Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ice-T

1992. Ice-T je odlučio povući kontroverznu pjesmu ‘Cop Killer’ njegove grupe Body Count s budućih kopija njihovog albuma ‘Body Count’. Reper je dotada pokušao opravdati objavu pjesme činjenicom da ona ne predstavlja njegove osobne stavove, i to riječima: ‘Ako vjerujete da sam ubojica policajaca, onda vjerujete i da je David Bowie astronaut’, aludirajući na ‘Space Oddity’. Tematika pjesme je također uspoređena s hitom ‘I Shot the Sheriff’ Boba Marleyja i kasnije Erica Claptona, koja nije prouzrokovala gotovo nikakve proteste.

1956. Gene Vincent je po prvi puta nastupio na televiziji, pojavivši se u The Perry Como Showu. Glazbenik je mjesec dana ranije objavio svoj singl ‘Woman in Love/Be Bop A-Lula’, s kojeg je b-strana postala rock’n’roll klasik.

1960. ‘Please Don’t Tease’ Cliffa Richarda i Shadowsa je započeo svoj prvi od dva boravka na čelnom mjestu britanske ljestvice singlova. Bio je to njihov treći singl na broju jedan, a pjesmu je napisao ritam gitarist The Shadowsa, Bruce Welch.

1973. The Summer Jam at Watkins Glen je postao najveći festival popularne glazbe u povijesti: posjetilo ga je oko 600 000 ljudi. Jednodnevni događaj u saveznoj državi New York sadržavao se od nastupa The Allman Brothers Band, Grateful Dead i The Band.

1979. The Boomtown Rats, bend Boba Geldofa, dobio je svoj drugi singl na britanskom broju jedan i najveći hit do danas, ‘I Don’t Like Mondays’. Pjesma je inspirirana pucnjavom 16-godišnje Brende Ann Spencer u kalifornijskoj školi, gdje je usmrtila dvoje ljudi i ranila još osmero.

Rođeni:

1938. Arsen Dedić, hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj. Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore, među njima Gina Paolija, Sergia Endriga, s kojima je često surađivao, i Jacquesa Brela, koji je svojim likom i djelom snažno utjecao na njegovu karijeru. Osnovno određenje mu je glazba, ali spajajući je s poetskim prirodno je stigao do vlastitoga kantautorskoga govora, koji ga je najviše i obilježio. Uglazbio je stihove Krleže, Cesarića, Ujevića, Goloba i mnogih drugih. Njegove su pjesme prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a sâm je pisao za mnoge poznate hrvatske estradne umjetnike, primjerice Gabi Novak i Ibricu Jusića. Bio je član Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatskoga društva pisaca. Objavio je 20 studijskih albuma između 1969. i 2008. godine. Dedićeve pjesme obrađivale su Zvijezde, Zabranjeno pušenje, Johnny Štulić, Massimo i drugi. Dobitnik je čak osam Porina, a 1995. je odlikovan Redom Danice hrvatske Marka Marulića (za doprinos kulturi). Preminuo je 2015. godine.

1943. Michael Bernard ‘Mike’ Bloomfield, američki glazbenik. Bio je jedan od prvih gitarističkih zvijezda u rock glazbi. Svirao je s Paul Butterfield Blues Band, Electric Flag, Alom Kooperom i samostalno. Pronađen je mrtav u svom autu nakon predoziranja drogom u dobi od 37 godina. Rolling Stone ga je imenovao 42. najboljim gitaristom svih vremena. Godine 2012. je postao članom Blues Hall of Fame, a tri godine kasnije je ušao i u Rock and Roll Hall of Fame s PB Blues Band.

1943. Richard William ‘Rick’ Wright, britanski glazbenik, najpoznatiji kao klavijaturist i back vokal grupe Pink Floyd. Njegov glas se čuje na hitovima grupe poput ‘Time’, ‘Echoes’ i ‘Us and Them’, a značajno je pridonio stvaranju pjesama s albuma ‘Meddle’, ‘Dark Side of the Moon’, ‘Wish You Were Here, ‘The Division Bell’ i ‘Endless River’. Preminuo je 2008. godine.