Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pink Floyd NDD1989. Pink Floyd su na plutajućoj bini kod venecijanskog trga Sv. Marka održali koncert za oko 200 000 ljudi. To je bilo dvostruko više publike nego predviđeno, stoga je ugrožena stabilnost tog dijela grada izgrađenog na drvenim trupcima. Posjetitelji koncerta su također za sobom ostavili štetu u iznosu od oko 25 tisuća funti. Koncert je prenošen satelitskim putem u više od 20 zemalja svijeta, a vidjelo ga je, prema procjenama, oko 100 milijuna ljudi.

1958. Frankie Lymon je postao najmlađi glazbenik sa singlom na britanskom broju jedan zahvaljujući uspjehu ‘Why Do Fools Fall in Love’, pjesmi koju je snimio s The Teenagers. U to vrijeme je imao samo 13 godina. Rolling Stone je pjesmu proglasio 307. najboljom svih vremena.

1962. ‘Roses Are Red, My Love’ Bobbya Vintona je dosegao vrh američke ljestvice singlova. Naredne godine je imao svoj najpoznatiji hit do danas, ‘Blue Velvet’, izvorno snimljen od strane Tonya Bennetta 1951. godine.
1978. Bob Dylan je u engleskom Surreyu održao svoj najveći britanski koncert do danas – posjetilo ga je više od 200 000 ljudi. Jedan od gostiju na nastupu mu je bio Eric Clapton.
1978. ‘Some Girls’ je postao sedmi album na vrhu američke ljestvice za The Rolling Stones. Album kontroverznog omota sadrži hitove ‘Miss You’, ‘Beast of Burden’ i ‘Shattered’.
1989. Simply Red su osvojili vrh američke ljestvice singlova s obradom ‘If You Don’t Know Me By Now’. Prvi su je snimili Harold Melvin & the Blue Notes 1973. godine. Simply Red su s istim singlom došli do drugog mjesta britanske ljestvice.

2004. U2 su angažirali policiju da otkrije tko im je ukrao kopije neobjavljenog albuma ‘Vertigo’. Kopije su nestale za vrijeme fotosessiona grupe na jugu Francuske.

2014. Deep Purple su nastupili na zadarskim Jazinama, četiri godine nakon njihovog posljednjeg koncerta u Hrvatskoj.

Rođeni:
1946. Linda Maria Ronstadt, američka glazbenica. Njenih 30 studijskih i 15 kompilacijskih albuma se prodalo u preko 100 milijuna primjeraka diljem svijeta, a imala je deset singlova u američkom top 10, među njima i broj jedan ‘You’re No Good’. Osvojila je 11 Grammyja, a 2014. je ušla u Rock and Roll Hall of Fame. Surađivala je s Frankom Zappom, Aaronom Nevilleom, Philipom Glassom, Emmylou Harris, Warrenom Zevonom, Johnnyjem Cashom, Neilom Youngom i mnogim drugima.
1947. Peter Banks, rođen kao Peter William Brockbanks, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupa Yes od 1968. do 1970. i Flush od 1971. do 1973. Prozvan je ‘arhitektom progresivnog rocka’. Preminuo je 2013. godine.
1952. Johnny Thunders, rođen kao John Anthony Glenzale, Jr., američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist proto punkera The New York Dolls. Preminuo je 1991. godine.
1956. Ian Kevin Curtis, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač Joy Division. Suosnovao je bend 1976. s Bernardom Sumnerom (gitara, klavijature) i Peterom Hookom (bas), a kasnije im se pridružio bubnjar Stephen Morris. Dvama albumima, ‘Unknown Pleasures’ i ‘Closer’, pomogli su skrojiti novu glazbenu scenu na sjeveru Engleske, onu post punk i gothic glazbe, a Curtisov udio je bio njegov prepoznatljivi bariton i mračni tekstovi. Prije prve američke turneje grupe, Curtis si je oduzeo život vješanjem u vlastitoj kući. Imao je 23 godine. Pjesme su mu posvetili kolege u novoj grupi, New Order, zatim The Durutti Column, Thursday i Psychic TV. Njegova udovica Deborah je pisala o njemu u svojim memoarima ‘Touching From the Distance’, kao i Sumner i Hook u svojim biografijama te novinar Paul Morley u svojoj knjizi o Joy Division. Curtis je ovjekovječen na filmu u ’24 Hour Party People’ i ‘Control’.