Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the eagles

1980. Posvađali su se Glenn Frey i Don Felder iz The Eagles za vrijeme koncerta u Long Beachu, Kalifornija. Album 'Eagles Live', izdan 1980., miksan je na obje američke obale jer su Frey i Felder prestali komunicirati uživo. Grupa se potom raspala na punih 14 godina.

Događaji

1959. Cliff Richard je dobio svoj prvi singl na britanskom broju jedan s 'Living Doll'. Kasnije ih je u karijeri imao još trinaest.

1969. Elvis Presley je nastupio u Las Vegasu. Bio je to njegov prvi nastup uživo nakon osam godina.

1971. 'You've Got a Friend' u izvedbi Jamesa Taylora je zasjela na vrh američke ljestvice singlova. Pjesmu je napisala Carole King i uvrstila ju na svoj album 'Tapestry'. Obje verzije su dobile po jedan Grammy.

1994. Aaliyah se udala za svog mentora R. Kellyja u Rosemontu, Illinois. Brak je proglašen ništavnim jer je Aaliyah imala samo 15 godina.

1999. Christina Aguilera je imala singl na američkom broju jedan s 'Genie in a Bottle'. Bio je broj jedan u još 20 država svijeta, a prodan je u preko sedam milijuna primjeraka.

2018. u Splitu je priređen posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića. Sve je počelo komemoracijom u 11 sati u organizaciji Hrvatske glazbene unije uz suradnju s Vladom Republike Hrvatske, nadležnog Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i ostalih institucija u Hrvatskom narodnom kazalištu uz nazočnost obitelji, prijatelja i suradnika Olivera Dragojevića te državnih, županijskih i gradskih dužnosnika. Komemoraciji su nazočili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a prigodne govore izrekli su njegovi prijatelji i najbliži suradnici (Gibonni, Nikša Bratoš, Jakša Fjamengo,..).

Posljednji ispraćaj počeo je 18.50 sati na Trgu Franje Tuđmana, nakon obreda u krugu obitelji, prijatelja i suradnika u crkvi svetog Frane na Obali - hrvatskom panteonu u kojem su mir i spokoj našli velikani koji su ispisali hrvatsku i europsku povijest: splitski klerik i kroničar Toma Arhiđakon, otac hrvatske književnosti Marko Marulić, pjesnik Jerolim Kavanjin, kapelnik splitske katedrale i skladatelj Ivan Lukačić, veliki državnik i gradonačelnik Ante Trumbić te drugi velikani koji su obilježili povijest Splita, Dalmacije i Hrvatske. Splićani su svog sugrađanina uz molitvu i njegove pjesme ispratili od Trga Franje Tuđmana preko Rive do gata Sv. Nikole, gdje je u 19.50 katamaranom Jadrolinije kojeg je osigurala Vlada Republike Hrvatske isplovio prema Vela Luci, u pratnji brodova Lučke kapetanije, MUP-a i Hrvatske Ratne Mornarice, uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala - velikoga zvona na zvoniku Svetoga Dujma, koje je posljednji put zvonilo prije 50 godina kada je preminuo splitski gradonačelnik Ante Trumbić.

Rođeni

1958. William Thomas 'Bill' Berry, američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar R.E.M. od osnutka 1980. do 1997. godine. Nakon izlaska iz grupe se samo sporadično bavio glazbom.

1963. Fatboy Slim, rođen kao Quentin Leo Cook, a poznat i kao Norman Quentin Cook, britanski glazbenik, DJ i producent. Jedan je od najpoznatijih predstavnika electro scene u Britaniji i svijetu, a karijeru je počeo kao basist u bendu The Housemartins. Nadimak 'Fatboy Slim' je uzeo 1996. te se proslavio već prvim albumom 'Better Living Through Chemistry'. Izdao je pet samostalnih LP albuma.

1978. William 'Will' Champion, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe Coldplay.