Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

David-Bowie

Događaji
1967. David Bowie je objavio istoimeni debitantski album, no on nije ušao u prvih 100 britanske ljestvice albuma. Bowie je do danas imao osam albuma na vrhu iste ljestvice te nijedan izvan top 10 od 1993. godine.

1957. ‘Yes Tonight Josephine’ je postao treći i zadnji singl broj jedan u Britaniji za američkog glazbenika Johnnyja Rayja.
1962. Island Records je izbacio prvi singl – ‘Twist Baby’ Owena Grayja. Kuću će kasnije proslaviti akvizicije Free, Jethro Tull, Traffic, Bob Marley i U2.
1966. ‘Strangers in the Night’ Franka Sinatre zasjela je na vrh britanske ljestvice singlova. Pjesma je Sinatri priskrbila tri Grammyja.

1973. Paul McCartney je stekao broj jedan na američkoj ljestvici albuma i singlova: album je bio ‘Red Rose Speedway’, a singl ‘My Love’.
1979. ‘Hot Stuff’ Donne Summer zasjeo je na vrh američke ljestvice singlova. Rolling Stone ju je proglasio 104. najboljom pjesmom svih vremena.
1984. ‘Wake Me Up Before You Go Go’ grupe Wham! postala je broj jedan na britanskoj ljestvici singlova. Naslov pjesme potječe od poruke koju je Andrew Ridgeley ostavio za svoje roditelje.

1989. Basist Stonesa Bill Wyman u tajnosti je oženio 19-godišnju Mandy Smith. Prisustvovali su svi članovi grupe, a Wymanov brak je trajao svega 17 mjeseci.
2005. Frontman Franz Ferdinand, Alex Kapranos, priveden je od strane ruske policije zbog sumnje da je špijun MI6. Nakon ispitivanja je pušten na slobodu.

Rođeni

1924. Maurice Kinn, osnivač New Musical Express. Preminuo je 2000. godine.
1941. Charles Robert ‘Charlie’ Watts, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe The Rolling Stones.

charlie

Charlie Watts, foto: www.rollingstones.com

1976. Timothy James ‘Tim’ Rice-Oxley, britanski glazbenik, najpoznatiji kao klavijaturist grupe Keane.

Preminuli

1999. Franklin Delano Alexander ‘Junior’ Braithwaite (r. 1949.), jamajčanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač The Wailers. Inicijalno je bio s grupom samo osam mjeseci, nakon čega je otišao u SAD školovati se za liječnika. Ubrzo se vratio i nastavio karijeru s The Wailers. Ubijen je u prijateljevoj kući u Kingstonu, a bilo mu je 50 godina.
2008. Bo Diddley, rođen kao Ellas Otha Bates 1928. te poznat i kao Ellas McDaniel, američki glazbenik. Jedan je od najutjecajnijih R&B i blues glazbenika svih vremena. Bio je naširoko poznat po zaraznim riffovima svoje kockaste Kinman gitare, zaštitnim ‘clave’ ritmom i provokativnim temama pjesama. The Animals, Buddy Holly, Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Pink Floyd, Parliament Funkadelic, The Velvet Underground, The Who, The Yardbirds, The Jesus and Mary Chain, Eric Clapton, Elvis Presley i The Beatles samo su neki od sastava i glazbenika nadahnutih njegovom glazbom. Najpoznatije Diddleyjeve pjesme uključuju ‘Who Do You Love’, ‘I’m a Man’, ‘Bo Diddley’ i ‘You Can’t Judge a Book by the Cover’. Preminuo je nakon srčanog udara 2008. godine u dobi od 79 godina. 1987. je inauguriran u Rock and Roll i Rockabilly Hall of Fame, a dobitnik je još mnogih velikih nagrada za svoja ostvarenja.