Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

billboard

Događaji
1940. Billboard je pokrenuo prvu sveobuhvatnu ljestvicu singlova, a prvi broj jedan je bio ‘I’ll Never Smile Again’ Franka Sinatre & Tommy Dorsey Orchestra. Ljestvica je današnji oblik poprimila 1958. te doživjela još neke izmjene do danas.

1954. The Blue Moon Boys – Elvis Presley, Scotty Moore i Bill Black – održali su svoj prvi zajednički nastup, obilježivši otvaranje lokalne ljekarne u Memphisu.
1968. ‘Grazing in the Grass’ je postao singlom broj jedan na američkoj ljestvici za Hugha Masekelu, južnoafričkog trubača. Za pjesmu je Masekela osvojio i Grammy nagradu.
1991. ‘Unbelievable’ grupe EMF se popeo na vrh američke ljestvice singlova. U rodnoj Britaniji im je singl dosegao treće mjesto.
2008. John Lydon, nekad poznat kao Johnny Rotten, opovrgnuo je optužbe Kelea Okerekea iz Bloc Party da su ga članovi njegove tour ekipe vrijeđali na rasnoj osnovi dan ranije. Incident se navodno dogodio na Summercase festivalu u Barceloni.

2017. preminuo je Chester Charles Bennington, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač rock grupe Linkin Park. Traumatiziran od djetinjstva, prošao je i uspješno prevladao pakao droge, živio u siromaštvu te kasnije, nažalost, ipak odlučio sam prekinuti život. Surađivao je i s grupama Grey Daze i Dead By Sunrise, a s Linkin Parkom snimio je čak sedam albuma.

Rođeni:
1945. Kim Carnes, američka glazbenica, najpoznatija po hitu ‘Bette Davis Eyes’ iz 1981. godine.
1947. Carlos Santana, meksičko-američki glazbenik, najpoznatiji kao osnivač, gitarist i frontman grupe Santana. Smatra ga se jednim od najpopularnijih latin rock glazbenika ikada. Proslavio se serijom uspješnih albuma krajem 60-ih i početkom 70-ih te odličnim nastupom na Woodstocku 1969. godine. Karijera mu je ponovno oživjela 2000. s megauspješnim albumom ‘Supernatural’. Santanina gitaristička virtuoznost, dokazana u hitovima ‘Europa’, ‘Soul Sacrifice’ i obradama ‘Black Magic Woman’ i ‘She’s Not There’, priskrbila mu je epitet jednog od najboljih gitarista svih vremena (15. na Rolling Stoneovoj listi). Osvajač je deset Grammyja, a s bendom je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 1998. godine.
1956. Paul Thomas Cook, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar Sex Pistols.
1964. Chris Cornell, rođen kao Christopher John Boyle, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grunge sastava Soundgarden. Pjevao je i u vrlo uspješnim projektima Temple of the Dog i Audioslave te vodio samostalnu karijeru u pretežno pop-rock vodama. Osvajač je ukupno pet Grammyja, a za svoj glas, raspona od čak četiri oktave, dobio je brojna priznanja: za najboljeg rock pjevača ikada (Guitar World), četvrti najbolji heavy metal pjevač (Hit Parader) i deveti najbolji lead pjevač svih vremena (Rolling Stone). Skladao je i izveo temu za ‘Casino Royale’ iz 2006., film iz serijala o Jamesu Bondu. Počinio je samoubojstvo pod utjecajem lijekova 2017. godine.
1966. Stone Carpenter Gossard, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i gitarist grupa Mother Love Bone i Pearl Jam. Svirao je još u grupama Green River, Temple of the Dog i Brad te snimio dva solo albuma. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 2017. kao član Pearl Jam.