Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ready Steady Go1963. Počela se emitirati glazbena emisija 'Ready Steady Go!', koja je u Britaniji u tri godine emitiranja uvelike pomogla popularizirati rock and roll u toj zemlji. U prvoj emisiji su nastupili The Searchers, Jet Harris, Pat Boone, Billy Fury i Brian Poole and The Tremeloes. Kasnije su nastupili i The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks i mnogi drugi.

 

1958. 17-godišnji Harry Webb, koji je upravo promijenio ime u Cliff Richard, potpisao je ugovor s diskografom EMI. Richard im je trebao poslužiti kao 'britanski odgovor na Elvisa'.

1967. Britanski singl broj jedan u tzv. 'Ljetu ljubavi' postao je 'San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)' Scotta McKenzieja. Pjesmu je napisao John Philips iz The Mamas and the Papas.

1980. 'The Winner Takes It All' Šveđana ABBA dospio je na vrh britanske ljestvice singlova. Na vrh albumske ljestvice prvi se put našao slavni 'Back in Black' AC/DC.

1986. Queen su u Knebworth Parku održali svoj posljednji nastup. Slušalo ih je 120 000 fanova. Pjevač grupe, Freddie Mercury, preminuo je pet godina kasnije od posljedica AIDS-a.

2007. U američkom gradu Baltimoreu službeno je proglašen 'Frank Zappa Day'.

2009. U2 su na zagrebačkom Maksimiru održali prvi od dva uzastopna koncerta. Koncerti su svakako opravdali očekivanja i zaslužili epitet ‘glazbenog spektakla desetljeća’ u Hrvatskoj. U2 su nastupili kod nas u sklopu turneje ‘U2 360°’, koja je ukupno trajala više od dvije godine. Na oba maksimirska koncerta došlo je ukupno oko 125 000 ljudi. Dvije pjesme s prvog nastupa završile su, izborom publike, na kompilacijskom live albumu ‘U22 (A 22 Track Live Collection From U2360°)’: ‘Walk On’ i ‘MLK’.

Rođeni:

1946. Marinus 'Rinus' Gerritsen, nizozemski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i basist grupe Golden Earring.

1963. Whitney Elizabeth Houston, američka pjevačica, glumica, producentica i model. Najnagrađivanija je glazbenica svih vremena i jedna od najpopularnijih prema broju prodanih ploča. Jedini je glazbenik sa sedam uzastopnih singlova na američkom broju jedan. Objavila je ukupno deset studijskih albuma, a eponimni prvijenac iz 1986. je proglašen albumom godine u magazinu Rolling Stone. Najveći uspjeh je dosegla ulogom u filmu 'The Bodyguard' iz 1992. i pjesmom 'I Will Always Love You', koja se našla u soundtracku filma. Utopila se u hotelskoj kadi uslijed predoziranja 2012. godine.

Preminuli:

1995. Jerome John 'Jerry' Garcia (r. 1942.), američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač, lead gitarist i pjevač grupe Grateful Dead, s kojom je bio od 1965. do svoje smrti. Bio je dijelom još nekoliko glazbenih projekata i suradnji. Bio je dijabetičar, no unatoč tome je živio neurednim životom što ga je gotovo koštalo života 1986. Preminuo je od posljedica srčanog udara 1995. u dobi od 53 godine. Godinu dana ranije ušao je u Rock and Roll Hall of Fame kao član Grateful Dead, a Rolling Stone ga je 2003. proglasio 13. najboljim gitaristom svih vremena.