Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bob dylan 1997

Događaji
2004. Bob Dylan je primio počasni doktorat iz glazbe od strane najstarijeg škotskog sveučilišta, St. Andrews.

1960. ‘Three Steps to Heaven’ je postao posthumni broj jedan na britanskoj ljestvici singlova za Eddieja Cochrana, američkog glazbenika koji je poginuo u prometnoj nesreći tri mjeseca ranije upravo u Britaniji. Pjesmu je snimio s pratećim sastavom pokojnog Buddyja Hollyja, The Crickets.
1962. Soundtrack za film ‘West Side Story’ dospio je do vrha britanske ljestvice albuma. Radilo se o adaptaciji mjuzikla velikog skladatelja Leonarda Bernsteina.
1966. ‘Paperback Writer/Rain’ je postao deseti uzastopni singl broj jedan na britanskoj ljestvici za The Beatles. Do danas je B-strana, ‘Rain’, postala mnogo poznatija od A-strane singla.
1975. Alice Cooper je na koncertu u Vancouveru pao s pozornice i slomio šest rebara. Nalazio se na turneji ‘Welcome to My Nightmare’.
1990. ‘Sacrifice/Healing Hands’ je postao tek prvi singl na vrhu britanske ljestvice za Eltona Johna, koji je dotad skupio šest singlova na vrhu američke ljestvice.
1990. Aukcijska kuća Sotheby’s je prodala akustičnu gitaru Gibson Buddyja Hollyja za 140 000 funti. Gitara je došla s kućištem kojeg je izradio sam Holly.
1995. Alan White je imao ‘vatreno krštenje’ kao novi bubnjar Oasisa na festivalu Glastonbury. Na tom nastupu Oasis su ugostili i Robbieja Williamsa.

Rođeni:
1929. Valerie June Carter Cash, američka glazbenica, plesačica, glumica i komičarka, najpoznatija kao žena Johnnyja Casha te njegova glazbena partnerica. U biografskom filmu ‘Walk the Line’ utjelovila ju je Reese Witherspoon, a u TV filmu ‘Ring of Fire’ glazbenica Jewel. Preminula je 2003. godine.
1937. Niki Sullivan, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist The Crickets, pratećeg benda Buddyja Hollyja. Svirao je na 27 od 32 pjesme koje je Holly snimio za života. Sullivan je ušao u Rock and Roll Hall of Fame 2012. kao član Cricketsa, a preminuo je osam godina ranije u dobi od 66 godina.

1938. Alan Vega, rođen kao Boruch Alan Bermowitz, američki glazbenik i vizualni umjetnik, najpoznatiji kao dio synth-punk dua Suicide. Preminuo je 2016. godine.
1960. Brendan O’Brien, američki glazbenik, producent i inženjer. Prve uspjehe je polučio produciranjem debitantskog albuma Black Crowes, ‘Shake Your Money Maker’, a nakon toga je producirao legendarne albume ‘Blood Sugar Sex Magik’ (RHCP), ‘Core’ (Stone Temple Pilots), ‘Get a Grip’ (Aerosmith), ‘Vs.’ i ‘Vitalogy’ (Pearl Jam), ‘Superunknown’ (Soundgarden), ‘The Rising’ (Bruce Springsteen) i mnoge druge.
1962. Steven Jay ‘Steve’ Shelley, američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar Sonic Youth.
1975. Kate Victoria ‘KT’ Tunstall, škotska glazbenica, najpoznatija po hitu ‘Black Horse and the Cherry Tree’. Izdala je pet studijskih albuma.
1984. Amie Ann Duffy, velška glazbenica. Proslavila se već debitantskim albumom ‘Rockferry’, koji se prodao u preko 7 milijuna primjeraka te izbacio hit-singlove ‘Mercy’, ‘Rockferry’ i ‘Warwick Avenue’. Drugi album, ‘Endlessly’, je izdala 2010. godine. Dobitnica je jednog Grammyja i tri Brit nagrade.

Preminuli:
2013. Bobby ‘Blue’ Bland, rođen kao Robert Calvin Brooks 1930., američki blues pjevač. Prozvan je ‘Lion of the Blues’ i ‘Sinatra of the Blues’. Najveće uspjehe doživljavao je krajem 50-ih i početkom 60-ih singlovima ‘Farther Up the Road’, ‘I Pity the Fool’ i ‘Turn On Your Love Light’. Primljen je u Blues (1981.) i Rock and Roll Hall of Fame (1992.) te je primio Grammy za životno djelo 1997.