Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

David-Bowie

1967. David Bowie je objavio istoimeni debitantski album, no on nije ušao u prvih 100 britanske ljestvice albuma. Bowie je do danas imao osam albuma na vrhu iste ljestvice te nijedan izvan top 10 od 1993. godine.

Događaji

1957. ‘Yes Tonight Josephine’ je postao treći i zadnji singl broj jedan u Britaniji za američkog glazbenika Johnnyja Rayja.
1962. Island Records je izbacio prvi singl – ‘Twist Baby’ Owena Grayja. Kuću će kasnije proslaviti akvizicije Free, Jethro Tull, Traffic, Bob Marley i U2.

1962. Ray Charles je započeo petotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa country baladom Dona Gibsona, "I Can't Stop Loving You". Pjesma je također bila broj 1 u Velikoj Britaniji.
1966. ‘Strangers in the Night’ Franka Sinatre zasjela je na vrh britanske ljestvice singlova. Pjesma je Sinatri priskrbila tri Grammyja.

1972. grupa Pink Floyd objavila je sedmi studijski album, naziva "Obscured by Clouds".

1973. Paul McCartney je stekao broj jedan na američkoj ljestvici albuma i singlova: album je bio ‘Red Rose Speedway’, a singl ‘My Love’.
1979. ‘Hot Stuff’ Donne Summer zasjeo je na vrh američke ljestvice singlova. Rolling Stone ju je proglasio 104. najboljom pjesmom svih vremena.
1984. ‘Wake Me Up Before You Go Go’ grupe Wham! postala je broj jedan na britanskoj ljestvici singlova. Naslov pjesme potječe od poruke koju je Andrew Ridgeley ostavio za svoje roditelje.

1989. basist Stonesa Bill Wyman u tajnosti je oženio 19-godišnju Mandy Smith. Prisustvovali su svi članovi grupe, a Wymanov brak je trajao svega 17 mjeseci.
2005. frontman Franz Ferdinand, Alex Kapranos, priveden je od strane ruske policije zbog sumnje da je špijun MI6. Nakon ispitivanja je pušten na slobodu.

Rođeni

1924. Maurice Kinn, osnivač New Musical Express. Preminuo je 2000. godine.

1937. američki kantautor Jimmy Jones. 1960. je imao singl na britanskom broju 1 i američkom broju 3, "Good Timin", i hit "Handy Man". Preminuo je 2. kolovoza 2012. u dobi od 75 godina.

1941. Charles Robert "Charlie" Watts, engleski bubnjar koji se pridružio The Rolling Stonesima 1963. godine, a 1965. su imali singl na britanskom i američkom broju 1, "(I Can't Get No) Satisfaction", i još preko 35 singlova na top 40. 2006. Watts je izabran u Modern Drummer Hall of Fame. Preminuo je 2021.

charlie

Charlie Watts, foto: Dragutin Andrić

1950. Chubby Tavares, pjevač američke R&B, funk i soul grupe Tavares koji su 1976. godine imali singl na britanskom broju 4 i američkom broju 15, "Heaven Must Be Missing An Angel".

1959. Susan Nancy Thomas, poznatija kao Michael Steele, američka basistica, gitaristica, spisateljica i pjevačica, najpoznatija kao basistica grupe The Bangles. Svoju profesionalnu karijeru je započela pod imenom Micki Steele u tinejdžerskom bendu Runaways. Sa grupom Bangles je 1986. imala singl na britanskom broj 2, "Manic Monday" i iste godine singl na američkom broju 1, "Walk Like An Egyptian".

1960. Tony Hadley, engleski pop pjevač i tekstopisac grupe Spandau Ballet, koji su postali jedan od najuspješnijih grupa nastalih u doba novog romantizma, a tijekom 80-ih su proizveo niz međunarodnih hitova, uključujući "True", "Gold" i "Through The Barricades".

1970. Louis Mario "B-Real" Freese, američki reper, jedan od dvojice repera iz grupe Cypress Hill. 1993. su imali album na američkom broju 1 "Black Sunday".

1970. Dominic Greensmith, bubnjar engleskog benda Reef s kojima je 1997. imao album na britanskom broju 1, "Glow".

1976. Timothy James ‘Tim’ Rice-Oxley, britanski glazbenik, najpoznatiji kao klavijaturist grupe Keane.

Preminuli

1999. Franklin Delano Alexander ‘Junior’ Braithwaite (r. 1949.), jamajčanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač The Wailers. Inicijalno je bio s grupom samo osam mjeseci, nakon čega je otišao u SAD školovati se za liječnika. Ubrzo se vratio i nastavio karijeru s The Wailers. Ubijen je u prijateljevoj kući u Kingstonu, a bilo mu je 50 godina.
2008. Bo Diddley, rođen kao Ellas Otha Bates 1928. te poznat i kao Ellas McDaniel, američki glazbenik. Jedan je od najutjecajnijih R&B i blues glazbenika svih vremena. Bio je naširoko poznat po zaraznim riffovima svoje kockaste Kinman gitare, zaštitnim ‘clave’ ritmom i provokativnim temama pjesama. The Animals, Buddy Holly, Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Pink Floyd, Parliament Funkadelic, The Velvet Underground, The Who, The Yardbirds, The Jesus and Mary Chain, Eric Clapton, Elvis Presley i The Beatles samo su neki od sastava i glazbenika nadahnutih njegovom glazbom. Najpoznatije Diddleyjeve pjesme uključuju ‘Who Do You Love’, ‘I’m a Man’, ‘Bo Diddley’ i ‘You Can’t Judge a Book by the Cover’. Preminuo je nakon srčanog udara 2008. godine u dobi od 79 godina. 1987. je inauguriran u Rock and Roll i Rockabilly Hall of Fame, a dobitnik je još mnogih velikih nagrada za svoja ostvarenja.