točno u dan dvvije godine kasnije, sličan je pothvat počinio Little Stevie Wonder kad je s 'Fingertips Pt. II' došao do vrha američke ljestvice singlova. Imao je 13 godina.

1968. Velšanin Tom Jones je dobio svoj prvi britanski album broj jedan s 'Delilah'. Album je sadržavao istoimeni hit, do danas jedan od Jonesovih najpoznatijih pjesama.

1974. 'Feel Like Makin' Love' je postao treći američki singl broj jedan za Robertu Flack. Za pjesmu je primila tri nominacije za Grammy.

1983. Britanski pjevač Limahl izbačen je iz benda Kajagoogoo te je započeo samostalnu karijeru. Najveći uspjeh je ostvario pjesmom 'The Neverending Story'.

1993. Dave Matthews Band su odžali nastup u Richmondu, Virginia, a snimke nekih pjesama s tog koncerta završile su na debitantskom albumu grupe 'Remember Two Things'.

2008. Katy Perry je osvojila vrh britanske ljestvice singlova s 'I Kissed a Girl'. Singl je bio broj jedan i u SAD-u.

2009. U2 su održali svoj drugi maksimirski koncert povodom turneje ‘U2 360°’. Izvorno, bio je to prvi koncert, a drugi je naknadno dodan i zakazan za dan ranije zbog velikog interesa publike. Izvedba ‘Beautiful Day’ je završila na kompilacijskom albumu ‘U22 (A 22 Track Live Collection From U2360°)’.

Rođeni:
1909. Clarence Leonidas ‘Leo’ Fender, američki izumitelj, osnivač Fender Electric Instrument Manufacturing Company. Godine 1965. poduzeće je prodao CBS-u. Poduzeće je proizvelo slavne modele električnih gitara Telecaster i Stratocaster te bas gitara Precision i Jazz, između ostalih. Preminuo je 1991. godine. Leo Fender je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 1992. zbog svojih zasluga, iako nikad nije naučio svirati instrumente koje je izumio.

1940. Robert Lee 'Bobby' Hatfield, američki pjevač, najpoznatiji kao polovica dua The Righteous Brothers. Preminuo je 2003. godine.

1943. Ronnie Spector, rođena kao Veronica Yvette Bennett, američka pjevačica, najpoznatija kao lead pjevačica ženske vokalne grupe The Ronettes tijekom 60-ih. Prozvana je 'originalnom zločestom curom rocka', a bila je u braku sa svojim menadžerom Philom Spectorom od 1968. do 1974. godine.

1947. Ian Sott Anderson, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač, gitarist i flautist sastava Jethro Tull.

Preminuli:
2007. Anthony Howard 'Tony' Wilson (r. 1950.), britanski novinar, voditelj, vlasnik diskografske kuće i agent. Jedan je od osnivača čuvene Factory Records i kluba Hacienda u Manchesteru, zbog čega je prozvan 'Mr. Manchester'. Za Factory Records svojedobno su potpisali Joy Division, Happy Mondays i The Durutti Column, a Hacienda je bila jedno od ishodišta tzv. acid house pokreta kasnih 80-ih i ranih 90-ih. Prikazan je u filmovima '24 Hour Party People' i 'Control'.

2009. Isaac Lee Hayes, Jr. (r. 1942.), američki glazbenik, producent i glumac. U početku karijere je pisao pjesme za slavnu Stax Records (koautor je 'Soul Man' Sam&Davea), a kasnije se posvetio vlastitoj glazbenoj karijeri. Najveći uspjeh je ostvario soundtrackom za film 'Shaft' te naslovnom pjesmom 'Theme From Shaft' iz 1971. Davao je i glas Chefu iz animirane serije 'South Park'. Hayes je dio Rock and Roll i Songwriters Hall of Fame.