Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The Grateful Dead NDD1995. The Grateful Dead su održali svoj posljednji koncert s Jerryjem Garciom, gitaristom i pjevačem grupe. On je preminuo točno mjesec dana kasnije od srčanog udara.

Događaji

1955. ‘Rock Around the Clock’ je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Pjesma u izvedbi Billa Haleyja & His Comets smatra se onom koja je rock and roll uvela u mainstream kulturu. Rolling Stone ju je proglasio 158. najboljom pjesmom svih vremena.

1958. 26-godišnji Johnny Cash je potpisao ugovor s Columbia Records, za koje je (s prekidima) snimao sve do 1990. godine.
1972. McCartneyjevi Wings su započeli svoju europsku turneju malih gradova i koncertnih prostora, koja je bila ujedno i njihova prva prava turneja i prvi McCartneyjevi nastupi u šest godina. Turneja je započela u francuskom Chateauvillonu.
1988. ‘The Flame’ je postao prvi i do danas jedini singl na američkom broju jedan za bend Cheap Trick. Autori pjesme su Britanci Bob Mitchell i Nick Graham.

2002. Izdan je ‘By the Way’, osmi album Red Hot Chili Peppers. Izbacio je uspješne singlove ‘By the Way’, ‘Can’t Stop’ i ‘The Zephyr Song’, a stigao je do trećeg mjesta američke ljestvice albuma te je do danas prodan u preko osam milijuna primjeraka. Magazin Q ga je proglasio 16. najboljim albumom izdanim između 1986. i 2006. godine.
2006. Četvrti studijski album Muse, ‘Black Holes And Revelations’, stigao je do vrha britanske ljestvice albuma. Čitatelji Q magazina su proglasili album 34. najboljim britanskim albumom ikada.
Rođeni
1929. Barton Lee Hazlewood, američki glazbenik i producent, poznat po svojim suradnjama s Duaneom Eddyjem u 50-ima i Nancy Sinatrom u 60-ima (autor je njenog hita ‘These Boots...’).
1946. Ronald Belford ‘Bon’ Scott, australski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe AC/DC od 1974. do svoje smrti 1980. godine. Snimio je šest uspješnih albuma s grupom, uključujući ‘Highway to Hell’, njegov posljednji. Magazin Classic Rock ga je 2004. proglasio najboljim frontmanom svih vremena.

ACDC bon scott

Bon Scott

1947. John Ronald ‘Mitch’ Mitchell, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar u The Jimi Hendrix Experience. Preminuo je 2008. godine.
1959. James ‘Jim’ Kerr, škotski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Simple Minds.

Jim Kerr

Jim Kerr (Simple Minds); foto: Paulo Bunčuga, arhiva SoundGuardian.com

1957. Peter Mark Sinclair ‘Marc’ Almond, britanski glazbenik, najpoznatiji po radu u duu Soft Cell.
1964. Courtney Love, rođena kao Courtney Michelle Harrison, američka glazbenica i glumica. Najpoznatija je kao frontwoman grupe Hole i udovica glazbenika Kurta Cobaina.
1975. Jack White, rođen kao John Anthony Gillis, američki glazbenik i producent. Proslavio se kao suosnivač, pjevač i multiinstrumentalist grupe White Stripes, a osnovao je i sastave The Racounters i The Dead Weather. Izdao je i dva uspješna samostalna albuma te producirao nekoliko albuma glazbenika poput Lorette Lynn i Wande Jackson. Član je National Recording Preservation Foundation američke Kongresne knjižnice te vlasnik Third Man Records. David Fricke iz Rolling Stonea ga je 2011. proglasio 17. najboljim gitaristom svih vremena. Dobitnik je dvaju Grammyja.

jack

Jack White; foto: https://www.facebook.com/jackwhite/