Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

apetite1987. objavljen je ‘Appetite for Destruction’, prvi album grupe Guns’n’Roses. S vremenom je zasjeo na vrh američke ljestvice albuma, a do danas je prodan u više od 18 milijuna primjeraka samo u SAD-u. Sadrži hitove grupe ‘Welcome to the Jungle’, ‘Paradise City’, ‘Mr. Brownstone’ i ‘Sweet Child O’Mine’. Godine 2006. Kerrang ga je proglasio najboljim rock albumom ikada, a iste godine Guitar World drugim najboljim gitarskim albumom svih vremena.

Događaji

1966. Georgie Fame je dospio na 1. mjesto britanske ljestvice singlova sa "Get Away". Pjesma je započela kao TV džingl za oglas za benzin.

1973. Jim Croce je započeo je dvotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Bad, Bad Leroy Brown". Croce je smrtno stradao u avionskoj nesreći tri mjeseca kasnije.

1977. Sex Pistols su po prvi puta nastupili u emisiji ‘Top of the Pops’, a izveli su svoj tada aktualni singl ‘Pretty Vacant’.

1978. Film Robert Stigwooda baziran na slavnom albumu Beatlesa, ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, premijerno je prikazan. Na njemu su surađivali i The Bee Gees i Peter Frampton, a film je pokupio iznimno negativne kritike.

1979. Tubeway Army su postigli svoj prvi album na britanskom broju 1 sa "Replicas". Bend kojeg je vodio pjevač Gary Numan, je prvi bend post-punk ere koji je imao hit zasnovan na sintesajzeru, sa svojim singlom "Are' Friends 'Electric?".

1990. Roger Waters je nekoliko mjeseci nakon pada Berlinskog zida održao koncert ‘The Wall’ u glavnom gradu ujedinjene Njemačke. Uživo ga je gledalo tada rekordnih 450 000 ljudi (za plaćeni koncert). Zanimljivo, sedam dana ranije Jean Michel Jarre je postavio rekord za najposjećeniji besplatni (i uopće) koncert u Parizu, koji je slušalo dva milijuna ljudi. Na Watersovom koncertu gostovali su Van Morrison, Sinead O’Connor, članovi The Band, Scorpions, Joni Mitchell, Mariane Faithfull, Paul Carrack i drugi.

1994. Oasis su u New Yorku održali svoj prvi nastup na američkom tlu.

1996. ‘Jagged Little Pill’ Alanis Morissette se vratio po treći puta na britanski broj jedan. Tamo se našao u svibnju na dva tjedna i lipnju i srpnju na tjedan dana, a ovog puta je na vrhu ljestvice ostao gotovo dva mjeseca.

Rođeni

1946. Barry Whitwam, bubnjar engleskog beat rock benda Herman's Hermits koji su 1964. postigli singl na britanskom broju 1, "I'm Into Something Good", i 1965. singl na američkom broju 1, "Mrs Brown You've Got A Lovely Daughter".

1948. Yusuf Islam, rođen kao Steven Demetre Georgiou, a ranije poznat kao Cat Stevens, britanski glazbenik. Uspjeh je postigao već svojim debitantskim albumom iz 1967. i hitom ‘Matthew and Son’, a uslijedili su hitovi ‘Father and Son’, ‘Wild World’, ‘Peace Train’ i ‘Morning Has Broken’. Godine 1977. prelazi na muslimansku vjeru, a naredne godine je uzeo sadašnje ime. Prestao se baviti glazbom i posvetio se humanitarnom radu, sve do 2006. i oživljavanja glazbene karijere. Godine 2014. je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame.

1955. Howie Epstein, basist američkog rock sastava Tom Petty & The Heartbreakers. Preminuo je od sumnje na predoziranje u Novom Meksiku 23. veljače 2003.

1961. James Blanco ‘Jim’ Martin, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist Faith No More od 1983. do 1993. godine.

1974. Terry Caldwell, član engleskog boy benda East 17 koji su 1994. godine imali singl broj 1 u Velikoj Britaniji "Stay Another Day", plus još 18 top-20 singlova i četiri top-10 albuma. Bili su jedan od najpopularnijih boy bendova tijekom 1990-ih.

1981. Paloma Faith Blomfield, britanska glazbenica i glumica. Najveći uspjeh je postigla top 10 singlovima ‘Only Love Can Hurt Like This’ i ‘Picking Up the Pieces’, a sva tri studijska albuma su joj dospjela među top 10 britanske ljestvice (posljednja dva do drugog mjesta).

Preminuli

2004. Jerrald King ‘Jerry’ Goldsmith (r. 1929.), američki skladatelj, najpoznatiji kao autor glazbe za filmove ‘Planet of the Apes’, ‘Gremlins’, ‘The Omen’, ‘The Mummy’, tri filma iz serijala ‘Rambo’, pet ‘Star Trek’ filmova i mnoge druge.

2007. Don Arden, rođen kao Harry Levy 1926., britanski agent i biznismen, poznat kao menadžer grupa The Small Faces, Black Sabbath i ELO. Otac je Sharon Osbourne, žene Ozzyja Osbournea. Preminuo je od posljedica Alzheimerove bolesti.

2023. Anthony Dominick Benedetto, američki pjevač popularne glazbe i jazza, zabavljač i slikar. Međunarodnu je popularnost postigao pjesmom "I Left My Heart in San Francisco" te je jedan od najpoznatijih američkih umjetnika, dobitnik 18 Grammyja. Prodao je više od 50 milijuna albuma. Bennettu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest 2016. godine, a o svom stanju javnost je izvjestio javnost 2021., no i dalje je nastavio snimati glazbu i nastupati sve do umirovljenja u kolovozu iste godine.