Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the clash

Događaji
1976. The Clash su prvi puta nastupili uživo, i to kao predgrupa Sex Pistolsima u Sheffieldu.

1964. ‘I Get Around’ The Beach Boys je zasjeo na čelno mjesto američke ljestvice singlova. Bio je to njihov prvi broj jedan u domovini, ali i prvi top 10 hit u Britaniji. Pjesma inače otvara i studijski album ‘All Summer Long’.

1969. Na dvodnevnom Atlanta Pop festivalu u Georgiji nastupili su Janis Joplin, Led Zeppelin, Johnny Winter, Delaney and Bonnie, Creedence Clearwater Revival, Canned Heat, Joe Cocker, Blood Sweat & Tears, Chuck Berry, Spirit, Chicago i Paul Butterfield. Bilo je to svojevrsno zagrijavanje za Woodstock, koji je uslijedio mjesec dana kasnije.
1974. Jazz rock sastav Steely Dan održao je koncert u Santa Monica Civic Auditoriumu u Kaliforniji. Nisu nastupili uživo sljedećih 18 godina, a u međuvremenu su izdali još četiri studijska albuma.

steely dan

Steely Dan

1982. Vjenčali su se Ozzy Osbourne i Sharon Arden. U braku su do danas.
1987. Pet Shop Boys su s ‘It’s a Sin’ po drugi puta zasjeli na vrh britanske ljestvice singlova. To je jedina pjesma, uz ‘West End Girls’, koju je dvojac izveo na svakoj turneji otada. Bend je optužen za kopiranje Isaakove ‘Wild World’, no bez uspjeha.

1992. John Phillips, poznat kao nekadašnji član The Mamas and the Papas, podvrgnut je transplantaciji nove jetre. Phillips se dugo borio s ovisnostima te s povratkom na glazbene staze slave, a preminuo je 2001. godine.

Rođeni

1938. William Harrison ‘Bill’ Withers, Jr., američki glazbenik, najpoznatiji po hitovima ‘Lean on Me’, ‘Ain’t No Sunshine’, ‘Use Me’, ‘Just the Two of Us’ i ‘Lovely Day’. Postao je dijelom Rock and Roll Hall of Fame 2015. godine.
1943. Alan Christie Wilson, američki glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i multiinstrumentalist (primarno gitarist) blues rock grupe Canned Heat. Mladi ekspert za blues glazbu pomogao je ‘ponovno otkriću’ glazbe Son Housea, kojeg je ponovno podučio njegovim vlastitim skladbama i s njim snimio ‘Father of the Delta Blues’ 1965. U to vrijeme pratio je na koncertima blues legende poput Johna Hurta i Skipa Jamesa, a kasnije i druge poput Johna Leeja Hookera. Osnovao je Canned Heat 1965. s gitaristom Johnom Faheyjem i uživao pet godina uspjeha s grupom prije svoje smrti u 1970. godini, kad mu je bilo 27. Preminuo je dva tjedna prije Jimija Hendrixa i četiri prije Janis Joplin, i to od sličnih posljedica.

1948. Jeremy Cedrick Spencer, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist Fleetwood Mac od 1967. do 1971. godine.

1972. Nina Badrić, hrvatska pop pjevačica i višestruka osvajačica nagrade Porin. Jedna je od najtrofejnijih glazbenika čija se popularnost proširila i izvan granica Hrvatske. S devet godina pjevala je u dječjem zboru 'Zvjezdice', sa kojim je putovala po svijetu, snimila nekoliko albuma i stekla veliko iskustvo u zborskom i gospel pjevanju. Svoj prvijenac Godine nestvarne objavljuje 1995. godine za diskografsku kuću Croatia Records, ali veći uspjeh dolazi tek nakon dueta sa Emilijom Kokić i skladbe "Ja sam vlak". 2002. godine u Bosni i Hercegovini proglašena je najboljim stranim izvođačem i dobitnica je glazbenog 'Oscara'. Četiri puta se natjecala na Dori (Hrvatsko natjecanje za pjesmu Eurovizije). (izvor: hr.wikipedia.org)

Preminuli

2003. Barry White, rođen kao Barry Eugene Carter 1944., američki glazbenik. Najveći uspjeh je postigao 70-ih s hitovima ‘You’re the First, the Last, My Everything’ i ‘Can’t Get Enough of Your Love, Babe’ (nije povezana s pjesmom Bad Company). Osvojio je tri Grammyja i prodao preko 100 milijuna primjeraka svojih albuma.

Barry-White

Barry White

2009. Allan Klein (r. 1931.), američki biznismen, filmaš i direktor diskografske kuće. Poznat je po brizi o financijskom poslovanju The Beatles, The Rolling Stones, The Dave Clark Five, The Animals, The Kinks, Herman’s Hermits, Lulu, Donovana i Petea Townshenda, a kasnije i pojedinačnih članova The Beatles i Phila Spectora.