Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

elvis costello

Događaji

1977. Izdan je ‘My Aim Is True’, album prvijenac Elvisa Costella. Rolling Stone ga je 2003. proglasio 168. najboljim albumom svih vremena, a četiri godine kasnije uvršten je u Grammy Hall of Fame.

1966. Georgie Fame and the Blue Flames su dobili svoj drugi od ukupno tri singla na britanskom broju jedan s ‘Get Away’.

1989. ‘Toy Soldiers’ glazbenice Martike je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Istoga dana se na prvo mjesto ljestvice albuma popeo Princeov soundtrack iz filma ‘Batman’.

1989. Courtney Love se udala za Jamesa Morelanda, pjevača grupe The Leaving Trains i transvestita. Courtney je kasnije ustvrdila da je brak bio samo ‘šala’, a iste godine je hodala s kolegom iz Hole, Ericom Erlandsonom, frontmanom Smashing Pumpkins Billyjem Corganom te naposljetku Kurtom Cobainom iz Nirvane.

1996. Škotski kantautor Donovan morao je odgoditi američku turneju zbog 30 godina stare optužbe za posjedovanje marihuane u Britaniji.

Rođeni:

1941. George Clinton, američki glazbenik i producent, najpoznatiji kao vođa bendova Parliament i Funkadelic kroz 70-e i 80-e, nakon čega je započeo samostalnu karijeru. Smatra ga se tvorcem funk rocka, zajedno s Jamesom Brownom i Slyjem Stoneom. Godine 1997. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame s još 15 članova Parliament-Funkadelic.

1944. Richard ‘Rick’ Davies, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i klavijaturist grupe Supertramp.

1947. Donald Hugh ‘Don’ Henley, američki glazbenik. Slavu je stekao bubnjajući i pjevajući u The Eagles od 1971. do 1980. te od 1994. godine, a pjevao je na hitovima grupe ‘Hotel California’, ‘Desperado’, ‘One of These Nights’, ‘Witchy Woman’, ‘Life in the Fast Lane’ i drugim. Tijekom 80-ih je ostvario uspješnu samostalnu karijeru, iz koje se izdvaja singl ‘The Boys of Summer’. Član je Rock and Roll Hall of Fame kao dio The Eagles od 1998. godine, a Rolling Stone ga je proglasio 87. najboljim pjevačem svih vremena.

1973. Rufus McGarrigle Wainwright, kanadsko-američki glazbenik. Bavi se popularnom glazbom, ali i operom i glazbenom adaptacijom poezije. Snimio je devet studijskih albuma pop glazbe.