Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

csn

1968. u kući Joni Mitchell su po prvi puta zajedno zasvirali David Crosby, Stephen Stills i Graham Nash.

Događaji

1973. David Bowie je najavio prestanak nastupanja uživo, no kasnije se otkrilo kako je to bio samo kraj ‘Ziggyja Stardusta’, njegovog umjetničkog alter-ega.
1976. Brian Wilson je nastupio s The Beach Boys prvi puta u sedam godina na njihovom koncertu u kalifornijskom Anaheimu.
1982. ‘Don’t You Want Me’ The Human League je dospio do vrha američke ljestvice singlova. Bio je i broj jedan u svojoj domovini, Britaniji.

1986. Roadie grupe U2, Greg Carroll, poginuo je u motociklističkoj nesreći u Dublinu vršeći svoje dužnosti za bend. Posvećena mu je pjesma ‘One Tree Hill’ s albuma ‘The Joshua Tree’.
2002. Elton John je postao prvi počasni doktorant Kraljevske glazbene akademije u Londonu.

Rođeni

1929. David Lynch, član američke vokalne skupine The Platters, koja je 1959. imala singl na britanskom i američkom broju 1, "Smoke Gets In Your Eyes". Grupa je imala 40 singlova na Billboard Hot 100 ljestvici između 1955. i 1967. Lynch je preminuo 1981.

1930. Thomas J. ‘Tommy’ Tedesco, američki session gitarist. Svirao je s brojnim zvijezdama poput Elvisa, The Beach Boys, Sama Cookea, Elle Fitzgerald, Franka Zappe, Franka Sinatre i Cher. Svirao je i na mnogim albumima jazz glazbe. Prestao je svirati 1992. zbog zdravstvenih problema, a preminuo je pet godina kasnije od posljedica raka pluća.

1943. Judith Durham, pjevačica australskog folk pop kvarteta The Seekers, koji je 1965. imao singl na britanskom broju 1, "I'll Never Find Another You". Bili su prva australska grupa koja je postigla veliki uspjeh na ljestvicama i prodaji u Velikoj Britaniji i SAD-u.

1949. Johnnie Wilder, pjevač funk disco benda Heatwave, koji je 1977. postigao singl na britanskom broju 2, "Boogie Nights" i hitove "The Groove Line" i "Always And Forever".

1957. Laura Branigan, američka pjevačica koja je 1984. imala singl na britanskom broju 4 i američkom broju 5, "Self Control". Preminula je 2004.

1960. Vince Clarke, rođen kao Vincent John Martin, britanski glazbenik, najpoznatiji kao član Depeche Mode, Yazoo, The Assembly i Erasure, u kojima je skladao, svirao klavijature i povremeno pjevao.

1968. Equals su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Baby Come Back". Bio je to njihov jedini broj 1 u Velikoj Britaniji. Pjesma je prvi put objavljena 1966., ali nije dospjela na top ljestvicu. Pjesmu je obradio i postala je hit broj 1 Pato Banton 1994. zajedno sa Robinom i Alijem Campbellom iz grupe UB40.

1969. Kevin Hearn, klavijaturist, gitarist i harmonikaš kanadskog rock benda Barenaked Ladies, koji je 1998. Postigao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 5, "One Week". Grupa je prodala više od 15 milijuna albuma, a primljeni su u Canadian Music Hall of Fame u ožujku 2018.

1975. Javier Weyler, bubnjar velškog rock benda Stereophonics, koji je 2003. zamijenio Richarda Cablea. Njihov album iz 1999. koji je bio na britanskom broju 1, "Performance And Cocktails", je proveo 97 tjedana na britanskoj ljestvici.

1976. Shane Lynch, pjevač irskog boy banda Boyzone, koji je imao 21 hit singl u Velikoj Britaniji, uključujući 6 singlova na broju 1. Njihov probojni hit je bio njihov drugi singl i obrada klasičnog Osmondovog hita, "Love Me For A Reason", koji je dosegao 2. mjesto britanske ljestvice.

1982. nakon rekordnog skoka s 33. mjesta na britanskoj ljestvici singlova, gitarist grupe The Damned, Captain Sensible je započeo dvotjedni niz na 1. mjestu svojom verzijom pjesme "Happy Talk" Rodgersa i Hammersteina iz mjuzikla South Pacific iz 1949. godine.

1984. Marko Tolja, hrvatski pop, swing i jazz pjevač.

Preminuli

1969. Brian Jones, rođen kao Lewis Brian Hopkin Jones 1942., britanski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i inicijalni vođa The Rolling Stonesa. Rano je odustao od školovanja (unatoč vrlo visokom IQ-u) te postao otac sa 17 godina. Nakon selidbe u London postaje dijelom R&B scene, zajedno s Alexisom Kornerom, Jackom Bruceom, Ericom Claptonom i inima. Godine 1962. osniva Rolling Stonese, u kojima je skladao te svirao lead gitaru, usnu harmoniku te razne egzotičnije instrumente. S vremenom ga s pozicije vođe benda istiskuju Mick Jagger i Keith Richards, a Jones razvija ovisnost o narkoticima, koja mu je potpuno narušila karijeru te biva izbačen iz sastava 1969. godine. Ni mjesec dana nakon što je otpušten, pronađen je mrtav u bazenu svoje kuće. Imao je 27 godina. Stonesi su mu odali počast pjesmom ‘Shine a Light’, a slično su učinili još mnogi slavni glazbenici tijekom vremena. O njemu su snimljeni film ‘Stoned’ i dokumentarac ‘Crossfire Hurricane’ (prema stihu iz ‘Jumping Jack Flash’).

1971. Jim Morrison, rođen kao James Douglas Morrison 1943., američki pjevač, član The Doors. Ušao je u svijet glazbe preko kolege sa sveučilišta UCLA, Raya Manzareka. Dvojac je, zajedno s Robbiejem Kriegerom i Johnom Densmoreom, osnovao kasnije vrlo utjecajnu rock skupinu The Doors. Morrisonov privlačan bariton, stihovi, izgled i ponašanje na pozornici zagarantirali su mu mjesto među najvećim rock frontmanima svih vremena. Najviše je utjecao na glazbenike iz svijeta psihodeličnog rocka, grungea i hard rocka. Samoprozvan je ‘The Lizard King’ i ‘Mr. Mojo Risin’ (anagram njegovog imena). Preminuo je 1971. godine u Parizu iz još nerazjašnjenih razloga, a tamo je pokopan te je njegov grob otada i svojevrsna turistička atrakcija.

1972. Mississippi Fred McDowell (r. 1904.), američki glazbenik. Jedan je od prvih slavnijih glazbenika iz sjevernog Mississippija, nasuprot mnogo plodnijim južnim dijelom poriječja. Njegovo ime postalo je svjetski poznato nakon što su Rolling Stones obradili njegovu ‘You Gotta Move’ na svom albumu ‘Sticky Fingers’ iz 1971. McDowellu se pripisuje i podučavanje Bonnie Raitt sviranju slide gitare. Prvi album s električnom gitarom je snimio 1969., a preminuo je tri godine kasnije u dobi od 68 godina.
1973. Laurens Hammond (r. 1895.), američki inženjer i izumitelj, tvorac Hammond orgulja. Orgulje, nastale 1935., bile su značajan instrument brojnih R&B, rock i reggae glazbenika, a posebno mjesto zauzimaju u razvoju progresivnog rocka.


Primjer pjesme u kojoj se pojavljuje zvuk Hammond orgulja

1999. Mark Sandman (r. 1952.), američki glazbenik, najpoznatiji kao frontman 'low-rock' benda Morphine. Bio je članom sastava poput Sandman, Candy Bar, the Hypnosonics, Treat Her Orange, Supergroup, the Pale Brothers te Either/Orchestra, no zapažen je tek kao član Treat Her Right od 1989. godine. Nakon toga je osnovao Morphine kao pjevač, tekstopisac i slide bass instrumentalist zajedno sa saksofonistom Danom Colleyjem i bubnjarem Jeromeom Dupreeom (kasnije je bubnjar postao Billy Conway), jedan od najznačajnijih alternativnih bendova 90-ih. Preminuo je od posljedica srčanog udara za vrijeme koncerta u talijanskoj Palestrini.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima