Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ringo

Događaji

1989. U teksaškom Dallasu Ringo Starr je održao svoj prvi koncert nakon raspada Beatlesa 1970. U njegovom All Starr Bandu bili su gitarist Joe Walsh, klavijaturist Billy Preston i saksofonist Clarence Clemons.

1966. Album ‘Strangers in the Night’ Franka Sinatre popeo se na vrh američke ljestvice. Sadrži istoimeni hit, koji je također bio broj jedan u istom mjesecu.

1977. ‘Looks Like We Made It’ Barryja Manilowa je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Bio je to treći i posljednji pjevačev broj jedan u domovini.

1988. ‘Hysteria’ Def Leppard je zasjeo na prvo mjesto američke ljestvice albuma, što se kasnije ponovilo u još dva navrata. Album je u SAD-u prodan u preko 12 milijuna primjeraka (naspram dva milijuna u rodnoj im Britaniji). S više od 62 minute trajanja, u to vrijeme je ‘Hysteria’ bio jedan od najduljih albuma izdanih na samo jednoj ploči. Rolling Stone je album uvrstio na 464. mjesto liste najboljih albuma svih vremena.

1994. Asteroid na putanji između Marsa i Jupitera dobio je oznaku ‘3834 Zappafrank’ po slavnom glazbeniku Franku Zappi. Dotada je već nekoliko životinjskih vrsta dobilo ime po Zappi.

2000. Farrah Franklin je izbačena iz Destiny’s Child nakon samo pet mjeseci u toj vokalnoj skupini. Nakon nje su u grupi ostale Beyonce Knowles, Kelly Rowland i Michelle Williams, koje su činile najpoznatiju postavu Destiny’s Child.

2008. Otkrivena je voštana figura Amy Winehouse u slavnom londonskom muzeju Madame Tussauds. Glazbenica je preminula točno u dan tri godine kasnije.

Rođeni:

1946. Andrew ‘Andy’ Mackay, britanski glazbenik, najpoznatiji kao puhač sastava Roxy Music.

1947. David Essex, rođen kao David Albert Cook, britanski glazbenik i glumac, najpoznatiji po hitovima broj jedan ‘Gonna Make You A Star’ i ‘Hold Me Close’ iz sredine 70-ih. Poznat je i kao glumac, a ističe se njegova glavna uloga u filmu ‘That’ll Be the Day’ iz 1973.

1961. Martin Lee Gore, britanski glazbenik, producent i DJ, najpoznatiji kao osnivač, multiinstrumentalist i autor pjesama grupe Depeche Mode.

1965. Slash, rođen kao Saul Hudson, britanski glazbenik. Bio je lead gitarist grupe Guns’n’Roses te osnivač i gitarist supergrupe Velvet Revolver, a izdao je i tri samostalna albuma. Total Guitar je proglasio njegov riff iz ‘Sweet Child O’Mine’ najboljim ikada, a Time drugim najboljim gitaristom svih vremena.

1971. Alison Maria Krauss, američka kantautorica. Albume, uglavnom u country i bluegrass žanru, snima od svoje šesnaeste, a do danas je osvojila 27 Grammy, zajedno s Quincyjem Jonesom rekordno među živim glazbenicima. Među rock publikom je postala poznata albumom ‘Raising Sand’, suradnjom s Robertom Plantom.

1973. Francis ‘Fran’ Healy, škotski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Travis.

Preminuli:

2011. Amy Jade Winehouse (r. 1983.), britanska glazbenica, jedna od najvećih izvođača 2000-ih u svijetu. Izdala je dva vrlo uspješna albuma, ‘Frank’ (2003.) i ‘Back to Black’ (2008.), a za potonji je dobila čak pet Grammyja. Za života je postala uzor mnogim drugim glazbenicama, naročito zemljakinjama Adele i Duffy, ali i mnogim tadašnjim i kasnijim američkim zvijezdama. Uz to, bila je i istaknuta modna ikona, istodobno punivši stupce novina brojnim skandalima. Preminula je od posljedica trovanja alkoholom u dobi od 27 godina. Mark Ronson joj je posvetio svoj album ‘Uptown Special’ iz 2015., a snimljen je i dokumentarni film ‘Amy’ o njenom životu.