Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bob-Dylan-playing-an-elec-014
1965. Bob Dylan se ‘elektrificirao’. Održao je jedan od najpoznatijih koncerata u povijesti rock glazbe, onaj na Newport Folk Festivalu, prvi put koristivši električnu gitaru i ‘plugged in’ prateći bend (pratio ga je Paul Butterfield Blues Band). Većina publike je izvrijeđala i isfućkala cijeli nastup.

1964. Treći studijski album The Beatlesa, ‘A Hard Day’s Night’, dospio je do vrha britanske ljestvice albuma. Sadrži istoimeni hit te ‘Can’t Buy Me Love’. Magazin Q je album proglasio petim najboljim britanskim albumom svih vremena.

1969. Neil Young je prvi puta nstupio s Crosby, Stills & Nash, gostujući na njihovom koncertu u njujorškom Fillmore East. Nastavio je surađivati s trojcem u naredna tri desetljeća, stvorivši jednu od najprepoznatljivijih supergrupa rock glazbe.

1980. Objavljen je ‘Back in Black’, sedmi album Australaca AC/DC. Radi se o drugom najprodavanijem albumu svih vremena i prvom s pjevačem Brianom Johnsonom. Proglašen je drugim najboljim australskim albumom svih vremena u knjizi ‘100 Best Australian Albums’ i 77. najboljim na svijetu od strane Rolling Stonea.

2004. ‘Dry Your Eyes’ The Streetsa je dosegao vrh britanske ljestvice singlova. Singl je skinut s uspješnog albuma ‘A Grand Don’t Come for Free’.

2010. Hrvatska je po prvi put ugostila kanadskog glazbenika Leonarda Cohena. Nastupio je u zagrebačkoj Areni, a tri godine kasnije i u onoj pulskoj, što mu je ujedno bio i posljednji nastup kod nas.

2018. Raspao se surf-rock The Bambi Molesters, jedan od hrvatskih najpoznatijih i najpriznatijih na međunarodnoj sceni. Tom prigodom su na službenoj Facebook stranici napisali:

Dragi svi,
S našom novom pjesmom Last Summer Song htjeli bismo se pozdraviti i reći da je naše uzbudljivo putovanje s The Bambi Molesters završilo.
Svim dragim prijateljima i r'n'r braći i sestrama s kojima smo se zabavljali sve ove godine želimo reći jedno veliko HVALA i doviđenja u nekom malom klubu.
Dečkima iz grupe The Strange želimo puno uspješnih koncerata.
Dinko, Lada, Hrvoje

Rođeni:
1925. William ‘Benny’ Benjamin, američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar studijskog benda kuće Motown, The Funk Brothers. Svirao je na hitovima ‘Money (That’s What I Want)’ Barretta Stronga, ‘Get Ready’ i ‘My Girl’ The Temptations, ‘Uptight (Everything’s Alright)’ Stevieja Wondera i ‘I Heard It Through the Grapevine’ Gladys Knight & the Pips. Preminuo je 1969. godine, a 2003. je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame u kategoriji ‘sidemen’.

1958. Thurston Joseph Moore, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist grupe Sonic Youth. Uz to je osnovao bend Chelsea Light Moving, a vodi i uspješnu samostalnu karijeru. Rolling Stone ga je 2004. proglasio 34. najboljim gitaristom svih vremena.

Preminuli:
1984. Willie Mae ‘Big Mama’ Thornton (r. 1926.), američka glazbenica. Najpoznatija je po prvoj snimci pjesme ‘Hound Dog’, koja je kasnije postala još veći hit za Elvisa Presleyja, te po ‘Ball ‘n’ Chain’, koju je uspješno obradila Janis Joplin. Godine 1966. je snimila album s Muddy Waters Blues Bandom, a 70-ih je često nastupala po Europi. Iste godine kad je preminula, postala je članom Blues Hall of Fame, a 2014. njen je život opisan u knjizi ‘Big Mama Thornton: The Life and Music’.

2020. Peter Green (29. listopada 1946.) britanski blues-rock gitarist i osnivač sastava Fleetwood Mac. Peter Green bio je centralna figura drugog velikog vala britanskog bluesa. Za njega je B. B. King rekao: On ima najslađi ton koji sam ikad čuo, on je jedini od čijeg me sviranja oblije hladni znoj. Greenova gitara zvučala je poput violine, jako je zatezao žice i koristio vibrator, ali bez puno petljanja, vrlo ekonomično i vrlo elegantno. Koristio je različite gitare, ali je bio najpoznatiji po jedinstvenom i neponovljivom zvuku svoje 1959 Gibson Les Paul gitare. Green je stavljen na 38. mjesto liste 100 najboljih gitarista svih vremena časopisa Rolling Stone. Časopis Guitar Player proglasio je zvuk njegove gitare u pjesmi The Super-Natural jednim od 50 najboljih gitarističkih zvukova svih vremena. (hr.wikipedia.org)