Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

george michael

2007. George Michael je postao prvi glazbenik koji je nastupio na novom stadionu Wembley.

Događaji

1964. Bob Dylan je snimio ‘Mr Tambourine Man’ u studiju Columbia u New Yorku, zajedno s još trinaest pjesama. Pjesma je svoje mjesto našla na albumu ‘Bringing It All Back Home’ iz 1965. godine. Kao singl je zauzela vrh američke i britanske ljestvice, a još su ju više popularizirali The Byrds svojom verzijom. Na listi 500 najboljih pjesama svih vremena prema Rolling Stoneu se pojavljuju obje verzije, što pjesmu čini jedinom na listi zastupljenom u dvije verzije.

1972. dok je Elvis stvarao povijest rasprodajući četiri uzastopna koncerta u njujorškom Madison Square Gardenu, u istom gradu mladi je Bruce Springsteen potpisao za Columbia Records te počeo skupljati prateći sastav koji će kasnije ponijeti ime The E Street Band.

1979. ‘Love You Inside Out’ je postao deveti singl na američkom broju jedan za The Bee Gees. Bio je to i njihov šesti uzastopni singl na vrhu iste ljestvice, što su do danas uspjeli još jedino The Beatles.

1990. Englandneworder, odnosno New Order ‘pojačan’ članovima engleske nogometne reprezentacije, našao se na vrhu britanske ljestvice singlova s ‘World in Motion’. Rap dionicu u pjesmi izveo je vezni igrač reprezentacije John Barnes, inače jamajčanskog porijekla. Reprezentacija Engleske na svjetskom je prvenstvu u Italiji 1990. ispala u polufinalu od Njemačke.

Rođeni

1891. Cole Albert Porter, američki skladatelj i tekstopisac. Iako je primarno skladao glazbu za mjuzikle, proslavio se i kao autor hitova poput ‘Night and Day’, ‘I Get a Kick Out of You’, ‘Well, Did You Evah!’, ‘I've Got You Under My Skin’, ‘My Heart Belongs to Daddy’ i ‘You're the Top’. Njegove pjesme snimili su, među ostalim, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Dionne Warwick, U2, Shane McGowan i Annie Lennox. Posthumno je inauguriran u American Theater Hall of Fame. Preminuo je od posljedica zatajenja bubrega u dobi od 73 godine.

1915. Les Paul, rođen kao Lester William Polsfuss, američki glazbenik i izumitelj, jedan od pionira električne gitare punog tijela te tehnika overdubbinga, tape delayja, phasinga i multitrack snimanja. Jedna od njegovih gitara poslužila je kao inspiracija Gibsonu za ‘Les Paul’ model. Paul je član Rock and Roll Hall of Fame (sa stalnim postavom izložbe o njemu) te National Inventors Hall of Fame. Preminuo je 2009. godine.

Les Paul

Les Paul, foto: wikipedia.org

1929. Johnny Ace, rođen kao John Marshall Alexander, Jr., američki pjevač. Bio je vrlo uspješan R&B pjevač ranih 50-ih s hit singlovima poput ‘My Song’, ‘Cross My Heart’ i ‘Never Let Me Go’ te posthumno izdanim ‘Pledging My Love’. Poginuo je na Božić 1954. od metka nakon igranja s pištoljem, u pijanom stanju. Imao je 25 godina. Paul Simon mu je posvetio pjesmu ‘The Late Great Johnny Ace’, a njegove su pjesme obrađivali Dylan i Elvis.

1934. Jackie Wilson, rođen kao Jack Leroy Wilson, Jr., poznat po nadimku ‘Mr. Excitement’ te po popularizaciji novog žanra, soula. Nakon karijere u Billy Ward and His Dominoes, 1957. pokreće samostalnu karijeru s preko 50 hitova (‘Lonely Teardrops’, ‘Night’, ‘Alone at Last’, ‘My Empty Arms’, ‘Baby Workout’, ‘Your Love Keeps Lifting Me Higher and Higher’...). Preminuo je u dobi od 49 godina. Na treću godišnjicu svoje smrti inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame, a Rolling Stone ga je proglasio 69. najboljim izvođačem svih vremena.

1941. John Douglas ‘Jon’ Lord, britanski glazbenik, najpoznatiji kao klavijaturist grupe Deep Purple. Svirao je i u nekolicini drugih sastava poput Whitesnake, a smatra ga se jednim od središnjih figura ranog hard rocka i heavy metala. Uz rock skladbe, skladao je i klasičnu glazbu. Preminuo je 2012. godine.

1947. Mick Box, gitarist engleskog rock sastava Uriah Heep. Grupa je prodala preko 40 milijuna albuma širom svijeta.

1967. Dean Felber, basist američkog rock sastava Hootie & The Blowfish koji su 1995. imali album na američkom broju 1, "Cracked Rear View" koji je prodan u preko 15 milijuna primjeraka.

1978. Matthew James ‘Matt’ Bellamy, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i multiinstrumentalist grupe Muse.