Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

rolling-stones

Događaji
2007. The Rolling Stones su nastupili na Isle of Wight festivalu, njihovom prvom britanskom festivalskom nastupu u 30 godina.

1956. Pat Boone se našao na vrhu britanske ljestvice sa singlom ‘I’ll Be Home’. Pjesma je godinu dana ranije bila hit za The Flamingos.

1966. Steve Mariott iz The Small Faces kolabirao je za vrijeme nastupa grupe u emisiji ‘Ready Steady Go!’.
1972. ‘Exile On Main Street’ je postao sedmi album The Rolling Stones na britanskom broju jedan. Radi se o univerzalno prihvaćenom albumu te, po mišljenju većine kritičara, jednim od najboljih rock and roll albuma svih vremena. Album je odlično prošao i kod publike, iako ovaj dvostruki album ima čak 18 pjesama bez većeg hita, a sedam pjesama na njemu nikad nisu izvedene uživo od strane Stonesa.

exile

Rolling Stones - "Exile On Main Street"

1978. ‘You’re The One That I Want’ iz filma ‘Grease’ je dospio do vrha američke ljestvice singlova. Pjesmu su otpjevali dvoje glavnih glumaca, Olivia Newton-John i John Travolta. Singl je bio broj jedan i u Britaniji.
1989. Bette Midler je s ‘Wind Beneath My Wings’ zasjela na vrh američke ljestvice singlova. Pjesma se pojavila u filmu ‘Beaches’.
2001. ‘Amnesiac’ grupe Radiohead je stigao do prvog mjesta britanske ljestvice albuma. U Americi je dospio do drugog mjesta. Rolling Stone ga je proglasio 320. najboljim albumom svih vremena.

Rođeni

1910. Howlin’ Wolf, rođen kao Chester Arthur Burnett, američki blues glazbenik. Jedan je od najpoznatijih glazbenika Chicago blues scene. Njegove pjesme ‘Smokestack Lightning’, ‘Killing Floor’, ‘Back Door Man’ i ‘Spoonful’ postali su blues standardi. Preminuo je u dobi od 65 godina nakon zatajenja bubrega. Rolling Stone ga je postavio na 51. mjesto najboljih glazbenika svih vremena.
1922. Judy Garland, rođena kao Frances Ethel Gumm, američka pjevačica i glumica, najpoznatija po glavnoj ulozi Dorothy u filmu ‘The Wizard of Oz’ i pjesmi iz filma ‘Over the Rainbow’. Karijeru joj je 1954. oživjela zapažena uloga u mjuziklu ‘A Star Is Born’. Majka je glumice i pjevačice Lize Minnelli. Preminula je 1969. godine nakon predoziranja.

1961. Kimberley Ann ‘Kim’ Deal, američka glazbenica, najpoznatija kao bivša basistica i back vokal grupe Pixies. Također je predvodila bend The Breeders kao pjevačica i gitaristica.

Preminuli

2004. Ray Charles Robinson (r. 1930.), američki glazbenik. Poznat po nadimkom ‘The Genius’, imenovan je desetim najvećim izvođačem i drugim najvećim pjevačem svih vremena od strane Rolling Stonea. Jedan od pionira modernog soula i R&B-ja bio je slijep od sedme godine, no to ga nije spriječilo da sklada nezaboravne hitove poput ‘I Got A Woman’, ‘What’d I Say’, ‘Georgia On My Mind’ (obrada), ‘Hit the Road Jack’ i ‘I Can’t Stop Loving You’. Primio je Grammy za životno djelo, a član je Rock and Roll Hall of Fame i Hollywood Walk of Fame. Na filmu ga je utjelovio Jamie Foxx u biografskom filmu ‘Ray’, koji je objavljen nekoliko mjeseci nakon glazbenikove smrti 2004. godine.

Ray-Charles

Ray Charles