Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Roy Orbison1966. Prva žena Roya Orbisona, Claudette, poginula je kad su se njih dvoje vozili kroz mjesto Gallatin u saveznoj državi Tennessee. Budući da je svatko vozio svoj motocikl, Roy je prošao neozlijeđen, a Claudette je poginula na mjestu nesreće kad je motociklom udarila u vrata automobila koji je iznenada stao ispred nje na cesti. To nije bila jedina talka tragedija za Orbisona: dvije godine kasnije izgorio mu je dom i u njemu dvojica sinova.

1970. Syd Barrett je održao svoj prvi nastup nakon odlaska iz Pink Floyd. Na londonskom nastupu mu je ‘pomogao’ David Gilmour na gitari, no usred četvrte pjesme Barrett je napustio pozornicu.

1982. U jeku straha od nuklearnih ratova održan je Peace Sunday, antinuklearni koncert u Rose Bowl u Pasadeni, Kalifornija. Nastupili su, između ostalih, Tom Petty, Crosby Stills & Nash, Bob Dylan, Stevie Wonder, Stevie Nicks i Jackson Browne. Dylanu se na dvije pjesme pridružila Joan Baez.

1987. ‘You Keep Me Hangin’ On’ u verziji Kim Wilde postao je singl broj jedan u SAD-u. U Britaniji je dosegao drugo mjesto ljestvice. Pjesma je bila hit i za The Supremes 1966. godine.

1999. ‘Everybody’s Free (To Wear Sunscreen) potpisan od strane filmaša Baza Luhrmanna dosegao je vrh britanske ljestvice singlova. Glumac Lee Perry čitao je slavni narativ. Jedna od poznatih parodija Luhrmannovog uratka je ona Chrisa Rocka, nazvana ‘No Sex (In the Champagne Room)’.

2005. Classic Rock Magazine proglasio je Johna Bonhama najboljim bubnjarem svih vremena, a njegove dionice u ‘Moby Dick’ Led Zeppelin kao ‘definirajuće trenutke u karijeri’.

Rođeni

1936. Levi Stubbs, američki pjevač, član R&B skupine Four Tops. Grupa je bila jedna od ključnih u oblikovanju tzv. ‘Motown zvuka’. Stubbs je preminuo 2008. godine.

1960. Steven Siro ‘Steve’ Vai, američki glazbenik i producent. Karijeru je započeo kao gitarist pratećeg benda Franka Zappe, a od 1983. je izdao osam samostalnih studijskih albuma. Poznat je kao virtuozan gitarist, a najveće aklamacije pokupio je njegov album ‘Passion and Warfare’ iz 1990. te skladba ‘For the Love of God’. Dobitnik je tri Grammy nagrade. Pojavio se i u nekoliko filmova, među kojima se izdvaja uloga u glazbenom filmu ‘Crossroads’.

1961. Tomas Enrique ‘Tom’ Araya Diaz, čileansko-američki glazbenik, najpoznatiji kao basist i pjevač grupe Slayer.

1962. Massimo Savić, hrvatski glazbenik i pjevač. Od 1982. do 1986. bio je pjevač kultne synth-pop grupe Dorian Gray da bi odlaskom iz benda izgradio uspješnu samostalnu karijeru.

1970. James Christian Shaffer, poznat i kao ‘Munky’, američki glazbenik, suosnivač i gitarist grupe Korn.

1978. Carl Ashley Raphael Barât, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe The Libertines. Osnovao je i bendove Dirty Pretty Things i The Jackals te izdao jedan album pod svojim imenom.

Preminuli

1991. Stanley ‘Stan’ Getz (r. 1927.), američki glazbenik. Prozvan je ‘The Sound’ zvog toplog zvuka njegovog tenor saksofona. Proslavila ga je izvedba ‘The Girl From Ipanema’ iz 1964. godine, a glazbeno se kretao unutar žanrova bebop, cool jazz i third stream. Svirao je s veličinama poput Dizzyja Gillespieja, Oscara Petersona i Chicka Coree. Dobitnik je pet Grammyja. Preminuo je u dobi od 64 godine.

2006. William Everett ‘Billy’ Preston (r. 1946.), američki glazbenik. Virtuozni klavijaturist se proslavio kao vrsni sesijski glazbenik u 60-ima, svirajući na albumima Little Richarda, Sama Cookea, Rayja Charlesa i The Beatles. Nakon toga je započeo uspješnu samostalnu karijeru, i dalje povremeno svirajući s legendama poput Georgea Harrisona, Erica Claptona i The Rolling Stones. Preminuo je u dobi od 59 godina.