Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

queen

1970. Rana inkarnacija grupe Queen, tada još poznati kao Smile, održala je svoj prvi nastup. U engleskom Cornwallu za mikrofonom je stajao Freddie Bulsara (Mercury), na gitari je bio Brian May, na basu Mike Grose, a za bubnjevima Roger Taylor.1970. U engleskom Bathu je održan trodnevni Blues And Progressive Music festival, a među izvođačima su bili Santana, Led Zeppelin (headlining act), Jefferson Airplane, The Byrds (akustični set), Dr. John, Frank Zappa & the Mothers of Invention, Canned Heat, Steppenwolf, Johnny Winter, John Mayall s Peterom Greenom, Pink Floyd i Fairport Convention.

1970. ‘The Love You Save’ je postao treći singl na američkom broju jedan te godine za The Jackson 5.

1981. Live album Motorhead, ‘No Sleep Til Hammersmith’, zasjeo je na vrh britanske ljestvice. Na albumu su snimke s koncerata u Leedsu i Newcastleu, a unatoč naslovu, grupa nije nastupila u londonskom Hammersmith Odeonu na toj turneji.
1998. ‘Talk on Corners’ grupe Corrs je nakon 30 tjedana na britanskoj ljestvici napokon stigao do njenog vrha. Bio je to drugi album Iraca, a izbacio je hitove ‘Only When I Sleep’, ‘What Can I Do’ i ‘Dreams’.
2003. Reper Mystikal priznao je da je prisilio svog frizera da seksualno zadovolji njega i dvojicu njegovih tjelohranitelja. Kažnjen je s pet godina uvjetne kazne.

Rođeni

1942. Bruce Arthur Johnston, rođen kao Benjamin Baldwin, američki glazbenik i producent, najpoznatiji kao član The Beach Boys, u koje je stigao 1965. kao zamjena za Briana Wilsona na koncertima, budući da se Brian posvetio studijskom radu.

Preminuli

2002. John Alec Entwistle (r. 1944.), britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist The Who. Bio je poznat po nadimcima ‘The Ox’, zbog svoje građe, te ‘Thunderfingers’, zbog svog načina sviranja koji je nadahnuo mnoge kasnije basiste. Također je proglašen ‘Jimijem Hendrixom bas gitare’. Počeo je učiti sviranje klavira sa sedam godina, a prebacivao se na trubu pa na rog te naposljetku na bas. Roger Daltrey, kasnije pjevač The Who-a, pozvao ga je u svoj bend The Detours, preteči The Who. Virtuoznost u sviranju basa na pjesmama The Who-a donijela mu je brojna priznanja, a pripisuje mu se i prvi pravi solo na basu u povijesti moderne glazbe – kratki četverodijelni solo na hitu ‘My Generation’. Izdao je i šest samostalnih albuma dok je još bio u The Who, a nakon raspada grupe svirao je i s brojnim drugim velikanima rocka, poput Ringa Starra. Preminuo je 2002. godine u Las Vegasu od posljedica predoziranja kokainom. U anketi Rolling Stonea 2011. proglašen je najvećim basistom svih vremena.

john

John Entwistle

2014. Robert Dwayne ‘Bobby’ Womack, američki glazbenik. Karijeru je počeo u obiteljskom bendu The Valentinos, a nastavio kao gitarist pratećeg sastava Sama Cookea. Samostalno je snimao i nastupao od 1967., a njegovi hitovi uključuju 'Lookin' For a Love', 'That's The Way I Feel About Cha', 'Woman's Gotta Have It', 'Harry Hippie', 'Across 110th Street' i 'If You Think You're Lonely Now'. Autor je i uspješnice Rolling Stonesa 'It's All Over Now'. Jedna od posljednjih uspješnih suradnji bila je s Damonom Albarnom za njegov projekt Gorillaz. Womack je vodio burni privatni život, obilježen aferama i opijatima. Preminuo je 2014. godine. Godine 2009. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame.

bobbywomack

Bobby Womack