Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Van Morrison Bob Dylan By Sean Hennessy b

Događaji
1984. Koncertom kod Slane Castlea u Irskoj završila je europska turneja Boba Dylana, smještena vremenski između izdavanja albuma ‘Infidels’ i ‘Empire Burlesque’. Na irskom koncertu pridružio mu se Van Morrison na jednoj, Bono iz U2 na dvije, a Carlos Santana kao gitarist na sedam pjesama. Bono je nakon koncerta intervjuirao Dylana za časopis Hot Press i završio s njim u dugom razgovoru, tijekom kojeg mu je Dylan poručio kako se ‘mora vratiti korijenima’, što je inspiriralo Bona i U2 za kreativni zaokret očit na albumima ‘The Joshua Tree’ i ‘Rattle And Hum’.

1972. David Bowie je prvi puta nastupio pod svojim alter-egom Ziggyjem Stardustom na dobrotvornom koncertu u Londonu.
1972. ‘Lean on Me’ Billa Withersa je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova, ostavši do danas pjevačev jedini singl broj jedan. Rolling Stone je pjesmu uvrstio na 205. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.

1995. TLC su dobile drugi singl na američkom broju jedan s ‘Waterfalls’. Pjesma je nominirana za dva Grammyja naredne godine.
2007. Chemical Brothers su s ‘We Are the Night’ debitirali na vrhu britanske ljestvice albuma. Bio je to šesti album grupe, a priskrbio im je Grammy za najbolji elektronski ili plesni album.

Rođeni:

1936. Gabi Novak, hrvatska glazbenica. Rođena je u Berlinu u braku Hrvata i Njemice. Karijeru pjevačice započela je kasnih 50-ih, a pamte se njeni hitovi ‘Vino i gitare’, ‘On me voli na svoj način’ i ‘Pamtim samo sretne dane’. Posljednjih dvadesetak godina izdano je nekoliko kompilacija njenih pjesama, a Gabi je u novom tisućljeću sve manje aktivna na sceni. Udovica je Arsena Dedića, s kojim je u brak stupila 1970., a majka je Matije Dedića, priznatog jazz glazbenika. Dobitnica je dva ‘Porina’.

gabi

Gabi Novak

1961. Andy Fletcher, britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i klavijaturist grupe Depeche Mode.
1962. Joan Elizabeth Osborne, američka glazbenica, najpoznatija po hitu ‘One of Us’ iz 1995. godine.
1985. Jamie Robert Cook, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe Arctic Monkeys.