Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

all you need is love the beatles

1967. 200 milijuna ljudi diljem svijeta vidjelo je i čulo ‘All You Need Is Love’, pjesmu The Beatlesa emitiranu satelitskim putem u sklopu emisije ‘Our World’. Back vokale su pjevali Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Keith Moon i Graham Nash.

Događaji

1964. Roy Orbison je bio na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "It's Over", svojim drugim singlom na britanskom broju 1.

1966. u Hollywood Bowlu su iste večeri nastupili The Beach Boys, The Byrds, Love, Captain Beefheart, The Lovin’ Spoonful i Percy Sledge.

1969. The Hollies su snimili "He Ain't Heavy, He's My Brother". Baladu su napisali Bobby Scott i Bob Russell. Par se osobno sreo samo tri puta, ali su uspjeli surađivati na pjesmi. Pjesma koja uključuje Eltona Johna na klaviru ponovno je objavljena krajem 1988. u Velikoj Britaniji nakon korištenja u televizijskoj reklami za pivo Miller Lite, gdje je dosegla broj 1.
1977. ‘Got to Give It Up’ je postao treći američki singl broj jedan za Marvina Gayea. Tvorci hita ‘Blurred Lines’, Robin Thicke i Pharrell Williams, kaženjeni su s više od sedam milijuna dolara zbog navodnog neovlaštenog kopiranja Gayeovog hita.
1983. ‘Synchronicity’ The Police je postao njihov četvrti album na britanskom broju jedan od pet ukupno izdanih. Sadržavao je hitove ‘Every Breath You Take’, ‘King of Pain’ i ‘Wrapped Around Your Finger’. Čitatelji Rolling Stonea su album proglasili albumom godine, a bio je nominiran za pet Grammy nagrada i osvojio tri. Magazin Q ga je proglasio 25. albumom desetljeća, Pitchfork 55., a Rolling Stone 17. Godine 2009. album je uvršten u Grammy Hall of Fame.
1988. 17-godišnja Debbie Gibson je postala najmlađa glazbenica koja je sama napisala, snimila i producirala singl na američkom broju jedan. Tinejdžerskoj zvijezdi je to pošlo za rukom s pjesmom ‘Foolish Beat’.
2006. u brak su stupili glumica Nicole Kidman i glazbenik Keith Urban. Vjenčanju su prisustvovali i glumci Hugh Jackman i Naomi Watts te biznismen Rupert Murdoch.

2021. talijanska rock grupa Måneskin, pobjednici Eurovizije 2021., su postali prvi izvođač iz Italije koji je imao dva singla na top 10 britanske ljestvice singlova istovremeno s "I Wanna Be Your Slave" na 6. mjestu i "Beggin" na 10. mjestu.

Rođeni

1937. Eddie Lee Floyd, američki glazbenik, najpoznatiji po koautorstvu i izvođenju hita ‘Knock on Wood’. Prije toga je suosnovao The Falcons, preteču detroitskih vokalnih sastava poput The Temptations i The Four Tops. Radio je za Stax Records od sredine 60-ih kao autor pjesama te skupio još nekoliko hitova u vlastitoj izvedbi, poput ‘Raise Your Hand’ i ‘I Never Found a Girl’.

1940. Clint Warwick, basist engleskog rock sastava The Moody Blues, koji je 1965. imao singl na britanskom broju 1 i američkom broju 10, "Go Now". Prmeinuo je 2004. godine.

1945. Carly Elisabeth Simon, američka glazbenica, najpoznatija po top 5 hitovima ‘You’re So Vain’, ‘Nobody Does It Better’ i ‘Mockingbird’. Smatra se jednom od najznačajnijih kantautorica 70-ih. Dobitnica je triju Grammyja, a 1994. je inaugurirana u Songwiters Hall of Fame.

1946. Allen Lanier, gitarist i klavijaturist američkog hard rock sastava Blue Oyster Cult, koji je 1976. postigao singl na britanskom broju 12 i 1978 na američkom broju 16, "(Don't Fear) The Reaper". Blue Oyster Cult su prodali više od 24 milijuna albuma diljem svijeta.

1952. Tim Finn, pjevač i tekstopisac novozelandske grupe Split Enz, kojia je 1980. imala singl na britanskom broju 12, "I Got You". Split Enz je imao deset albuma (uključujući sedam studijskih albuma) koji su dosegli top 10 službene glazbene ljestvice Novog Zelanda. Tim Finn je također bio član grupe Crowded Houseom, s kojom je 1992. imao singl na britanskom broju 7, "Weather With You", i hit "It's Only Natural".

1954. David Paich, klavijaturist, pjevač, skladatelj, producent i suosnivač američkog rock sastava Toto. Sa grupom je 1983. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 3, "Africa".
1963. George Michael, rođen kao Georgios Kyriacos Panayiotou, britanski glazbenik i producent. Početnu je slavu stekao kao dio dvojca Wham!, a njegov debitantski solo album, ‘Faith’ iz 1987., prodan je u preko 20 milijuna primjeraka. Michael je ukupno stekao sedam britanskih i osam američkih hitova na broju jedan. Dobitnik je dvaju Grammyja, triju Brit nagrada i četiriju Ivor Novello nagrada. Preminuo je 2016. godine.

1968. David Christian Pajo, američki glazbenik. Počeo je karijeru u louisvilleskim hardcore bendovima Obscene Routine i Maurice, a prve snimke je napravio s Solution Unknown. Njegov sljedeći bend, Slint, učinio ga je kultnom figurom američke alternativne scene i kasnije traženim sesijskim gitaristom. Snimao je i nastupao s glazbenicima i bendovima poput Willa Oldhama (Bonnie Prince Billy), Tortoise, Zwan, Yeah Yeah Yeahs i Interpol. Pokušao je počiniti samoubojstvo početkom 2015., no u posljednji trenutak ga je spasila hitna služba.

1972. Mike Kroeger, basist kanadskog rock benda Nickelback, koji je 2002. godine imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 4, "How You Remind Me". Nickelback je jedna od komercijalno najuspješnijih kanadskih grupa, s više od 50 milijuna prodanih albuma diljem svijeta.

1991. Charlie Salt, pjevač i basist engleskog indie pop benda Blossoms. Njihov istoimeni debitantski studijski album je 2016. dospio na 1. mjesto britanske ljestvice.

Preminuli

1988. Hillel Slovak (r. 1962.), izraelsko-američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i gitarist Red Hot Chili Peppersa. Grupu je osnovao 1983., no nije sudjelovao u snimanju prvog, već samo drugog (‘Freaky Styley’) i trećeg (‘The Uplift Mofo Party Plan’) albuma grupe. Preminuo je od posljedica predoziranja u dobi od 26 godina. U bendu ga je zamijenio tada nepoznati, a danas slavni gitarist John Frusciante.

2009. Michael Joseph Jackson (r. 1958.), američki glazbenik, plesač, producent i glumac. ‘Kralj popa’ jedan je od najvećih glazbenika svih vremena, a karijeru je počeo u obiteljskom pop sastavu The Jackson 5. Izdao je pet albuma kao mlada ‘Motown’ zvijezda prije ‘Thrillera’ iz 1982., najprodavanijeg albuma svih vremena. Njime je Jackson srušio nekoliko glazbenih rekorda, a hitovi ‘Billie Jean’, ‘Thriller’ i ‘Beat It’ su ga učinili najpopularnijim glazbenikom na svijetu. Albumi ‘Bad’ i ‘Dangerous’ nisu bili mnogo manje uspješni, a Jackson je gradio ime i van pozornice: kao medijska osoba, političar, humanitarac, zaštitno lice Pepsija te kontroverznim izbjeljivanjem kože i sve neobičnijim ponašanjem u javnosti. Iduća dva desetljeća obilježili su mu daljnji ispadi (došlo je i do optužbi za silovanje djece), humanitarni rad te tri uspješna albuma: ‘HIStory’, ‘Invincible’ i ‘This Is It’. Preminuo je u svom domu u nerazjašnjenim okolnostima u dobi od 50 godina. Član je svih većih kuća slavnih: Rock and Roll Hall of Fame dvaput (solo i kao dio The Jackson 5), Vocal Group Hall of Fame, Songwriters Hall of Fame, Rhythm and Blues Hall of Fame te Hollywood Walk of Fame. Dobitnik je 13 Grammyja, 26 American Music nagrada (rekord), vlasnik 13 američkih hitova na broju jedan (također rekord), a prodano je preko 400 milijuna primjeraka njegovih albuma u svijetu.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima