Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

beatles

Događaji

1966. U Južnoj Africi je zabranjena prodaja svih ploča The Beatlesa nakon Lennonove izjave kako su veći od Isusa. Također je na isti dan u SAD-u u prodaju pušten album 'Revolver'.

1960. 'Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini' postao je američki singl broj jedan za 16-godišnjeg Briana Hylanda. Hylandova zvijezda je izblijedila nekoliko godina kasnije uslijed Britanske invazije. Zanimljivo, nastupio je u Dallasu 1963. na dan Kennedyjevog umorstva u istom gradu.

1963. 'Sweets for My Sweet', singl koji su prvi izbacili The Drifters, dosegao je vrh britanske ljestvice u verziji The Searchersa, grupe iz Liverpoola. Godinu kasnije njihova je vezija izdana i  SAD-u, ali nije dospjela na nacionalnu ljestvicu.

1981. MTV je emitirao prvi koncert u stereo tehnologiji, onaj REO Speedwagona u Denveru, Colorado.

1992. 'Rhythm Is A Dancer' njemačke skupine Snap! dosegao je vrh britanske ljestvice singlova. Grupa je bila najpopularnija u svojoj prvoj fazi djelovanja od 1989. do 1996., predvodeći tzv. eurodance žanr.

2006. Na britanskoj i na američkoj ljestvici singlova istodobno su bila dva različita muško-ženska dueta: na britanskoj 'Hips Don't Lie' Shakire i Wyclefa Jeana, a na američkoj 'Promiscuous' Nelly Furtado i Timbalanda. Zanimljivo je da svih četvero navedenih glazbenika potječe iz različitih zemalja.

Rođeni

1961. The Edge, rođen kao David Howell Evans, irski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe U2. Suosnovao je grupu 1976. i u njoj je do danas. Snimio je i jedan samostalni album te nekoliko soundtracka i kolaboracija. Izdvaja se svojim jednostavnim i ekonomičnim sviranjem i atmosferičnom gitarom, što postiže korištenjem delay i reverb efekata.

1973. Scott Allan Stapp, američki glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i pjevač post grunge grupe Creed.

Preminuli

2017. Glen Campbell, legenda country i pop glazbe te vlasnik nekih od najvećih hitova 20. stoljeća, kao što su: "Rhinestone Cowboy", "Wichita Lineman" i "By the Time I Get to Phoenix". Imao je osamdeset i jednu godinu života.
Tijekom karijere, koja se protezala kroz šest desetljeća, Campbell je prodao više od 45 milijuna ploča te je imao dvadeset i jedan top 40 hit singl. Jedna od njegovih najuspješnijih godina bila je 1968. kada je u prodaji nadmašio The Beatlese.
Campbell se godinama borio s Alzheimerovom bolešću, a stanje se osobito pogoršalo prošle godine kada ga je obitelj hospitalizirala obzirom da je predstavljao opasnost za sebe i druge, da je izgubio dar govora te da više nije prepoznavao članove svoje obitelji.
Posljednji album, Adios, Cambpell je objavio 2017. ove godine.